Van-e élet a zselés után? A Nagy Szaloncukor-teszt

2009. december 08., 09:30

Az idei szaloncukorteszt összeállításakor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a zselés változat hamarosan eltűnik a történelem süllyesztőjében

Az idei szaloncukorteszt összeállításakor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a zselés változat hamarosan eltűnik a történelem süllyesztőjében. A lista első felébe már csak igazi csokoládéba mártott termékekkel lehet bekerülni - feltéve ha az élvezetek szerepelnek első helyen a választás szempontjai között. Ha a pénztárcánk is beleszól a döntésbe, már nem ilyen egyszerű a helyzet: az igazán jó szaloncukrokat ugyanis igencsak drágán mérik

A Nielsen piackutató vállalat szerint tavaly 3600 tonnányi szaloncukrot vásároltak a magyarok, ez a mennyiség több mint 4 milliárd forintba került. Ebből nem csak arra következtethetünk, hogy a magyar karácsony elképzelhetetlen szaloncukor nélkül, hanem arra is, hogy a lehető legolcsóbb kategória a legnépszerűbb: a Nielsen adatai alapján legalábbis az átlagár tavaly 1200 forint körül mozgott, ami a tesztünkben szereplő termékeket nézve szinte lehetetlenül alacsonynak tűnik. A legolcsóbban beszerzett szaloncukor a kosarunkban kilónként 1273 forintba került, a 9 termék kilónkénti átlagára 3247 forint volt. Ahhoz, hogy ezt az átlagot lehúzzuk, elsöprő többségben kell lenniük a kosárban a hipermarketekben, piacokon kapható kimért szaloncukroknak.

Az idei szaloncukor-tesztkosár összeállításakor a kimért szaloncukrokat - többek között a korábbi rossz tapasztalataink alapján - kihagytuk, csak olyan termékeket teszteltünk, aminek márkája/gyártója/ízesítése legalább a csomagolásról kiderül. Elsőként azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a zselés szaloncukor már a múlté: gyermekkorunk jellegzetes karácsonyi édessége nem szerepel a nagyobb gyártók kínálatában és a boltok polcain sem. A legolcsóbb kategóriában még találhatunk zselés szaloncukrot, de mivel a termékfejlesztők látványosan elfordultak a rugalmas tölteléktől, kijelenthetjük: a zselés szaloncukrok hamarosan már csak az emlékeinkben fognak létezni.

Inkább minőségi édességet veszünk az ünnepekre
Arról, hogy a "rugalmas" jelző némi borzongással töltsön el minket, a teszten utolsó helyen végző Csengettyű gumicukros szaloncukor gondoskodott. A modern kor ízlésének megfelelően a zselés töltelék kiváltására nem feltétlenül rossz ötlet a gumicukor alkalmazása, a kivitel azonban hagy maga után némi kívánnivalót. A lila csomagolás kibontása után azonnal kiderül: a csoki (vagy bevonómassza) borítás itt hiányzik, így klasszikus értelemben véve nem is beszélhetünk szaloncukorról. A csupasz csigának is titulált  Csengettyűt a szokásos gumicukortól pedig az különbözteti meg, hogy enyhe kaucsuk-szag is társul a gyümölcsaroma mellé. A legtöbb tesztelőnek a szagos radír jutott eszébe (bár radírozásra valójában nem alkalmas, kipróbáltuk). A nagy darab gumi túlságosan rágós, egyedüli pozitívuma, hogy nem túl édes. Az irány jó, a megvalósítás nem; kereken kettes átlagával így a lista végére szorult. A Csengettyű kilóját 1718 forintért szereztük be.

Indul a milliárdos édességszezon
A Tesco kínálatából ezúttal az alma-fahéj ízű szaloncukor került a kosarunkba. A barna-arany csomagolás jól mutathat a karácsonyfán. A töltelék túlságosan szemcsés, mű-alma szaga van, és minden tesztelő sokkolóan édesnek találta, emiatt ebből az átlagember legfeljebb egyet tud megenni egyszerre. Átlagosan 3,2 pontot kapott a 10-es skálán, ez csak az utolsó előtti helyhez volt elegendő. Cserébe kilója mindössze 1573 forintba kerül.

A Disney hercegnős szaloncukra természetesen rózsaszín csomagolást kapott, a cukorkákat a mesékből ismert hölgyek arcképei borítják, gyakorlatilag alkalmatlanná téve arra, hogy a karácsonyfára akasszuk. Nem csak a színe, de az illata és az íze is rózsaszín - ez a szinesztézia is megfogalmazódott a tesztelőknél. A gyermekek kedvéért nagyon édes, eperutánzat ízű. Hiába nevezte az egyik kiábrándult tesztelő a legehetőbbnek az összes közül, a többek által is Barbie-snak gondolt cukor csak a 7. helyre került 3,8-as átlagpontszámmal. A rózsaszín élmény kilója 1848 forint volt.


A Smekt az egyetlen, aki a karácsonyi témák mellett egy barnamedvét is rátett illusztrációként a csomagolásra. A világoskék cukrok papírja elég giccses, fenyőággal, kis haranggal ékesítették, nem sokan raknák díszként a fára. Kibontás után hagyományos csokiborítás és erőteljes gyári kókuszillat fogadja a nassolókat. A műíz nem mindenkit zavart, bár volt olyan tesztelő, aki számára a karácsonyi hangulat összeegyeztethetetlen a pálmafás szigeteket idéző kókusszal. A töltelék túlságosan száraz és édes. 4,2-es átlagpontszáma alapján a 6. helyre soroltuk. Kosarunkban ez volt a legolcsóbb termék, mindössze 1273 forintba került kilója.

