Már vége is idén a parlagfű-szezonnak

2010. november 17., 16:02

A pollenszennyezettség már három éve igen erős az országban, 2010-ben viszont az 5 millió ember életét megkeserítő parlagfű-szezon rövidebb volt, mint eddig

A pollenszennyezettség már három éve igen erős az országban, 2010-ben viszont az 5 millió ember életét megkeserítő parlagfű-szezon rövidebb volt, mint eddig - hangzott el ma az ÁNTSZ sajtótájékoztatóján, ahol a 2010-es pollenjelentésről számoltak be.

A pollenszezon egymástól jól elkülönülő két részre osztható: a tavaszi fák, illetve a nyári gyomok pollenszórására. Előbbit elsősorban a hőmérséklet befolyásolja, míg utóbbit a csapadék, a hőmérséklet és a gyomirtás együttesen.

A 2010-es év tavaszi pollenszezonja a decemberi magas hőmérséklet miatt korán elindult, azonban néhány nap után tartós fagyok következtében egészen február közepéig visszaszorult. A mogyoró és az éger pollenszórásának indulása után újabb fagyok miatt ismét leesett a pollenterhelés, majd március elejétől folyamatosan erősödött – az előző két évnél erősebb tavaszi pollenterhelést eredményezve - mondta el Dr. Páldy Anna az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének főigazgató-helyettese.

A tavaszi és a nyári pollenszezon közötti átmeneti időszak fő allergénje a pázsitfűfélék virágpora – ebben az évben a korábbiakhoz hasonló terhelést mutatott, kissé magasabb napi összterhelés értékekkel.

A nyári gyomok pollenszórását erősíti, ha a vegetációs periódusban (május) sok eső esik, gyengíti a virágzás során előforduló túl magas hőmérséklet és a kevés csapadék, mely a növényt károsítja, illetve a túl sok csapadék is, mely a pollenszórást csökkenti.


ÁNTSZ: 5 millió embert érint idehaza a parlagfű-allergia

Ebben az időszakban a legfőbb allergén a parlagfű. Idén az esőzések miatt pollenszórása két héttel később indult, majd az augusztus végi-szeptember eleji hőmérsékletesés következtében hamar (szeptember közepén) véget is ért az erős terhelés, ezzel jelentősen lecsökkentve a szezon hosszát, amely az idén gyakorlatilag október közepén befejeződött, ellentétben a korábbi évek november eleji szezonzárásával. Ugyanakkor a statisztikákból az is kitűnik, hogy a szezon kétharmadában volt olyan erős a terhelés, ami már súlyos tüneteket okozott az allergiásoknak. A parlagfű ma Magyarországon nagyjából 5 millió ember életét keseríti meg - tette hozzá a a főigazgató-helyettes.

Az országos napi átlagértékek alapján a tüneteket okozó napok (10 pollenszem/m3/nap feletti koncentráció) augusztus 10-től szeptember 27-ig tartottak. A mért legmagasabb napi maximum az eddig (1992-től) mért legmagasabb napi koncentráció volt: 1684 db pollenszem/m3 a hagyományosan erősen szennyezett Nyíregyházán.

A minden allergiásnál erős tüneteket kiváltó nagyon magas (100 pollenszem/m3/nap feletti koncentráció) pollenterhelésű napok az országos átlag alapján augusztus 15-től szeptember 15-ig tartottak. Az éves összpollenszám érték (7647) országos átlagban kissé magasabb az előző évben mértnél (7371). Az összpollen terhelés 2010-ben Nyíregyháza környékén volt a legmagasabb, ezt Debrecen és Békéscsaba környéke közelítette meg. A legkevésbé magas terhelést a Nyugat-magyarországi régióban és Salgótarján körzetében mérték.

Összességében a 2010. évi pollenszezon nem sokban tért el az előző két évtől, viszont a 2005-2007. évi szezonhoz képest jelentősen magasabb terhelést mutatott - hangzott el az ÁNTSZ mai sajtótájékoztatóján.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony már a múlté? Új ünnepből élnek a kereskedők

A karácsony volt eddig az év legforgalmasabb időszaka a boltok számára, ezt azonban lassan átveszi az Amerikából bekúszott Black Friday, az online vásárlás világnapja. Ma már 10-ből 9 ember ismeri az akciót - derült ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából. A boltok számára ez a nap hozhatja az éves forgalom negyedét. De mire szórunk el több milliárd forintot egyetlen nap alatt?