Hirdetés
Hirdetés

Zsugorodik az Iszlám Állam, de hol a kalifa?

Fellegi Tamás, 2017. június 16., 06:07

Az Iszlám Állam létrehozása egy ember nevéhez követhető, ugyanúgy, ahogy a náci Harmadik Birodalomé Hitleréhez. Abu Bakr al-Bagdadiról van szó, aki Szíria és Irak nagy területeinek elfoglalása után kalifának minősítette magát. Most azonban kalifátusa zsugorodik, ő maga menekül, fején vérdíj. Hol lehet, túlélheti-e államát?

A történelemben többször előfordult, hogy egy-egy jó uralkodási képességgel megáldott ember birodalmat épít, népeket igáz le, ennek során szörnyű bűnöket követ el, majd amikor népe vagy külső erők megdöntik rendszerét, menekül az elszámoltatás elől. Többnyire nem ússzák meg, pláne, ha terrorszervezeteket vagy terrorállamokat vezettek.

Eltérés az elődöktől

Az utóbbi 100 évből mindenekelőtt Hitlert említhetjük, aki egész addig reménykedett, amíg el nem foglalták fővárosát, de akkor nem kezdett bujkálni, hanem önkezével vetett véget életének. Az olasz diktátor, Mussolini menekült, de népe csúnyán elbánt vele, ugyanez történt a líbiai szörnyeteggel, Kadhafival is. Irak rettegett ura egy lyukban bujkált, onnan húzták elő az amerikaiak, Oszama bin Ladent pedig, aki államot nem vezetett, csak egy terrorszervezetet, ugyancsak rejtőzködés közben kapták el, mindjárt végeztek is vele.

Hirdetés

Bagdadi egy speciális eset az előbbiekhez képest, mert nem egy államban ragadta magához a hatalmat, ugyanakkor nem is csak egy terrorszervezetet vezetett, hanem két ország területén belül foglalt el területeket csapataival, és ott kiáltott ki egy államot. Ez azonban nem hasonlított más államokra, inkább azt lehet mondani, hogy egy intézményesített terrorszervezet volt saját területekkel, városokkal, olajmezőkkel.

Összeomló kalifátus, bujkáló kalifa

A világ azonban az első meglepetésből felocsúdva megkezdte a harcot, bár a tényleges küzdelmet a nagyhatalmak a helyi erőkre: az iraki kormányhadseregre, a szír kormányerőkre, a kurdokra és a szír ellenzéki erőkre bízzák, így a harc elhúzódik. Az utóbbi időben viszont felgyorsult a folyamat: a kalifátus elvesztette legnagyobb, kétmilliós városát, Moszult, és most másik fővárosa, a jóval kisebb, 220 ezres szíriai Rakka is ostrom alatt áll, a felszabadító erők néhol elértek a belvárosig.

Moszul körülzárása után a kalifa nyugatabbra húzódott, a szír határ közelébe. Azt a területet az iraki erők két hete szabadították fel, és megtalálták Bagdadi adminisztrációjának nyomait. Azóta feltehetőleg a határterületen, a sivatagban bujkál, hatalmát már nem gyakorolja, fanatikus hívei ugyanakkor mégis érte harcolnak, mint az SS Hitlerért, amikor már csak a bunkerben lapított, és tényleges hatalommal már nem rendelkezett.

Élve vagy halva

Amerika számára fontos a terroristavezér kézre kerítése élve vagy halva, ezért ki is tűztek a fejére egy nem akármekkora, 25 millió dolláros vérdíjat. Ez azt jelenti, hogy csak néhány hozzá hasonló fanatikus társaságában tartózkodhat, mindenki más lehajolna a 25 millió dollárért. Ez így volt Szaddam és bin Laden esetében is, a díj is ugyanekkora volt, így el is kellett bújniuk.

Ennek gyakorlati jelentősége, hogy ha esetleg nem is kerül elő, mozgástere annyira beszűkül, hogy nem tud terrorszervezetet irányítani, vagy bármilyen ártalmas tevékenységet kifejteni. Mindazonáltal valószínű, hogy ő is horogra akad idővel, ahogy az elődök is csak egy időre tudtak meghúzódni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Végigharcolták az Iszlám Állam elleni háborút, sőt a kurdoknak is adtak egy nyaklevest, de már nincs rájuk szükség, legalábbis az amerikai külügyminiszter szerint. Amerika az iráni befolyás eszközeinek tekinti őket, de nem biztos, hogy az iraki kormány is hasonlóan gondolkozik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?