A Bonbonetti termékskálájáról ezúttal a földimogyorós ízesítésűt kóstoltuk meg. Az aranyszínű, fehér csillagokkal díszített csomagolásban szinte téglatest alakú, bevonómasszába mártott szaloncukor rejlik. Elsőre nem hangzik jó a földimogyorós próbálkozás, de az íz kellemes csalódást jelentett a legtöbb tesztelőnek, a fogbaragadós állagnak viszont nem örültünk. Néhányan még ezt is túl édesnek találták. Az 5,8-as átlagpontszámmal 5. helyre került Bonbonettinek nincs szégyellnivalója, kilójáért 1848 forintot kellett kiadnunk.

Mennyiért ünnepelhetünk házon kívül?
A lista felső szekciójában viszont a kakaós bevonómassza helyett a csokoládé (és a magasabb árszínvonal) az úr. A dobozos, rumos diós Tibit kék-arany csomagolása a fa díszítésére is alkalmassá teszi. Szépen kidolgozott, bonbonszerű a szaloncukor, az étcsokoládés borítás kissé kemény, a töltelék krémes. Leginkább a dió dominál, a rumot nem is lehet érezni. Ilyen egy XXI. századi szaloncukor. 6,8-as átlagpontszámot ért el, ezzel épphogy lemaradt a dobogóról.

A Milka lila dobozban érkezik, a szaloncukrok csomagolásán szerencsére csak két csík utal a gyártó kilétére, egyébként szép bordó színű. A vakteszten hamar lelepleződött, mivel a gyártó neve is szerepel a cukron - ennek egyes tesztelőink nem örültek. A csokiborítás igazi Milka, a feketeerdő (igazából meggy) ízű, kétrétegű töltelék pedig kellemesen fanyar. Az élményért viszont jobban a zsebünkbe kell nyúlni: a 38 dekás kiszerelés 1698 forint, azaz kilónként 4468 forintot kell fizetni a Milkáért. 7,8-as átlagpontszámával a dobogó legalsó fokára került.

Két éve is teszteltük a szaloncukor-kínálatot - olvassa el, mire jutottunk 2007-ben >>
Az aranyéremért folyó szoros versenyben a Stühmer által gyártott Százszorszép szaloncukor maradt alul. A helyes kis dobozt a névnek megfelelően mezei virágokkal díszítették, gyakorlatilag semmi sem utal a karácsonyi hangulatra. A szaloncukrok csomagolása szép, fehér papír és arany sztaniol kombinációja - sajnos azonban teleírták a gyártó nevével, emiatt nem feltétlenül való a karácsonyfára. A csomagolás mind a négy ízű cukor esetében teljesen egyforma, ezért gyakorlatilag zsákbamacska, hogy éppen milyet választottunk - pedig még a bonbonoknál is szokás "térképet" tenni a doboz tetejének belső oldalára, hogy biztosan olyat választhassunk, amilyet szeretünk. Maga a szaloncukor meglehetősen szögletes, régies. A grillázsos igazi cukrászmunka, a marcipános majdnem olyan jó, mint a Szamosé, és a csokoládés változat is mindenkinek ízlett, a nugátossal kapcsolatban voltak fenntartásaink. Átlagosan 8 pontot szerzett, az értékelések között a maximális 10 pont is szerepelt, szoros versenyben így a második helyet szerezte meg. A tesztelt termékek közül toronymagasan ez volt a legdrágább: a mindössze 36 dekás kiszerelés 2799 forintba került; ez azt jelenti, hogy kilóját 7775 forintért mérik.

Az első helyre a Szamos meggykrémmel és csokoládékrémmel töltött marcipános desszertje került. A szép, díszes dobozban klasszikus, fehér papíron kívül barna-arany sztaniolba is csomagolt szaloncukor finom csokoládémártással van borítva. A töltelék krémes, tulajdonképpen minden tesztelőt levett a lábáról a meggyes és a csokoládés változat is, röpködtek a 10 pontos értékelések, talán a felhasznált alkoholos meggylé hatására is. Átlagpontszáma 8,6 lett, az ára a minőségének megfelelően meglehetősen borsos: a 38 dekás kiszerelés 2199 forintba került, azaz kilónként 5787 forintot adtunk érte.

A végeredmény:


A Privátbankár.hu "Egy Kosaras naplója" rovatában megjelenő tesztek es összehasonlítások nem hivatásos piackutatók, minőségellenőrök szakmai módszertani eljárásával készülnek. A nem reprezentatív vizsgálatok során a szerkesztőség tagjai úgynevezett vaktesztek keretében, a termékek márkájának ismerete nélkül alakítják ki véleményüket, osztályozzák a termékeket többek közt azok csomagolása, illata és íze alapján. A cikkekben a tesztelést végzők saját véleményét, benyomásait adjuk közre, azokért felelősséget nem vállalunk, az egyes termékek vásárlására vagy elutasítására nem buzdítunk.

24-én kettőkor bezárnak az üzletek
A női Mikulás fehér lovon és üzleti alapon érkezik
A legjobb nyári bulik a fa alatt
Még karácsony előtt hozzák a nyugdíjat
Állati jó karácsonyi ajándéktipp
Semmi remény, hogy jó karácsonya lesz a boltoknak

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elszoktunk a hideg telektől: elszálltak az energiaárak

Elszoktunk a hideg telektől: elszálltak az energiaárak

Az európai árampiacon 2008 óta nem látott magasságba emelkedtek az árak, miután az idei hideg tél mindenkit váratlanul ért. Régebben gyakran előfordultak ilyen telek, de Európa elszokott ettől az utóbbi 1-2 évtizedben, így az energiaszektort is felkészületlenül érte a zord idő és a nagy kereslet.