Új munkatörvény: ki fizesse a járulékokat a kismamák után?

2011. augusztus 23., 12:18

Önmagában nem elég, hogy kiemelt prioritás a visszatérő kismamák foglalkoztatása, ehhez járulékkedvezmények is kellenének

Önmagában nem elég, hogy kiemelt prioritás a visszatérő kismamák foglalkoztatása, ehhez járulékkedvezmények is – állítja a magyar munkavállalók jelentős részét foglalkoztató családi cégekből tömörült Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon (FBN-H) egyesület.

Jól együttműködni akkor lehet, ha a munkavállaló és a munkaadó partnerek, és  nem érezi magát egyik fél sem kiszolgáltatva a törvénynek, vagy egymásnak. Rudas László, az egyesület elnöke szerint ennek jegyében számukra az új szabályozás egyik legfontosabb eleme a kismamákra vonatkozó módosítás, amely a családi vállalatok számára értelemszerűen kiemelt prioritás.

„A távollét alatt, a hiányzó munkavállalót pótolni szükséges, amelynek járulékait a munkáltató fedezi, majd a későbbiekben a távollét után az anyuka visszatér, ekkor viszont további konfliktus okozhat, hogy az őt pótló munkavállalót megtartja a munkáltató vagy megszünteti a jogviszonyt, ami több szempontból sem egyértelmű vagy egyszerű.” – mondta Rudas László. Kivétel lehet, amennyiben őt határozott időre foglalkoztatta, ekkor azonban a munkavégzés során a motiváció lehet kérdéses. A kismamák munkavégzésére vonatkozó szabályozási, és etikai, erkölcsi normák mindig is komoly fejtörést okoztak a munkáltatóknak. Különösen fontos ez egy családi vállalat számára, hiszen nem kérdés, hogy a családi értékek megóvása számunkra kiemelt jelentőségű."

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy a távollét utáni szabadsággal járó költségeket a munkáltatónak kell-e megfizetnie, hiszen nem szabad megfeledkezni a „beugró” munkaerőről sem. Érdemes lenne átgondolni, hogy ha a kismama a szülés után viszonylag hamar (fél éven belül) közös megegyezéssel távmunkában munkát tud vállalni (ez első sorban a szellemi foglalkoztatásúakat érintené) akkor az nem egy 4 órás, vagy megbízási alapú foglalkoztatás lenne, hanem egy teljesen új konstrukciót jelentene - javasolja az FBN-H.

A munkaadók üdvözlik, és jó iránynak tartják a Munka törvénykönyvének tervezett változtatásait, mivel szerintük azok a vállalkozások és a gazdaság versenyképességét növelik. Leszögezték ugyanakkor: egyelőre szigorúan tervezetként tekintenek a dokumentumra. Összeállításunkat a kormány és a szakszervezetek egyeztetéseiről itt találja>>
Ezzel a megoldással a kismama nem veszítené el szülési juttatásait, sőt kedvezményesen dolgozhatna, a munkaadó pedig kedvezményesen foglalkoztathatná. Különösen fontos volna ez a lehetőség az olyan munkakörökben, ahol a gyakorlatban maradás biztos alapja a teljes munkaidőbe visszaállásnak. Jelenleg a kismamák csak feketén tudnak akár csak heti néhány órában is hivatásukkal foglalkozni, ha nem akarják elveszíteni szülési juttatásaikat. Jelenleg a törvény nem támogatja a GYES-en lévő kismamák munkavégzését semmilyen formában, pedig sokak számára ez reális megoldás lenne. 

Az FBN-H szerint a kismamákat érintő szabályozás kiemelt területe kell, hogy legyen az új szabályozásnak, figyelembe véve az ő érdekeiket is. Érdemes lenne a visszatérő anyukák foglalkoztatását kiemelt járulékkedvezményekkel is elősegíteni. Egyesületünk e témában is felveszi a kapcsolatot a kormányzattal, és nyitottan állunk egy esetleges egyeztetés-sorozat elé.

Rudas szerint egy jól átgondolt szabályozás közös érdek, hiszen a jelen helyzetben a munkáltatók nem szívesen alkalmaznak fiatal anyukákat, illetve visszatérőket. "Egy felelős családi vállalatnál ez ugyan másként van, hiszen a kismamamák munkába történő ismételt integrálása kiemelt terület, sok esetben ugyanakkor nekünk is gondot okoz az efféle helyzetek kielégítő megoldása."

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.