1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Arany Világtanács legfrissebb adatai szerint Kína a legnagyobb aranyfelvásárló, India már csak a második - Peking továbbra is az aranyban látja a menedéket
Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) csütörtökön közzétett legfrissebb adatai szerint a kínai befektetők 2011 első negyedévében 93,5 tonna sárga nemesfémet vásároltak rudak és érmék formájában. Ezzel Kína megelőzte Indiát, mint a befektetési arany eddigi első számú fogyasztóját.

A hír azonmód forráspont közeli hőfokra hevítette azokat az amúgy is lázban égő aranypiaci elemzőket, akik a trend folytatódására számítva, máris 1.600 dolláros aranyárat vizionálnak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az Arany Világtanács első negyedéves statisztikáiból egyértelműen kiolvasható a világszerte lankadatlanul erős kereslet a fizikai arany iránt. Sőt, tanulmányában a szakmai szervezet az aranyból készült ékszerek, érmék és rudak értékesítésének erőteljes növekedéséről is számot ad. Az iparági adatok szerint a fogyasztás folyamatos magasan tartásáról továbbra is főleg India és Kína gondoskodik. Indiában már a hagyományosan erős keresletet generáló őszi esküvői szezon előtt megkezdődött az aranypiac felfutása. Az ékszereknél éves összehasonlításban 22,1 tonnával 206,2 tonnára növekedtek a negyedév eladásai, az érméknél és befektetési rudaknál pedig további 6,3 tonnával 85,6 tonnára. Mindösszesen tehát 291,8 tonna aranyat vásároltak az indiaiak az idei év első három hónapjában, ami 28,4 tonnával több, mint 2010 azonos időszakában.

Az indiaihoz hasonlóan mélyen gyökerezik az arany a kínai kultúrában is, ahol ünnepi alkalmakkor szintúgy hagyománya van a sárga nemesfémből készült ajándéktárgyaknak. A Kínában egyre bővülő aranykereslet jelentős része ugyanakkor a jüanra nehezedő inflációs nyomás számlájára is írható. Ez jól látszik abból, hogy a befektetési célú érmék és rudak forgalma az előző év első negyedéhez képest megkétszereződött, mialatt ékszerformában mindössze 21%-os növekedés volt csak mérhető. Január elejétől március végéig a kínai lakosság mindösszesen 93,5 tonna befektetési arany érmét és rudat vásárolt – többet, mint bármely más ország lakossága –, míg ékszerből 152 tonna fogyott.

A Világtanács által összegyűjtött adatokból jól kiolvasható, hogy az aranykereslet trendszerű növekedése világszerte tapasztalt jelenség. Ugyanakkor az utóbbi időszakban a fizikailag birtokba vehető érmék és rudak már nagyobb népszerűségnek örvendtek, mint a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) illetve az egyéb indexált aranypiaci termékek. Az idei év első három hónapjában 52%-kal növekedett az érmék és rudak iránti igény az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, ami a kereslet 125,5 tonnás növekedését jelentette mindösszesen 366,4 tonnára. Értékét tekintve még impozánsabb volt ez a növekedés, hiszen az idei 16,3 milliárd dollár a tavalyi 8,6 milliárd dollárnak közel a duplázódását jelenti. A tőzsdén kereskedett alapoktól ezzel egy időben 55,9 tonna arany áramlott kifelé, míg 2010 első negyedévében még 3,6 tonnával gyarapodtak ezeknek a készletei. Március végén ugyanakkor még így is körülbelül 2.100 tonna aranyat tartottak a különféle tőzsdei alapok portfoliójukban. Az ETF-eket, érméket és aranyrudakat magukban foglaló befektetési jellegű aranyvásárlások 2011 első negyedévében a nemesfém felhasználásának 32%-át tették ki, 57%-ot az ékszeripar használt fel, a maradék 11% pedig egyéb technológiai alkalmazásoknak (elektronika, fogászat stb.) jutott.

Soha nem volt annyira keresett a fizikai arany befektetési célra, mint éppen napjainkban. Különösen, miután már nem csak azok a nagybefektetők vásárolják az aranyat, akik az infláció és az egyes valuták válsága miatt menekítik a vagyonukat a nemesfémbe, hanem a megtakarításaikat féltő hétköznapi emberek is. Ezzel egy időben csökkent a tőzsdén forgalmazott, fizikai nemesfémmel lefedett alapok papírjai iránti kereslet. A befektetői paradigmaváltás okát az Arany Világtanács az év eleji árfolyam-korrekcióban és az azzal egyetemben bekövetkezett profitrealizálásokban, valamint a befektetői portfoliókban bekövetkezett átcsoportosításokban látja. Az eladói oldal legprominensebb szereplője a magyar származású hedge fund vezér, Soros György volt, aki 2010 végén még 774 millió dollárnyi befektetést tartott az SPDR Gold ETF-ben, de három hónappal később a deflációs félelmek csökkenésével indokolva mindössze 7 millió dollárra csökkentette részesedését az alapban.

Az arany árjegyzése az elmúlt hetek nyersanyagpiaci viszontagságai után jelenleg 1.500 dollár körül stabilizálódik. Londonban a péntek délutáni árfolyamfixing 1.490,75 dolláron (277.578 forint) állapította meg egy uncia arany árfolyamát. Az ezüst fokozatosan új bázist képez a drasztikus zuhanása után, és 34,80 dolláron (6.480 forint) fejezte be az elmúlt heti kereskedést.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG