1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ legtöbb aranyát Manhattan pénzügyi negyedében, a New York-i Szövetségi Tartalékbank szuperbiztos föld alatti trezorjában őrzik
A világ legtöbb aranyát - 190 milliárd dollár értékű, 7 ezer tonnányi rúdaranyat - Manhattan pénzügyi negyedében, a New York-i Szövetségi Tartalékbank szuperbiztos föld alatti trezorjában őrzik. A többhetes előzetes bejelentkezés alapján és alapos átvizsgálás után bárki által látogatható széfet még egyszer sem kísérelték meg kirabolni azóta, hogy 1924-ben megépítették - mondta el az MTI-Pressnek a bank egy illetékese.

Az egyenként 12,2 kilogrammos, 360 ezer dollár értékű aranyrudakból 533 ezer darabot tárolnak a föld felszíne alatt 24 méterrel kialakított teremben. A 122 elkülönített tároló helyiségben felhalmozott kincsnek csak töredéke az Egyesült Államok tulajdona, 90 százaléka külföldi országoké, központi bankoké és nemzetközi intézeteké. A New York-i Szövetségi Tartalékbank az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbank-rendszer (Federal Reserve, Fed) 12 regionális fiókjának egyike.

"Az arany ellenállhatatlan" - ez a Goethe-idézet fogadja a több méter vastag, acélszerkezetű falakkal körülvett trezorba lifttel leereszkedő látogatókat.

Szinte biztos, hogy a Fed trezorjában lévő készlet a világon a legnagyobb - azért csak szinte, mert a svájci bankok nem adnak jelentést a náluk lévő aranykészletek nagyságáról. A Fednél felhalmozott mennyiség mindenesetre a legnagyobb ismert készlet a világon.
A világ monetáris aranykészletének 22 százalékát őrző terembe egyetlen bejárat vezet: az érdeklődők egy 90 tonnás acélhengerbe vágott, 3 méter hosszú járaton keresztül juthatnak be. A kívülről kézi erővel, egy nagy kerék elforgatásával működtethető henger függőleges tengelye mentén fordul el a 140 tonnás vasbeton keretben. Az idő- és kombinációs zárakkal nyíló hengert - amely lég- és vízmentesen lezárja a széfet - csak több banki alkalmazott egyszerre tudja kinyitni, senki sem ismeri az összes kódot. A mechanikusan forgatható hengert nem veszélyezteti áramkimaradás, és az egész trezort zárt láncú kamerahálózat felügyeli. A veszély esetén működésbe lépő biztonsági rendszer a föld alatti járatokat és a bank kijáratait alig 25 másodperc alatt lezárja.

A teremben világoskékre festett rácsos ajtók mögött hevernek az aranykészletek, amelyek döntő része 36 külföldi ország tulajdonában van. Az ajtókon nincsenek országnevek, csak számok. Az Egyesült Államok aranykészletének nagy részét nem itt, hanem a Kentucky állambeli Fort Knoxban, illetve a New York állambeli West Pointban őrzik. Kisebb amerikai aranykészlet található továbbá Denverben, Philadelphiában és San Franciscóban. Az Egyesült Államoknak összesen 236 milliárd dollárnyi aranykészlete van, ebből minden egyes amerikaira 777 dollárnyi érték esik.

A Fed önmagában az arany tárolásáért nem kér díjat a külföldi országoktól. Ha azonban a trezorban meg kell mozdítani egy aranyrudat, a műveletért azonnal kezelési költséget számítanak fel.
A dél-manhattani széfben őrzött, 99,5 százalékos tisztaságú aranyrudak nagy részét a XX. században, főleg a második világháború után öntötték, a trapéz keresztmetszetűeket külföldön, a téglalap keresztmetszetűeket az Egyesült Államokban.

