6p
Az egész országban érezhető, hogy visszatért a családok bizalma, és egyre többen vágnak ingatlanvásárlásba. A javuló várakozások az agglomerációs piacot is elérték, a bővülő kereslet mindenhol érezni lehet.

A 2008-ban érezhetővé vált gazdasági válság a fővárosi agglomeráció piacát komolyan érintette. Amíg országos szinten 2008-ról 2013-ra 42 százalékkal csökkent a forgalom, addig az agglomerációban 52 százalékos volt a visszaesés.

Az agglomeráció nem mutat homogén képet, bár minden szektor az országos átlagnál nagyobb visszaesést mutatott, a nyugati és északnyugati agglomeráció településein ennél kisebb mértékben csökkent az adásvételek száma - derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.

Jobban megsínylette

Az egyes szektorok közötti eltérések hátterében többek között az áll, hogy azok vevőkörét is eltérő módon érintette a válság. Az agglomeráció nagyobb kitettségét az is mutatja, hogy a lakásállományra vetített éves forgalom jobban esett vissza, mint az országos átlag.

Agglomerációs szektorok

forgalom csökkenése 2013/2008

eladások / lakásállomány 2013

eladások / lakásállomány 2008

Kelet

47,32%

1,80%

3,82%

Dél

59,52%

1,78%

4,96%

Délkelet

59,36%

1,39%

3,64%

Északkelet

48,11%

2,25%

4,77%

Északnyugat

46,98%

1,49%

3,12%

Nyugat

44,03%

1,65%

3,20%

Teljes agglomeráció

52,47%

1,75%

4,07%

Magyarország

42,43%

2,02%

3,58%

Lakáspiaci mutatók az egyes agglomerációs szektorokban. Forrás: KSH, Otthon Centrum

Tavaly a keleti-, déli-, valamint az északkeleti szektorok piaca volt a legélénkebb. Az agglomerációs piacnak tehát van honnan felkapaszkodnia.

Több a vevő és az eladó

A várva várt fellendülés várhatóan idén következik be, az Otthon Centrum tapasztalata szerint szinte kivétel nélkül minden szektorban nőtt az érdeklődők, ingatlant keresők száma, ami az adásvételek számának emelkedésében is megmutatkozik.

A forgalombővülés az idei év első félévében meghaladja a 10 százalékot, a tavalyi első hat hónaphoz képest, és bár nem olyan számottevő, mint a fővárosban, a nagyszámú érdeklődő bizakodásra ad okot és a jövőbeli fellendülésre utalhat.

„Az agglomerációs piac ismét erőre kapott, az északnyugati szektorban például korábban kevésbé keresett településeken is komoly keresletet tapasztalunk, a fővárosból is egyre többen érdeklődnek zöldövezeti ingatlanok iránt” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Ennyit engedtek az árból

A kereslet élénkülését a vevői alkupozíciók romlása is jelzi. Pest megyében 2014 első félévében a teljes árengedmény átlagos mértéke – amit az eladóknak a sikeres értékesítés érdekében adniuk kellett – 1,5 százalékponttal kisebb, mint 2013 első felében.

2014 első hat hónapjában átlagosan 16 százalék volt a teljes árengedmény mértéke, amiből 10 százalék volt a vevő által elért tényleges áralku, a maradék 6 százalék pedig még a hirdetési időszakban tett kínálati árcsökkentés.

Nem gond a távolság?

Az ingázás jelentette problémák, hátrányok, most valamennyire háttérbe szorultak, hiszen ismét megjelentek a fiatal családok, kisgyermekekkel, akik a városi nyüzsgést szeretnék a jobb levegőt kínáló, természethez közelibb agglomerációs életre cserélni.

Az ingázás okozta nehézségekre remélhetőleg a folyamatban lévő Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztése hozhat enyhülést, ha elkészül. A tervek szerint ez a nyugati szektorból, a 10-es úton beutazó ingázóknak jelenthet majd a következő évtől könnyebbséget.

