Hirdetés
Hirdetés

Vészesen nő az elhízás a gyerekek és a tinik körében

2017. október 13., 20:20

Megtízszereződött a kövérnek mondható gyerekek száma az elmúlt 40 évben, így most 124 millió lehet a számuk világszerte, a legnagyobb növekedés Indiában és Kínában volt. Ez felnőttkorban komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet számukra. Az alultápláltak aránya viszont fokozatosan csökken, az éhezés megszűnőben, a történelem folyamán először.

A kövérség ráadásul csak a probléma egy része: emellett még 192 millió fiatal túlsúlyos a világban, ami a kövérségnél eggyel alacsonyabb szint. A jelenség a fejlett országokban jelentkezett először, a magas jövedelmi európai országokban már nem romlik tovább a helyzet, igaz, meglehetősen magas szinten stabilizálódott az elhízottak aránya. Az Egyesült Királyságban minden tizedik 5 és 19 év közötti gyerek illetve fiatal kövér, a túlsúlyosak száma ennél jóval több.

Egészségi kockázat

Ezek a gyerekek sokkal nagyobb eséllyel lesznek kövérek felnőttkorukban is, ami komoly kockázatot jelent az egészségüknek. Az átlaghoz képest lényegesen nagyobb valószínűséggel kell szembenézniük a cukorbetegséggel, szívproblémákkal, keringési zavarokkal és bizonyos rákfajták kialakulásának esélye is nagyobb. A BBC szerint egy kutatás úgy becsli, hogy az elhízásból adódó betegségek kezelése 2025 után évente 920 millió fontot fog felemészteni.

Hirdetés

Keletre tolódás

Míg Európában a helyzet lassan stabilizálódik, Kelet-Ázsiában, ezen belül is a nagy népességű Indiában és Kínában gyorsan növekszik az elhízottak száma. Nyilvánvalóan közrejátszik a jövedelmek emelkedése, ugyanakkor a viszonylag olcsó, zsírban gazdag, egészségtelen ételek térnyerése a legfontosabb tényező. A legrosszabb a helyzet az óceániai szigeten, ezen belül Polinéziában és Mikronéziában, ahol a fiatalok fele túlsúlyos, ott azonban speciális helyzetről van szó, hisz ezek távoli szigetek, viszonylag kis népességgel.

Tennivalók

A WHO szakértője szerint a táplálkozási szokásokon kell változtatni, de ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen lustának, akaratgyengének vagy mohóknak minősítjük, akik a kelleténél jóval több kalóriát fogyasztanak, és nem elég elmondani az embereknek, mit egyenek, és mit ne. Olyan programokra lehet szükség, mint például a cukortartalmú üdítők külön adóztatása, melyet 20 ország már bevezetett. Általában a kalóriában gazdag, de hasznos tápanyagokban szegény ételek ellen kell fellépni, ami nem egyszerű, hosszú időre lesz szükség, amíg sikerül kidolgozni ennek ésszerű módozatait.

Szűnik a másik véglet

A túlsúly előretörésével párhuzamos csökken az alultápláltak száma, tavaly 192 millió fiatal tartozott ebbe a kategóriába. Ez páratlan eredmény, hisz az emberiség történelme során még soha ilyen kevesen nem tartoztak abba a kategóriába, akik nem jutnak elégséges élelemhez. Ázsiában, Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken már teljesen megszűnőben van a jelenség, sőt át is adta a helyét a máshol is jelentkező elhízásnak. Érdemben már csak Afrikában középső részén létezik a jelenség, ahol igen gyors a népesség növekedési üteme, viszont a legnagyobb a szegénység.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?