A külföldi országok azért választották a New York-i bankot aranytartalékaik tárolásához, mert széfje különleges biztonságú, és mert a világ egyik vezető pénzügyi központjában található. Ugyancsak szerepet játszik az Egyesült Államok stabilitása és gazdasági ereje.

    
Amikor 1924 szeptemberében megnyílt a New York-i Fed, a külföldi letétek nagysága mindössze 26 millió dollár volt. Ez az összeg 1931-ig 458 millióra növekedett, a nagy depressziónak nevezett gazdasági válság nyomán viszont - a külföldi kormányok elvesztették bizalmukat a nemzetközi pénzügyi rendszer működésében, és szükségük volt aranytartalékaikra - 1935-ig 9 millió dollárra apadt. A második világháború fenyegetése azonban megfordította a trendet, 1936 és 1939 között több mint egymilliárd dollárnyi aranyat helyeztek el a banknál, és a háború végéig, 1945-ig a készlet nagysága elérte a 4 milliárd dollárt, majd 1971-re 14 milliárd dollárra nőtt. Ezek a számok a bank hivatalosan rögzített árfolyama alapján számolt adatok; ez az árfolyam az utóbbi 200 évben mindössze négyszer változott, legutóbb 1973-ban, amikor a ma is érvényes 42,22 dolláros unciánkénti árfolyamot állapították meg. A piaci ár ennek többszöröse (meghaladja a 900 dollárt), így ma már egyetlen állam sem értékesíti aranyát a hivatalos banki árfolyamon, amelyet csak könyvelési célra használnak.

A látogatók - akik nem fényképezhetnek, semmilyen elektronikus eszközt nem vihetnek magukkal, sőt még a jegyzetfüzetet is le kell tenniük a bejáratnál - a trezorban megérinthetnek néhány aranyrudat az egyik tároló helyiség rácsán keresztül. Láthatják azt a hatalmas mechanikus mérleget is, amelyet a banki alkalmazottak ma is használnak a tranzakciók idején az arany leméréséhez. A legendás pontosságú mérleg egy rizsszem súlyát is ki tudja mutatni.

A New York-i Fed nem csak arról híres, hogy széfjében tárolják a legnagyobb aranykészletet, hanem arról is, hogy ott semmisítik meg a forgalomból kivont, elhasználódott dollárbankókat. Naponta mintegy 105 millió dollárnyi papírpénz darálnak le; korábban elégették a pénztömeget, ma már felaprítják. Az egydolláros bankjegyeket átlagosan 18-22 hónap használat után vonják ki a forgalomból, míg a 100 dollárosok csak 8-10 év alatt kopnak el.

A bank földszinti kiállítási terében több remek dollárhamisítványt is meg lehet tekinteni, olyanokat, amelyek csak a csúsztatható nagyítólapok segítségével különböztethetők meg a mellettük levő valódiaktól. A bank numizmatikai gyűjteményének különleges darabjai között látható a világ legdrágább pénzérméje, egy 1993-as Double Eagle 20 dolláros, amelyet a Sotheby´s 2002-es aukcióján valamivel több mint 7 millió 590 ezer dollárért értékesítettek. Ugyancsak ki van állítva egy arany százkoronás érme az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből Ferenc József császár arcképével.

A New York-i Szövetségi Tartalékbank mészkőből és homokkőből emelt 14 emeletes épülete elüt a környező felhőkarcolók modern acél és üveg szerkezeteitől.  A trezor és a benne tárolt arany súlyát semmilyen mesterséges alap nem bírná el, ezért a manhattani alapkőzeten nyugszik. A Liberty Street 33. alatti olasz reneszánsz stílusú építményt - amelyet a XV.. századi gazdag firenzei családok palotáinak mintájára terveztek - 1980-ban nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánították.

Titkos "összeesküvés" a dollár ellen
Az oroszok ontják az aranyat
Aranyat érő befektetések: mit válasszunk?
Aranyérmék: nagy tételnél nem érdemes aprózni

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG