Hirdetés
Hirdetés

Verseny indult Szíriában az Iszlám Állam utolsó olajmezőiért

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 19., 06:05

Az orosz támogatású szír kormányerők ma átkeltek az Eufráteszen és hídfőt létesítettek a folyó keleti partján, először a polgárháború kezdete óta. Ugyanakkor az amerikai támogatású kurd-arab erők is ott nyomulnak, cél az olajmezők, a presztízs és az Iszlám Állam vezetőinek feje. Vajon ki hová ér előbb?

Nyár eleje nagyot változott a Szíriai helyzet: Aszad csapatai igen masszív orosz segítséggel visszafoglalták Szíria középső részét az Iszlám Államtól, majd csapdát állítottak neki az Eufrátesz mentén, végül felszabadították az utolsó érdemi várost, amit még birtokoltak. Közben meglepetésszerűen megindultak északról az amerikai támogatású SDF kurd-arab koalíció erő is az Eufráteszen túl, s mint most kiderült, ez megfelelt egy korábbi megállapodásnak, amely szerint az Eufrátesz képezi az elválasztó vonalat a két erő között.

Átkelés

Aszad csapatai azonban ma átkeltek a folyón, és hídfőállást létesítettek, elfoglaltak néhány települést, így mintegy 3 kilométerre állnak az amerikai támogatású erőktől. Így a két nagyhatalomnak most különösen oda kell figyelnie, hogy az általuk támogatott erők nehogy összecsapjanak egymással, miközben feltehetően vállvetve fognak előrerobogn,i mindenekelőtt az olajlelőhelyekért.

Hirdetés

Felmerül a kérdés, hogy ha megegyeztek a nagyhatalmak a választóvonalban, miért lépték azt át Aszadék. A szír diktátor szándékai érthetőek: akarja az olajat, hisz a háború előtt napi 350 ezer hordót termelt ki, és különben is, mindent vissza, neki az egész ország kéne, melyben oly sokáig háborítatlanul uralkodott. Az őt segítő oroszoknak nem könnyű a helyzetük, mert ilyen helyzetben nem feltétlenül tudják vagy akarják visszafogni őket, hisz amíg az Iszlám Államtól szerzik a területeket, nehéz velük megértetni, miért is kellene megállni.

Orosz motiváció

Azt is hozzá kell tenni, hogy az utóbbi hónapokban az orosz-szír erők szélsebesen haladtak, és sokkal előrébb jutottak, mint azt bárki várta volna, miközben az amerikai támogatású oldal semmit nem csinált ezen a területen, kizárólag Rakka ostromára koncentráltak. Megindíthatták volna korábban is ezt a támadást, hogy fokozatosan birtokba vegyék az Eufrátesz keleti partját, de ezt csak most tették meg, amikor már a másik oldal is odaérkezett.

Így az oroszok is feltehetően úgy gondolják, jöttetek volna előbb, nem fogjuk vissza védencünket, csak menet közben alakuljon ki békésen a zónahatár. Egyébként minél nagyobb területet szerez vissza az ő vezetésükkel irányított, fegyverzetükkel ellátott, légierejükkel alaposan megnövelt hatékonyságú szír sereg, annál nagyobb dicsőség lesz Oroszországnak. Nyilvánvaló, hogy ha nem szállnak be a háborúba, helyettük senki nem tudta volna ezeken a területeken kiszorítani az Iszlám Államot belátható időn belül.

Amerikai motiváció

Az SDF elsősorban az olajmezők miatt lehet érdekelt, de a koalíció arab részét az is motiválja, hogy az Eufrátesz völgyében szunnita törzsek laknak, akik szívesebben látják őket, mint Aszad rezsimjét. Az amerikaiaknak pedig az lehet a motiváló erejük a Financial Times szerint, hogy az Eufrátesz alsó folyása mentén fekvő városokban, mint végső menedékhelyen húzhatták meg magukat az Iszlám Állam vezetői, és szeretnék őket elkapni, élve vagy halva.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?