Mit keresnek?

Szentendrén és környékén a fiatal, kisgyermekes családok 20-30 millió forint körül keresnek családi házakat, a tehetősebbek, akár 40 millió forintig is elmennek. Van kereslet az alsóbb kategóriában is, a 10-15 milliós házak is keresettek, ezek viszont általában komolyabb felújítást igényelnek.

A fellendülés Érden is érezhető, szinte minden ingatlantípus iránt komoly kereslet mutatkozik. Több befektető van a piacon, ők 50-60 négyzetméteres lakásokat keresnek kiadási céllal, de itt is jellemző, hogy olcsó, 8-12 milliós házakat vásárolnak meg beruházók, hogy felújítás után azonnal túladjanak rajtuk.

Érden van kereslet az újépítésű lakásokra is, de van arra példa, hogy telkeket kínálnak a vevő kívánsága alapján megépített új családi házzal. A szomszédos Budaörsön is keresettek a kiadható ingatlanok, sok esetben panellakásokat vásárolnak a befektetők kiadási céllal. A településen a 20-30 millió forintos családi házak keresettek, amelyek inkább a középkategóriát képviselik.

Solymáron sokan keresnek 30 millió forintért kínált házakat, a kínálat viszont meglehetősen szűkös, illetve nem mindig találkozik a vevők igényeivel, ezért többen keresnek építési telket is párhuzamosan, 10 millió forint környéki áron. A keresletbővülés Solymáron és a környező településeken is érezhető, a nyári hónapok a szokásosnál élénkebbek voltak.

A környék nagy vonzereje, hogy a II. kerülethez képest jóval olcsóbban lehet hasonló adottságú zöldterületi ingatlanokhoz jutni. Vác, Göd és Dunakeszi térségében szintén van kereslet a felújítandó házakra, amelyeket 6-12 millió között kínálnak, de szinte biztos, hogy költeni kell még rájuk.

Befektetők körében sem ritka, hogy olcsóbb ingatlanokat vásárolnak meg, majd értéknövelő felújítás után drágábban próbálják meg eladni őket. Vácon és Dunakeszin a kisebb garzonok is keresettek, 6-8 millió forint értékben.

A nagyobb agglomerációs városokban a kiadási célú vásárlások is megszaporodtok, többen próbálják így a bankbetétből felszabadított pénzüket jobb kondíciók mellett fialtatni. Dunaharasztiban a 10-15 milliós házak a legnépszerűbbek, legyenek ikerházak, sorházak, vagy családi házak. A keresők néha 20 millió forintig is elmennek az új otthonra szánt összeg tekintetében. A fellendülés itt is érezhető, a nyári hónapok is nagyon aktívnak bizonyultak. A bérleti piacon alacsony a kínálat, nem ritka, hogy a tulajdonos 2 hét alatt ki tudja adni a piacra dobott ingatlanát.

Gödöllőn 6-12 millió forint között keresnek lakásokat, melyeket gyakran kiadási céllal vásárolnak meg. Az önálló házak esetében a kereslet 12 és 20 millió között oszlik meg, bár a 12 milliós házak már komolyabb felújítást igényelnek.

Sokan most valósítják meg korábban elhalasztott vásárlásaikat, az alacsony árakat és jó hitelkondíciókat kihasználva egyre több első lakást vásárló lép a piacra. Gyömrőt a folyamatos fejlesztések teszik egyre kívánatosabbá, az idei évben ezen a településen is érezhetően több a lakást kereső, akiket az olcsó hitelek is segítenek.

Van kereslet az újépítésű lakásokra is, 10-12 millió forint értékben keresnek legtöbben ilyen lakásokat. A vevők Pécelen is a 15 millió forintért kínált házakat keresik leginkább, de nem ritka, hogy 20 milliót is szánnak egy családi házra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG