1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A befektetők olyan sebesen vásárolják fel az ezüstérméket, hogy a készletek kezdenek kimerülni, ami a kibocsátókat az eladások visszafogására kényszeríti
A befektetők olyan sebesen vásárolják fel az ezüstérméket, hogy a készletek kezdenek kimerülni, ami a kibocsátókat az eladások visszafogására kényszeríti, az arany jegyzése ellenállási ponthoz közelít - izgalmas időszak következik az árupiacokon!

A világszerte erős kereslet és a készletek csökkenő szintje egyre feljebb tolja az árutőzsdei árfolyamokat - állapítja meg a szerkesztőségünkhöz eljuttatott Saxo Bank-elemzés.

Az alapvető gazdasági adatok fényében a gazdasági fellendülés ugyan megalapozott, de januárban – az élelmiszerek és az energia árának emelkedésével járó kockázatot jelezve – ismét feljebb kúszott a globális fogyasztói árindex. A Közel-Kelet és Észak-Afrika geopolitikai feszültségei mellett hamarosan az alapvető élelmiszerek felhalmozása lesz igen lényeges tényező a mezőgazdaságban.

Az Európai Központi Banknak (EKB) határozott nyilatkozatai a vártnál magasabb inflációról elégségesnek bizonyultak ahhoz, hogy a dollár gyengüljön ez euróval szemben.

A hét mérlege: szerény mértékű általános emelkedés
A Reuters Jeffries CRB index a különböző ágazatok eltérő teljesítménye mellett csekély emelkedéssel zárta a hetet. A legjobban a "puha áruk teljesítettek, közülük is a gyapot és a kávé "vitte a prímet." A négy nemesfém árfolyama tovább erősödött, ennek pedig két oka van. Egyrészt az ezüst és az arany a 2011 eleji eladások után újra  erősödött, másrészt a platina és a palládium az autóiparban jelentkező erős keresletnek köszönhetően teljesített jól - világít rá az elemzés.

Ezüstös idők következnek

Az észak-afrikai polgári elégedetlenség fellángolását követő január végi fordulat óta az arany árfolyama egyre magasabb csúcsokat ostromol. A fizikai készletek iránt jelentkező erőteljes kereslet bőven felszívta azt az enyhe kiáramlást, amelyet a tőzsdén jegyzett alapok készleteinek a decemberi csúcshoz képest mindössze 4,5%-os csökkenése hozott.

Az elmúlt hetekben mégis inkább az ezüst produkált "bajnokhoz illő teljesítményt," és az észak-afrikai nyugtalanság kezdete óta 12%-ot vert az aranyra - ahogy erre már a múlt héten a Privátbankár.hu is felhívta a figyelmet. A befektetők olyan sebesen vásárolják fel az ezüstérméket, hogy a készletek kezdenek kimerülni, ami a kibocsátókat az eladások visszafogására kényszeríti.

Feszültséggel teli növekedés

Az aranypiac.hu szerint az ezüstár szárnyalása egyre nyilvánvalóbban a nyersanyag radikálisan beszűkült kínálatára vezethető vissza, ami óriási feszültségeket eredményez a piacon és az árfolyamban. Ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban több nyilatkozat is napvilágot látott kitermelői és feldolgozói oldalról egyaránt. A fundamentális mutatók mellett izgalmas kép rajzolódik ki az árfolyam grafikonjából is, miután a 30 éves csúcsra felérő ezüstár felfelé kitört a hároméves trendcsatornájából. Az emelkedő árfolyam mellett töretlenül erősödő kereslet egyelőre tovább növekvő árfolyamot sejtet.

Aranyos év volt 2010
Az Arany Világtanács 2010-es visszatekintő elemzése az aranypiaci kereslet strukturális változásaira hívja fel a figyelmet. Míg az arany ékszerek iránti kereslet tíz éve folyamatosan csökken, a befektetési célú kereslet egyre csak növekszik. 2010-ben főként a válságok és az infláció miatti aggodalmak, de az ismert fogyasztói szokások és a puszta árfolyamnyereség reménye is ösztönözte az embereket világszerte arra, hogy vásárolják az aranyat - ismerteti az aranypiac.hu. De vessünk egy pillantást a számokra: a globális aranykereslet 2010-ben 3.812,2 tonnával (150 milliárd dollár) 10-éves rekordot ért el. Ez 2009-hez képest tonnában mérve 9%-os, értékében 38%-os növekedést jelent.


Gyorsuló infláció: a magasabb kamatok majd megállítják?
A gyorsuló infláció miatt az elkövetkező hónapok egyik alapkérdése az lesz, hogy a fejlett országok jegybankjai képesek és felkészültek lesznek-e arra, hogy a gazdaság túlpörgése előtt még időben behúzzák a fékeket. A piac már elkezdte beárazni az első kamatemeléseket, amelyek Európában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban 2011 második felére várhatók. Bizonyos országok ingatag állapotát látva a nagy kérdés az, hogy a kamatemelés valódi lehetőségként jöhet-e szóba. Ha ugyanis a piac úgy érzékeli majd az eseményeket, hogy az infláció elleni küzdelemben a jegybanki kamatemelések nem elégségesek, az könnyen tovább lökheti a nemesfémek árfolyamait újabb rekord szintekre. 

Indul az újabb csúcstámadás?
Az arany az elmúlt héten áttörte az 1 370-es szintet. Innen az 1400 már bevehetőnek látszik a Saxo Bank elemzői szerint, sőt az 1424 és 1 430 közötti hármas csúcs meghódítása is szóba jöhet. Eközben az ezüst unciánként 32 dolláros árfolyamával a decemberi csúcsokat maga mögött hagyva 30 éve példátlan rekordot állított be. Egy évvel ezelőtt még 1 uncia arany 70 uncia ezüstöt ért, ma már csupán 43,50 unciát lehet érte kapni, ami 13 éve a legalacsonyabb arány.

Az aranypiac.hu szintén ma kiadott elemzése valamivel óvatosabb fogalmaz. Mint írják, a következő masszív ellenállási pont leginkább 1.399 dollárnál várakozik, amely felett viszont új történelmi csúcsok gyors elérésére is nyílhat esély. Egy csúszásnak induló árfolyam ugyanakkor több támaszszinten is megkapaszkodhat. Az első fogódzó egy lejtmenet során 1.355 dollárnál kínálkozna.


















Az ellátási gondoktól való félelem miatt nő az energia ára
Az energia iránt növekvő kereslet továbbra is 100 dollár felett tartja a Brent nyersolaj hordónkénti árát, a WTI nyersolaj árfolyama viszont a cushingi szűk keresztmetszet torzítása miatt 90 dollár alatt marad.

A békétlenségtől forrongó észak-afrikai régió, valamint a desztillált termékek, például a dízel iránt Ázsiából jelentkező egészséges kereslet együttes hatása támaszt jelent az árfolyamok számára, márpedig ezek a tényezők vélhetően rövidtávon továbbra is érvényesülni fognak.

Terjed az aggodalom, hogy a Bahrainben és Líbiában élesedő tiltakozások zavart okoznak az olajtermelő országokból származó termékek szállításában. Ez új és veszélyt sejtető megvilágításba helyezné a globális kereslet és kínálat pillanatnyi helyzetét, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb tartalékkapacitással az OPEC-országok rendelkeznek (az említett két országból Líbia tagja az OPEC-nek).

A WTI nyersolajban nyitott spekulatív hosszú pozíciók továbbra is a csúcs közelében táboroznak, ezért a globális benchmarkok erőteljesebb szétválása a pozíciók hosszas zárását válthatja ki, ami a két termék ára közötti különbséget még szélesebbre tárná. A Saxo elemzői éppen ezért nem javasolják a a WTI és a Brent közötti különbözet lekereskedését, a két termék közötti kapcsolat ugyanis teljesen szétesett.


Két dollár fölött a gyapot ára
A gyapot árfolyamának erőteljes ingadozása ezen a héten nagy meglepetésre azzal folytatódott, hogy először került egy font termék ára két dollár fölé. A szűkös kínálat és az erőteljesen meglóduló globális kereslet együttes hatására kapkodva igyekeznek a pamutfeldolgozók az alapanyagot lekötni, így az árak másfelé nem is indulhattak, csak felfelé (a múlt héten a gyapot ára így soha nem látott magasságokba emelkedett).

A világ termelése 2011-ben várhatóan emelkedni fog, mert az árakra reagálva a gazdák várhatóan többet ültetnek, és fokozzák a termelést. Ebből adódik, hogy az elkövetkező hónapokban nyilván ismét felépülnek a globális készletek, ami határidős árakban is kifejeződik, hiszen például a decemberi lejárat ára jelenleg 70 centtel alacsonyabb, mint az azonnali.

Nyereségrealizálás a gabonapiacon
A múlt heti rekordok után a szója, a búza és a rizs piacán a befektetők ezen a héten realizálták nyereségüket, miközben a magas árak miatt csökkent az export kereslete. A világ legnagyobb exportőreként nyilvántartott Brazília szójatermelése az idén minden bizonnyal átadja a múltnak az előző évi rekordot, mert a csapadékhelyzet vártnál jobban alakult. A búza árának a közel-keleti békétlenség és az északi vetésterületet és így az őszi vetést Kínában sújtó szárazság támaszt jelent.

Miről árulkodnak a határidős árfolyamok?
A tőzsdén jegyzett alapokban vagy a GSCI-hez és a DJ-UBS-hez hasonló áruindex alapokban elhelyezett befektetések gyakran nem az elvárt megtérülést hozzák. Ennek az oka az, hogy a beszámoló tárgyát képző azonnali hónap teljesítménye és a határidős árak eltérnek egymástól - mutat rá az elemzés. Ezek az alapok gyakran az azonnali hónapra szóló határidős kontraktusba fektetnek, így a befektetett összeget még a lejárat előtt át kell forgatni a következő hónapokba. Így tehát vállalják a határidős görbe alakulásával járó kockázatot, azaz amennyiben a határidős ár alacsonyabb, akkor az átforgatás eredménye pozitív, ellenkező esetben viszont negatív.

 Az elmúlt hat hónapban jól teljesítő puha áruk többsége esetén az átforgatás hozama pozitív volt, mert a határidős kötés ára az azonnali árnál alacsonyabban állt. Ennek a legfőbb oka az azonnali árakat felhajtó szűkös kínálat. A spektrum másik végén a WTI nyersolaj és a földgáz áll: a határidős árfolyam mindkettő esetében emelkedő, ami a hosszú határidős pozíciók esetleges nyereségének rovására megy.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG