Hirdetés
Hirdetés

Vörösiszap: utalják a segélyt, folyik a bontás

2010. november 13., 09:01

Eddig 33 millió 400 ezer forint segélyt ítélt oda a Magyar Kármentő Alapból a devecseri és kolontári önkormányzatnak. Folytatódik a veszélyes házak bontása

Hirdetés
Eddig 33 millió 400 ezer forint segélyt ítélt oda a Magyar Kármentő Alapból a devecseri és kolontári önkormányzatnak a vörösiszap-katasztrófa adományait kezelő kármentő bizottság; az alapba eddig 1,2 milliárd forint adomány érkezett.

A kármentő bizottság még október 26-án döntött úgy, hogy az alapban addig összegyűlt összeg 7 százalékát a katasztrófában érintett önkormányzatoknak adja segélyezésre, így eddig Devecser 30 millió, Kolontár pedig 3,4 millió forintot kapott – ismerteti a bizottsági döntést a kormányzati portál. Hozzáteszik, hogy ez az összeg a károsultak átmeneti elhelyezésére, ellátásuk feltételeinek megteremtésére fordítható.

A kormány október 21-i rendeletében döntött a Magyar Kármentő Alap létrehozásáról. Az alap legfőbb szerve a héttagú kármentő bizottság, amelynek az alapba befolyó pénzek elosztása is a feladata.

A Magyar Kármentő Alapba november 10-ig összesen csaknem 1,2 milliárd forint adomány folyt be – olvasható a tájékoztatóban.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el azt a javaslatot, amely szerint a Magyar Kármentő Alapnak támogatást juttató vállalkozások a támogatás 50 százalékáig terjedő adóalap-kedvezményt kapnak majd, és ezt az adóalap-kedvezményt már a 2010-ben adott támogatásokra is érvényesíthetik.

A kármentő bizottság tagjai: Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke, Zsédenyi Imre a megyei önkormányzat főjegyzője, Ékes József országgyűlési képviselő, Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató helyettese, és a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestere.

Folytatódik a bontás

A hétvégén is folytatják a vörösiszap-katasztrófa miatt bontásra ítélt kolontári lakóházak bontását, a törmelék elszállítását, Devecserben pedig zajlik az egyeztetés a károsultakkal - tájékoztatta az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka a szombat reggeli eligazítás után az MTI tudósítóját Devecserben.

Kivágó Tamás dandártábornok közölte: péntek estig nyolc házat bontottak le Kolontáron a megsemmisítésre váró huszonháromból, és három épület törmelékét tudták elszállítani a központi deponálóba.

Szombaton lebontják azokat az épületeket, amelyekre már kiadták a határozatot, és várhatóan a jövő héten az összes olyan házat megsemmisítik, amelyek bontásáról a védelmi bizottság határozatot hozott, és a tulajdonosokkal sikerült megegyezni.

Devecserben tovább folytatják a szerdán megkezdett károsulti egyeztetéseket. Pénteken tizennyolcan nyilatkoztak a koordinációs központ jogi csoportjának: két érintett új ház építését kérte a településen belül, hatan elfogadnák a használt cserelakást, a többiekkel viszont további egyeztetésre van szükség.

Kivágó Tamás az MTI tudósítójának elmondta, hogy a sérült zagytározó körül emelt szivárgásgátló védmű megerősítésén dolgoznak, és folytatják az újonnan építendő másfél kilométer hosszú védőgát alapozását.

Devecser utcáit folyamatosan locsolják és mossák a munkagépek, a településre a hétvégén is csak fokozott rendőri ellenőrzés mellett lehet bejutni. Devecser és Kolontár az átmenő forgalom elől továbbra is le van zárva, a települések határainál géppisztolyos rendőrök posztolnak, akárcsak a lezárt, megsemmisült településrész utcáiban.

MTI

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony volt eddig az év legforgalmasabb időszaka a boltok számára, ezt azonban lassan átveszi az Amerikából bekúszott Black Friday, az online vásárlás világnapja. Ma már 10-ből 9 ember ismeri az akciót - derült ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából. A boltok számára ez a nap hozhatja az éves forgalom negyedét. De mire szórunk el több milliárd forintot egyetlen nap alatt?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?