4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csökkent a külkertöbbletünk, de továbbra is bővül az export és az import is – egy szakértő igazi tabutémához nyúlt: a vízlépcsőket hiányolja a Dunáról – veszélyes precedens körvonalazódik egy osztrák bank szanálása körül – Seszták Miklós pedig letiltotta az állami cégek szerződéskötését

Az import májusban gyorsabban bővült, mint az export, így a külkermérleg többlete is csökkent: a tavalyinál 2,4 százalékkal magasabb volt az export értéke, míg a behozatal 3,8 százalékkal bővült. A külkereskedelmi mérleg többlete így 72 millió euróval csökkent, de még így is 419 millió eurónál jár. Az év első öt hónapjában összességében több mint 10700 milliárd forint értékű volt a magyar export, és az öthavi mérleg is jobb, mint tavaly.

Lehet, hogy ha a Dunát sikerülne jobban használni, ezek a számok is javulnának: a vízlépcsők hiánya ugyanis gazdasági, kereskedelmi, energetikai és környezeti kárt okoz az országnak - mondta Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke. Bencsik Attila számítása szerint a Duna a magyar szakaszon évente csak 180-270 napon át hajózható az előírt 2,5 méteres merüléssel a vízlépcsők hiánya miatt, így az áruszállító hajók kevesebb terhet vihetnek, ez a magyar exportáru versenyképességét egy év alatt 20 millió euróval rontotta.

Az osztrák alsóház kedden elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely részben az alárendelt kötvények befektetőire hárítja a fizetésképtelen Hypo Alpe Adria bank veszteségét. A veszteség egy részének áthárítása egyszeri döntés, az indoklás szerint a Hypo Alpe Adria már így is 5,5 milliárd eurójába került az államnak. A gond az, hogy az említett kötvények visszafizetésére a befektetők tartományi garanciát kaptak - így veszélyes precedenst teremthet a döntés, amely aláássa az állami garanciába vetett befektetői bizalmat. A törvény értelmében a befektetőknek mintegy 890 millió eurós veszteséget kell átvállalniuk.

Több száz cégnek tiltotta meg a fejlesztési miniszter, hogy szerződéseket kössenek a következő hónapokban. Állítólag hatékonyságot javítanak. Az egyik érintett állami cég alkalmazottja szivárogtatott ki egy levelet a cink.hu-nak, aminek több száz címzettje van: ebben az áll, Seszták Miklós leállít minden szerződéskötést. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy reagált: a hatékonyságjavító intézkedési lehetőségek feltárása céljából elvégzik a felügyeletük alá tartozó állami tulajdonú gazdasági társaságok teljes átvilágítását, ez a tervek szerint nyár végéig tart. A miniszter a napi működéshez, normál üzletmenethez nem nélkülözhetetlen szerződéskötéseket függesztette fel. Az index úgy tudja, a fejlesztési minisztert Orbán Viktor kérte fel az intézkedésre.

Sok nehézség után jó pályára került a magyar gazdaság, és a remények szerint azon is marad - mondta Járai Zsigmond. A jegybank korábbi elnöke - aki most az MNB felügyelőbizottságát vezeti - azt mondta: ha az ország 2-3 százalékos növekedést fenn tud tartani éveken keresztül, az már jó eredmény lesz. Bár a 3 százalék körüli növekedés az emberek számára még szinte nem is érezhető, a számokban már kimutatható. Járai szerint arra lenne szükség, hogy a kis- és középvállalkozások húzzák a növekedést, ehhez szükség lenne azonban a bürokrácia és a vállalkozók életét nehezítő felesleges szabályok további csökkentésére, a vállalkozások működésének egyszerűbbé tételére is.

Ma sztárparádé lesz az EKB jegybankárai részéről: hat illetékes is beszél ma, köztük Mario Draghi is. Ezek főleg az euró/dollár kurzus tekintetében lesznek izgalmasak, de a részvénypiacon is okozhatnak mozgásokat. Makroadatok terén az este 20 órakor megjelenő Fed jegyzőkönyv lesz érdekes – írja az Equilor. Kedden már a harmadik egymást követő kereskedési napon csökkentek az európai részvényárfolyamok, jöhetne már egy jobb nap a tőzsdéken - egyelőre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG