6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly októberhez képest szinte alig változott a GKI legfrissebb ingatlanpiaci felmérése. Azok, akik akkor akartak építeni, most kicsit elbizonytalanodtak, a többség pedig további áremelkedésre számít a lakáspiacon. Az irodák kihasználtsága is nőtt kicsivel, az érdeklődés egyre nagyobb.

A GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2017 januárjában +4 illetve +2 - áll a GKI legfrissebb kimutatásában, amely a Privátbankárhoz is eljutott. A fővárosi index az előző negyedévhez képest csak hibahatáron belül változott (minimálisan nőtt), míg az ország egészét jellemző 3 ponttal magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél. Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 7-7 ponttal haladja meg.

A fővárosi piac tovább szárnyal

A lakáspiaci index (ami az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) értéke a felmérés során Budapestre vonatkozóan mintegy 2 ponttal javult, míg az ország egészére vonatkozóan gyakorlatilag nem változott (hibahatáron belül romlott) tavaly októberhez képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosi index 7, az országos 4 ponttal van feljebb. A budapesti index értéke utoljára 2006-ban állt ilyen magasan, ami 11 éves csúcsot jelent. A vidéki körzetekben kisebb elbizonytalanodás volt tapasztalható, de a kilátások továbbra is alapvetően derűlátók.

Forrás: GKI

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások nem sokat változtak az előző felméréshez képest. A biztos szándékú körben (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) ugyan némi elbizonytalanodás volt érezhető, de a valószínű szándékú körben határozott az emelkedés. Az egy évvel ezelőttihez viszonyítva szignifikáns a növekedés: ugyan az előbbi körben némi csökkenés, de az utóbbiban ennél jóval nagyobb bővülés következett be. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások az egy negyedévvel és az egy évvel ezelőttihez képest is gyengültek.

Lesz itt még drágulás?

Budapestet illetően nőttek az áremelkedési várakozások. Tavaly októberben a válaszadók 28%-a számított emelkedő árakra, most 47%-uk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 53-ról 45%-ra csökkent. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés megközelítette a 3%-ot. A budai oldalon illetve a divatos pesti lokációk esetében 3-4%-os árnövekedés valószínű. A keleti régióban minimális (1% körüli), nyugatiban 3%-ot közelítő dinamika valószínű.

Az új építésű lakások árai esetében továbbra is az emelkedést várók vannak szignifikáns többségben (62%), számszerűen 4-6%- os emelkedés valószínű Építési telekpiac: derűre ború A GKI telekpiaci indexeinek értéke idén januárban a fővárosra vonatkozóan 5, az ország egészét illetően 11 ponttal csökkent az előző felméréshez képest. A fővárosi index értéke visszatért a fél évvel ezelőtti szinthez, az ország egészét jellemző pedig az egy évvel korábbi szinthez. A felmérés résztvevői tehát a korábbinál valamivel enyhébb „pörgésre” számítanak a közeljövőben. A válaszadók szerint 2016-ban az előző évhez képest átlagosan 8%-kal emelkedtek a telekárak. A fővárosban ennél is gyorsabb, 12% körüli áremelkedést érzékeltek. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek szerint a következő 12 hónapban 4-6% közötti áremelkedés valószínű a telekpiacon.

Forrás: GKI

Az irodák körül is nőtt az érdeklődés

Az elmúlt években a kihasználtság Budapesten és környékén szinte folyamatosan emelkedett. A jelen felmérés eredménye szerint 2016 negyedik negyedévében az átlagos kihasználtság 85,5% volt, ami csaknem két ponttal magasabb az egy negyedévvel és majdnem 3 ponttal nagyobb az egy évvel korábbinál. A vidéki területeken is érezhető egyfajta emelkedő tendencia, igaz, ezt visszaesések is tarkítják. Kelet-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti 71%-os kihasználtság 76%-ra, míg Nyugat-Magyarországon 76%-os mutató 80%-ra emelkedett. 2017 elején a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan 1, az ország egészére vonatkozóan csaknem 3 ponttal növekedett. Éves összevetésben az előbbi esetében 5, az utóbbiban 6 pontos emelkedés volt regisztrálható. Mindkét esetre igaz, hogy bár a közelmúltban a jelenleginél magasabb értékeket mértünk, a jelenlegi kilátások egyáltalán nem borúlátók, sőt.

Az irodabérleti díjak terén a stagnálásra számítók vannak többségben (országos átlagban 61%), bár a növekedést előre vetítők aránya sem elhanyagolható (35%). A számszerű prognózisok arra utalnak, hogy Budapesten és környékén 3% körüli díjemelkedésre lehet számítani, vidéken, különösen a keleti országrészben ennél jóval kisebb lehet a növekedés mértéke. Üzlethelyiség-piac: felzárkózik a vidék Miközben új bevásárlóközpontot évek óta nem adtak át, a diszkontláncok egységeinek száma folyamatosan emelkedik. A kiskereskedelmi forgalom várhatóan a közeljövőben is dinamikus marad, számítani lehet újabb be- és kilépésekre. A jelen felmérés során a fővárosi agglomerációra illetve a Magyarország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci indexek közötti „olló” némileg zárult. Az előbbi értéke ugyanis 1, míg ez utóbbié 8 ponttal növekedett. Az egy évvel ezelőtti szintet mindkét index 8-8 ponttal haladja meg.

Forrás: GKI

A bérleti díjak nagy szórással, de átlagosan 1-2%-kal nőhetnek, a keleti országrészben még ennyivel sem. Logisztikai ingatlanpiac: negatív korrekció A GKI raktárpiaci indexe a fővárosra vonatkozóan 4, az ország egészére vonatkozóan szűk 1 ponttal csökkent az előző felméréshez képest. Éves összevetésben az előbbi 4, az utóbbi 11 pontos növekedést jelez. A Budapest környéki elbizonytalanodás hátterében a kínálat bővülése állhat. A jelenlegi indexértékek nem sokkal maradnak el a korábbi csúcstól, azaz a kilátások továbbra is optimisták. A raktárak kihasználtsága a fővárosi agglomerációban 85, a nyugati országrészben 82, a keleti régióban 80%-os. Tavaly októberben ugyanez a három adat rendre 85, 82 és 76% volt. A bérleti díjak a következő egy évben várhatóan 2-4%-kal emelkednek, leggyorsabban a fővárosban és környékén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG