1p
A kormányfő ragaszkodik az egyéni számlás rendszerhez és az alapnyugdíj bevezetéséhez - a fura magyar modell 1,3 millió embert írhat ki végleg a nyugellátás rendszeréből. Nyugdíjtervek szivárogtak ki az NGM-ből
A kormányfő ragaszkodik az egyéni számlás rendszerhez és az alapnyugdíj bevezetéséhez - a fura magyar modell 1,3 millió embert írhat ki végleg a nyugellátás rendszeréből. Az NGM-ben több tervezet is készül a nyugdíjkassza megreformálásáról, ezek közül az egyik legkonkrétabb munkaanyag kiszivárgott.

Az [origo] információ szerint a kormány újabb "pillért" iktatna a nyugdíjrendszerbe, miután egyet kilőtt. Az NGM-ben készülő titkos szakmai anyagokra hivatkozva a hírportál azt írja, Magyarországon bevezetnék a munkanyugdíjat és a fix összegű alapnyugdíjat. Ezzel az egyéni számlás és a mostani nyugdíjrendszer "hibrid" változata működne tovább Magyarországon.

Igazi hungarikum lehet a magyar nyugellátás rendszere

A nyugdíjreform kapcsán az NGM és a kormányfő is többször utalt az egyéni számlás rendszerre, sőt a magánnyugdíjpénztári vagyont is elvileg név szerint vezetik át az állami rendszerbe, így tudható, kinek a számláján mennyi pénz is van (sőt, ha kasszák veszteséget okoztak egykori tagjaiknak, azt az állam kiegészíti). Az egyéni számlás rendszerre való utalások azonban nem tették egyértelművé, milyen nyugellátásai rendszerben gondolkozik a kormány. A jelenlegi felosztó-kirovó rendszerben ugyanis a ma befizetéseiből állja az állam a most kifizetett nyugdíjakat - illetve azt még a költségvetésből kell kipótolnia. Az egyéni számlás, vagyis svéd modell arra épül, hogy az állampolgár a nevén vezetett számlán felhalmozza későbbi nyugdíját: amit magának fizet be, azt járadékként később meg is kapja.

Csakhogy egy ilyen rendszer bevezetése meglehetősen drága lenne, akárcsak a fenntartása - ezért sem volt valószínű, hogy Magyarországon a tisztán egyéni számlás rendszert alakítják ki. Ráadásul az árfutási idő nagyon hosszú lenne, Svédországban is egy évtized kellett hozzá, hogy be tudják vezetni ezt a módszert, elnézve a magyar nyugdíjkassza helyzetét, erre itthon biztos nem lenne lehetőség.

Öregségi nyugdíjak átlagos összege (ft/fő)

KSH

A kormányfő ugyanakkor mégis ragaszkodott hozzá, hogy legyen egy fix, alapnyugdíj, melynek összege egységes - ezt egészítené ki az egyéni számlán felhalmozott munkanyugdíj, melynek összege a munkában eltöltött idő és fizetés függvényében változna.

Az alapnyugdíj összegét általában a létminimumhoz szükséges összeghez kötik, hiszen alapvető célja az időskori teljes elszegényedés megakadályozása. Ennek bevezetésével a magyar állam a nyugdíjrendszer második pillérének felszámolása után az ellátottak körének nyújtana mankót - állami forrásokból. Ezzel már önmagában több probléma lehet.
Az alapnyugdíj egyik előnye, hogy nem terheli a nyugdíjkasszát, azt általában egyéb adóbevételekből teremtik elő. A magyar út azonban más lenne, az [origo] szerint ezt az ellátást is a nyugdíjkassza állná, vagyis a nyugdíj-hozzájárulásból teremtenék elő. Elnézve az állami nyugdíjkassza egyenlegét, ez igen bátor tervnek néz ki. Az alapnyugdíj bevezetésének ugyanis éppen az lehetne az egyik előnye, hogy csökkenti a munkáltatói járulékokat.
Bár olyan tervezetről van szó, amely még nincs "végső, előkészített" stádiumban, az mindenképpen érdekes, hogy a kormány a jövőben miből kívánja előteremteni a nyugdíjkifizetések forrását. Sokkal inkább valószínű, hogy az ellátottak körét fogják szűkíteni.

1,3 millió embert végleg kiírnának a nyugdíjrendszerből

Ebből a szempontból pedig egyáltalán nem lényegtelen, hogy a magyar alapnyugdíj-jogosultságot - a nemzetközi gyakorlattal ellentétben - szolgálati időhöz kötnék. A hírportál úgy tudja, hogy a mai öregségi nyugdíjhoz hasonlóan a kötelező szolgálati idő 20 év lenne az alapnyugdíj esetében is. Ezzel az a nagy probléma, hogy sokakat kizár a nyugellátás rendszeréből, miközben az alapjuttatás szinte mindenhol azt a célt szolgálja, hogy senki se maradjon járadék nélkül. Az 1950-es években született Ratkó-generáció tagjai 3-4 éven belül megkezdik a nyugdíjba vonulásukat, amivel nemcsak az a gond, hogy egy évtizeden belül 45 ezerrel többen lesznek évente jogosultak nyugellátásra, mint ma, hanem elsősorban az, hogy közülük sokan nem szereznek jogosultságot nyugellátásra.

Nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők összesen (fő)

KSH

A hírportál idézi Augusztinovics Mária, Gyombolai Márton és Máté Levente egy 3 évvel ezelőtti kutatását, melyből kiderül, hogy közel 1,3 millióan nem dolgoztak annyit, hogy időarányosan kijöjjön a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szint. A kormány előtt lévő tervezet alapján ez a réteg alapnyugdíjat sem kaphatna a jövőben. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az idézet tanulmány szerint további 700 ezren pedig alig kapnak majd nyugellátást a ledolgozott éveik és bejelentett keresetük alapján, akkor úgy tűnik, közel 2 millió embert komolyan fenyeget az időskori elszegényedés réme, nekik még a mindennapi megélhetés is komoly gond lesz.

Pénz kellene a nyugdíjakra

A tervezet alapján a nyugdíjas korba lépők közel harmada esne el az állami nyugdíjtól, miközben más felhalmozásuk vélhetően nem nagyon lesz. Ahogy arról korábban írtunk, a magánnyugdíjpénztári tagság megszűnésével a közel 2500 milliárd forint esett ki a nyugdíjrendszerből (a teljes összegből 560 milliárdot idén elköltenek, méghozzá nyugdíjakra), ezt tulajdonképpen magunknak kel pótolnunk, csakhogy a lakosság kezében erre jelenleg kevés a pénzügyi eszköz, annak nagy részét elszívták ugyanis az elszabaduló devizaárfolyamok.

A kormány szeptember 6-ától egyeztet komolyabban az NGM-ben készülő tervekről. Az előjelek azt mutatják, hogy az egyéni számlás rendszer "fapados" változata valahogy belekerülhet a magyar nyugdíjrendszerbe, ez pedig megnyithatja az utat a kormányfő által erősen támogatott fix összegű alapnyugdíj bevezetése előtt. Nem végleges tervezetről van szó, könnyen lehet, hogy az NGM a mostani kiszivárogtatással a közvéleményt akarja csak megszondáztatni. Annyi bizonyos, hogy a tervezet rávilágít: az állami nyugdíjrendszer is rejthet magában nagy kockázatokat.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG