3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Theresa May brit miniszterelnök abban a biztos tudatban írt ki soron kívüli parlamenti választásokat, hogy a közvélemény-kutatók által jelzett óriási előnyét parlamenti helyekre váltsa. Lehet, hogy végül nem jön be az elképzelés, az előny gyorsan fogyatkozik, persze ebben nem kis szerepe van a kampányban elkövetett hibáknak is.

Épp egy éve, hogy az előző brit miniszterelnök David Cameron hazardírozott, de annak tragikus következményei lettek. Megszavaztatta népeit az Európai Uniós tagságról, és miután ezt megelőzően engedményeket csikart ki az Uniótól, azt hitte, ő lesz a nagy hős, aki a brit különutat megvalósította. A kampánya viszont gyenge volt, és azt fel sem mérte, hogy pártjának vele egyet nem értő része olyan jól meggyőzi az angolokat és a walesieket, hogy elbukja a népszavazást.

Erős felhatalmazás

Cameron baklövése sokba kerül, hisz azóta sem sikerült semmilyen előrelépést tenni az ügyben, azon kívül, hogy a távozó Cameron helyét betöltő Theresa May márciusban beadta a válókeresetet, vagyis aktiválta a két éves átmeneti időszakot, melynek végén megszűnik országa uniós tagsága. Az égetően szükséges tárgyalásokat azonban nem kezdte meg, mivel úgy gondolta, hogy a még David Cameron által szerzett alacsony parlamenti többsége akadályozza ebben, így kiírta a választásokat, abban bízva, hogy szerez egy nagy előnyt, mondhatni erős felhatalmazást.

Elolvadt előny

Most a választások előtt másfél héttel ez bizonytalanná vált. A közvélemény-kutatások szerint, bár ezek az elmúlt időszakban többször adtak fals jelzéseket, 20 százalékpont fölötti előnye egyszámjegyűre olvadt. Van olyan felmérés, ami szerint ez mindössze 2-6 százalékpont. Ha ez így marad a hátralévő időben, akkor előfordulhat, hogy noha a Konzervatív Párt nyeri a választásokat, de ugyanúgy viszonylag kis többségük lesz a parlamentben, mint eddig, akkor viszont maga az előrehozott választás presztízsveszteség lesz, az EU-val folytatott tárgyalásokba pedig harsányan beleavatkozhat az ellenzék.

Ijedelmek

Amikor április 18-án May bejelentette a választásokat, a Reuters szerint úgy tűnt, akkora többséget szerezhet, mint Margaret Thatcher 1983-ban (144 parlamenti hely), vagy mint Tony Blair 1997-ben (173 hely). Ahhoz, hogy ezt ne veszélyeztesse semmi, feltehetőleg legjobb lett volna egy egész csendes kampány, hisz egy ilyen nagyfokú előnyön könnyebb rontani, mint tovább bővíteni azt. Ezzel szemben a Konzervatív Párt kiadott egy választási programot, melyben két, a választók számára ijesztő elem is szerepelt.

Az egyik az idősek szociális ellátásának bizonyos fokú megkurtítása, ami adott esetben ésszerű program lehet, de mindenképpen csökkenti a népszerűséget. A párt meg is ijedt, a miniszterelnöknek visszakoznia kellett, ami megint csak nem szerencsés kampányhúzás. A másik kérdés az EU-kilépés: a miniszterelnök szabad kezet kért a választóktól, hogy akár megegyezés nélkül zárja le a tárgyalásokat. Ez különösen a kilépés ellen szavazóknak lehetett ijesztő, így sokuk a feltehetően sokkal kevésbé drasztikus kilépést letárgyaló ellenzékhez pártolhatott.

Izgalmas lesz

Másfél hét alatt még sok minden változhat, és az is kérdéses, hogy mennyire szolgáltatnak megbízható adatokat az előrejelzések. A francia elnökválasztásoknál tökéletesen működtek, de ott roppant egyszerű a szisztéma: egy ember, egy szavazat. A brit rendszer jóval bonyolultabb, ezért nagyobb az előrejelzések bizonytalansága. Mindenesetre úgy tűnik, szemben az április 18-i állapottal, izgalmas választásoknak nézünk elébe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG