Akik nagyon küzdenek az államadósság ellen

2011. július 29., 07:56

Bock József borászata fizette be eddig a legnagyobb összeget, 8 millió forintot az Összefogás az államadósság elleni alapba, a második Surján László

Bock József (képünkön) borászata fizette be eddig a legnagyobb összeget, 8 millió forintot az Összefogás az államadósság elleni alapba, a második Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője 16 ezer euróval, több mint 4,2 millió forinttal, a harmadik pedig a hegyeshalmi határátkelőnél üzemelő csárda tulajdonosa hárommilliós adománnyal.

Horváth Tihamér, az alap irányító testületének elnöke azt mondta, az alap létrehozása óta megközelítőleg ezer cég és magánszemély összesen 123 millió forinttal járult hozzá az államadósság csökkentéséhez.

A kormány április 6-án jelentette be, hogy Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezése nyomán hozza létre az államadósság elleni alapot és oda befizethetnek azok a vállalatok és magánszemélyek, amelyek, illetve akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot. Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt hónapokban folyamatosan arról beszélt, hogy a kormány egyik, ha nem a legfontosabb célja az államadósság csökkentése, ahogy többször fogalmazott: „Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel”.

A vezető politikusok közül Surján Lászlón kívül Schmitt Pál köztársasági ajánlotta fel egyhavi jövedelmét (bruttó másfél millió forint), rajtuk kívül Horváth még Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert említette szintén egyhavi fizetéssel (a miniszteri illetmény havi 1,1 millió forint). Orbán Viktor még nem fizetett be az alapba, szóvivője legutóbb azt felelte, hogy „a miniszterelnök már hosszabb ideje támogatja egy közösségi cél megvalósulását, benne komoly összeggel a fizetéséből. Ennek a célnak a megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem.” További részleteket nem közölt.

A lap megkérdezte a két miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt sajtóosztályát is, hogy befizettek-e az alapba. Navracsics sajtófőnöke azt válaszolta, hogy „A miniszterelnök-helyettes természetesen részt vesz az államadósság elleni küzdelemben és jótékony céllal támogat intézményeket. Ezen tevékenységei részleteit azonban nem kívánja nyilvánosságra hozni”. Semjén Zsolttól még nem érkezett válasz.

Arra a kérdésre, hogy a kormány határozata szerint az alapba befolyó pénzekről folyamatos tájékoztatást kellene adni az interneten, Horváth Tihamér azt mondta, saját pénzéből most készítteti el ezt a honlapot, ezért erre még néhány hetet várni kell.

Népszabadság

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

A technológiai forradalom korában pár év alatt akkorát fordulhat a világ, amely korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna. Tényleg meszeltek az érintőképernyőknek? Milyen nagy újítások jöhetnek a belátható jövőben? Legújabb videónkból ez is kiderül.