3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Zöldek jelöltje vezet a megismételt elnökválasztáson, Norbert Hofer elismerte a vereségét. Ausztriában hónapok óta nincs államfő, miután az FPÖ megóvta a tavaszi második forduló eredményét. Meglátszott, hogy idén ez a negyedik szavazásuk az osztrákoknak: Hofer veszített a népszerűségéből az előzetes adatok alapján, de közrejátszanak a Brexit és Trump megválasztásából adódó tanulságok is.

A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen vezet a leadott szavazatok 51,68 százalékával az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott, megismételt második fordulójában az exit pollok szerint. Az előzetes adatok szerint a választópolgárok 64,6 százaléka járult az urnák elé vasárnap.

Az ily módon leadott szavazatok közül Van der Bellen mintegy 2,1 millió kapott. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott jelölt 48,32 százalékot ért el, amely 1,92 millió voksot jelent. Mintegy 700 ezer szavazatot azonban levélben adtak le, ezeket majd csak hétfőn reggel kilenc órákor kezdik el összeszámolni.

A közvélemény-kutató intézetek előrejelzése szerint a levélszavazatokat is beleszámolva Van der Bellen 53,3 százalékkal nyerhette meg az elnökválasztást, Hofer 46,7 százalékkal szorulhatott a második helyre.

Elfogadták a vereséget

Az FPÖ vezetősége nem sokkal az első előzetes eredmények megjelenése után telefonon gratuláltak Van der Bellennek. Később ellenfele, Norbert Hofer is elismerte a vereségét Facebookon.

A jelenlegi adatok alapján kitűnik, hogy Hofer most rosszabbul szerepelt, mint az előző - tavaszi -választáson, még azokban a tartományokban is veszített 1-2 százalékot, ahol toronymagasan verte Van der Bellent.

Az első reakciók

A német alkancellár, Sigmar Gabriel így értékelte az osztrák államfőválasztás jelenlegi állását: "A józan ész győzedelmeskedett a jobboldali populizmus felett". A német alkancellár Twitter-üzenetében gratulált Alexander Van der Bellennek, és megjegyezte, hogy a Zöldek támogatásával indult független jelölt győzelmével "nagy kő esett le egész Európa szívéről".

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) SPD-s elnöke szintén gratulált Alexander Van der Bellennek, aki szerinte "világos Európa-párti üzenettel és kampánnyal" utasította maga mögé az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert. Martin Schulz a Twitteren írt bejegyzésében hozzátette, hogy Norbert Hofer második helye az ausztriai szövetségi elnöki választáson "a nacionalizmus, a maradiság és az Európa-ellenes populizmus súlyos veresége".

Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről a bajor CSU egyik tekintélyes politikusa, Manfred Weber értékelte a szomszéd országban rendezett államfőválasztás előzetes eredményét. Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője Twitter-oldalán azt írta, hogy az osztrákok "világos Európa-párti üzenetet" küldtek a világnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG