H1N1: 94 halálos áldozat, bezárnak az oltópontok

2010. január 20., 18:24

A H1N1-járvány túl van az első hullámán a WHO szerint, Magyarországon február 4-én bezárnak az oltópontok

A H1N1-járvány túl van az első hullámán a WHO szerint, Magyarországon február 4-én bezárnak az oltópontok. Szakértők még egy hullámmal számolnak.

Február 4-ig lesznek nyitva az oltópontok, ahol térítés ellenében lehet az új típusú influenzavírus elleni oltóanyaghoz hozzájutni - számolt be Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormány döntéséről szerdán Budapesten újságíróknak. Magyarországon 94 ember halála hozható összefüggésbe a H1N1 influenzavírussal - közölte az országos tiszti főorvos.

Székely Tamás indoklása szerint az oltópontokat azért zárják be, mert kevés az érdeklődő. A tárca vezetője elmondta, hogy az iskolai orvosok is megkapják az oltásonként járó 200 forintot, hasonlóan a háziorvosokhoz, de az iskola-egészségügyi szakemberek is csak akkor, amennyiben lejelentették, mennyi oltást adtak be.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy az elmúlt héten 14.200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ami kilenc százalékos csökkenés az azt megelőző heti adathoz képest. Az orvoshoz fordulók száma nem éri el a járványnak számító heti 20 ezer esetet.

Bajnai Gordon kormányfő köszönetét fejezte ki az Országos Epidemiológiai Központ és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársainak az új típusú influenzajárvány elleni védekezésben végzett munkájukért szerdán Budapesten. Az adatok azt mutatják, hogy európai összehasonlításban Magyarország jól, kiemelkedően vészelte át a nem tervezett krízist, amelyet a járvány okozott. A járvány elleni védekezést "egy Európa-bajnoksághoz" hasonlította, amelyben - tette hozzá -, eddig dobogós helyet szerzett Magyarország.
A szakember szólt arról is, hogy kórházban az év második hetében 378 embert kezeltek influenzás szövődményekkel, ami viszont 15 százalékos növekedés az előző heti adathoz képest. Falus Ferenc kitért arra, hogy több típusú vírus is jelen van, így egyfajta kevert vírusfertőzés okozhat panaszokat.

A jelek szerint az északi félteke országai már túl vannak az idei influenzaszezon csúcspontján - jelentette be nemrég az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

Európa legtöbb országában és az újinfluenzát először észlelő Észak-Amerikában már csökken a megbetegedések száma. A déli félteke azon államaiban pedig, ahol tavaly burjánzott az új vírus, a lakosság nagy része már védettséget élvez.

A WHO főigazgatója, Margaret Chan a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy még körülbelül 6-12 hónapba telik, amíg sikerül a négy évtized után jelentkező első világméretű járványt megfékezni. Szakemberek szerint a járvány még egyszer tetőzni fog.

Magyar szakember vezeti a WHO európai irodáját
H1N1: hétféle vakcinával védekezik Európa
H1N1: durva, de nem egy spanyolnátha
Nyakunkon maradt a H1N1 vakcina
H1N1: beoltott gyerekek lettek betegek itthon
H1N1: tavasszal jön az újabb hullám

MTI, Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony volt eddig az év legforgalmasabb időszaka a boltok számára, ezt azonban lassan átveszi az Amerikából bekúszott Black Friday, az online vásárlás világnapja. Ma már 10-ből 9 ember ismeri az akciót - derült ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából. A boltok számára ez a nap hozhatja az éves forgalom negyedét. De mire szórunk el több milliárd forintot egyetlen nap alatt?