Alkalmi munka: betarthatatlanok a szabályok

2010. április 09., 07:42

Az egyszerűsített alkalmi munkavállalás bonyolultabb lett, mint korábban volt, szabályainak egy része betarthatatlan

Az egyszerűsített alkalmi munkavállalás bonyolultabb lett, mint korábban volt, szabályainak egy része betarthatatlan, az előírások pedig nem a valós élethelyzetekből indulnak ki - mutat rá csütörtöki közleményében a Magyar Agrárkamara.

A kamara szerint jelentősen megnő az esélye, hogy a bonyolult szabályozás miatt a munkaadók vétenek a szabályok ellen, ami 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő szankcióval is járhat. Az április első napja óta hatályban lévő törvény és a kapcsolódó kormányrendeletek továbbra sem tartalmazzák a munkaviszony létesítéséhez szükséges papírmunkák elvégzését lehetővé tevő toleráns időt, és mindez olyan adminisztrációs terheket ró a felekre, amelyek a mezőgazdaságban nem hajthatók végre - emelte ki közleményében a kamara.
     
Az Országgyűlés tavaly decemberben 175 igen, 163 nem, 4 tartózkodás mellett fogadta el az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló, 2009. évi CLII. törvényt, amelynek célja, hogy az új rendszer tehermentesítse a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet. A törvény szerint egyszerűsített foglalkoztatásnak minősül a háztartási munka, a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka.
   
VOKS 2010 ÉLŐ
Kövesse online élőben a választási éjszaka eseményeit vasárnap 19 órától a Privátbankár.hu-n!
A kamara közleményében megjegyzi: az új szabályozás a mezőgazdasági munkák esetében akár napi több órányi adminisztrációs terhet is róhat a munkaadókra és a munkavállalókra, amely késleltetheti a munka megkezdését. Az új előírások egy része a MAK álláspontja szerint betarthatatlan, így a munkaadók számára reális veszélyt jelent. Az adminisztrációs terhek növekedésével nő a hibázás veszélye, amelyet a munkaügyi ellenőrök a korábban alkalmazott szigorral fognak számon kérni és büntetni - fogalmazza meg fenntartásait a kamara.

Szavazás
Ön hogyan követi a választások eredményét? Szavazzon!


Ötezerbe fáj a TB az idénymunkásoknak
Még egy napig él az alkalmi kiskönyv
Ellehetetlenítették a napszámosok munkavégzését? 

MTI

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes helyzet az orosz és amerikai erők között Szíriában: lövések is dördültek

Veszélyes helyzet az orosz és amerikai erők között Szíriában: lövések is dördültek

Egymás közelébe értek az orosz speciális erők vezetésével harcoló szír kormányerők és az amerikai irányítású SDF kurd-arab szövetség erői, kettévágva az Iszlám Állam gyorsan fogyatkozó területét. Ezt azonban nem egyeztették kellőképpen, viták támadta, és most Oroszország jelezte, hogy visszalőnek, ha inzultus éri őket az SDF részéről.