Miért nem adnak el néhány szigetet a görögök?

2010. március 04., 11:42

Néhány német képviselő azt javasolta, hogy a súlyos gazdasági válságba került Görögország szigetei egy részének eladásából fedezze adósságát

Néhány német képviselő azt javasolta, hogy a súlyos gazdasági válságba került Görögország szigetei egy részének eladásából fedezze adósságát

A görög kormány adatai szerint a dél-európai ország mintegy 6 ezer szigettel rendelkezik, s ezek többsége lakatlan. Frank Schäffler, a liberális FDP pénzügyi szakértője úgy véli: a görög államnak el kell adnia bizonyos, állami tulajdonban lévő birtokait, például lakatlan szigeteit.

A másik kormányon lévő német párt, az Angela Merkel kancellár vezette CDU egyik képviselője, Marco Wanderwitz pedig kifejtette: az Európai Unió és Németország is pénzügyi támogatást nyújt Görögországnak, de ezért cserébe garanciákat kér. Erre megfelelő lenne néhány sziget.

Görögország területének nagyjából 20 százalékát több mint 2 ezer sziget teszi ki az Égei- és a Jón-tengeren. Köztük sok a lakatlan, és ezekről nem volna szabad megfeledkeznie a sorrendben harmadik megszorító csomag bevezetésére készülő athéni kormánynak - vélekednek a német politikusok. "Csődveszélyben mindent pénzzé kell tenni, és a görög állam tulajdonában vannak vállalatok, épületek és lakatlan szigetek is, amelyek értékesítésével enyhíteni lehetne az adósságválságon" - mondta a Bild című lapnak Josef Schlarmann, a konzervatív CDU vállalkozói tagozatának vezetője.

A Bild értesülése szerint egy hamburgi magáncég máris keresi annak a lehetőségét, hogy 45 millió euróért értékesítsen egy görög szigetet.

Néhány német képviselő 1993-ban egyszer már Spanyolország megbotránkozását váltotta ki azzal az ötletével, hogy Berlin vásárolja meg Mallorca szigetét, a németek kedvelt nyaralóhelyét.

Az IMF-fel már fenyegetni is lehet 
Nem kapnak német segélyt a görögök - gyengült az euró 
A szakadék széléről jönnek vissza a görögök
Háborús állapotok Görögországban
A görögök belefulladnak a korrupcióba

MTI

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

A technológiai forradalom korában pár év alatt akkorát fordulhat a világ, amely korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna. Tényleg meszeltek az érintőképernyőknek? Milyen nagy újítások jöhetnek a belátható jövőben? Legújabb videónkból ez is kiderül.