5p
A budai ingatlanpiacon is komoly mozgást figyeltek meg az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban, ahogy az jellemző volt egész Budapesten. Abban sem különbözik a budai helyzet, hogy itt is főleg a panellakások érintettek, melyekből sok található a XI. és III. kerületben. Az egyik ingatlanközvetítő most megnézte, milyen folyamatok jellemzik még ezt a két kerületet.

Egyértelműen a panellakások iránti kereslet nőtt meg a két nagy budai kerületben, Óbudán és Újbudán. Nagy Csaba, a XI. kerületi Balla Ingatlaniroda vezetője szerint az eddig is népszerű panellakások iránt határozottan erősödött az érdeklődés, míg Nagy Andrea, III. kerületi vezető azt is megjegyezte, hogy a paneleken kívül érezhető a növekvő kereslet a téglalakások iránt is, elsősorban persze a 20 millió forintos értékhatárig, de tapasztalni némi mozgást a piacon egészen 60 millió forintig.

Az egyedi fűtésmérős és a panelprogramos az igazi

Ennyiért juthat lakáshoz a többi kerületben

A Balla Ingatlaniroda összefoglalóját a XVIII. kerületi ingatlanpiacról itt, a XIV. és a XVI. kerületről itt, az V., VI. kerületről itt találja.

Miközben mindkét kerületben megtalálható az ingatlanpiac szinte teljes választéka a legolcsóbb panelektől a luxusvillákig, a szakértők szerint továbbra is a kis- és közepes méretű lakások a legkeresettebbek: a XI. kerületben a 40-60 négyzetméteres, másfél-háromszobás, nappali plusz hálós, illetve a nappali plusz két hálószobás panellakásokat keresik 13-15 millióig. A téglalakásoknál ugyanezen elosztással 20 millió forint a lélektani határ.

A III. kerület esetében - ahol az 50-70 négyzetméteres panel a favorit -, melyet azzal árnyalt, hogy még mindig a panelprogram keretében felújított, egyedi fűtésmérős, új nyílászárós lakásokra vadásznak a vevők.

A megugrott kereslet miatt figyelhető meg az a jelenség, hogy a XI. kerületben ebben a szegmensben már hiány alakult ki, vagyis a korábban jellemző kínálati piac keresletivé alakult - jegyezte meg Nagy Csaba, aki azt is hozzátette, hogy a legkedveltebbek a csendes, mégis frekventált helyen lévő, világos, emeleti, erkélyes, különnyíló szobás lakások - természetesen a már említett méret és szobaszám mellett.

Hol járnak az árak?

Ebből is következik, hogy a korábbi években sláger-kategóriának számító garzonok iránt csekélyebb a kereslet, hiszen egy kisebb összeggel megtoldva a vételárat, már egy jóval praktikusabb másfél szobás lakás vásárolható. Nagy Andrea szerint ugyanakkor az utóbbi időben a III. kerületben fokozódó érdeklődést lehet érezni a nagyobb, polgári lakások iránt is. A XI. kerületben családi házakra, sor- és ikerházakra 100-120 négyzetméterig érdeklődnek a vevők. Ezeknél is fontos a lokáció, a duplakomfort, előny a garázs vagy gépkocsibeálló, és természetesen alapvető követelmény, hogy a nappalihoz három-négy hálószoba tartozzon. 40 millióig bezárólag van erre a kategóriára kereslet, de a nagy választék miatt továbbra is csökkennek az árak, bár minimális mértékben - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák XI. kerületi vezetője.

Mindezek hatására a következő árak alakultak ki a két budai kerületben. A III. kerületben a panelek 200-240 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a XI. kerületben 250 ezer forintra teszi az átlagárat az ingatlanközvetítő. A téglalakások esetén ez 280 ezer forintra mozdul a XI. kerületben, míg a Óbuda esetében Nagy Andrea 250-350 ezer forintos négyzetméterár-tartományt említett. A kerületben természetesen megtalálhatók új építésű és újszerű ingatlanok is, ezeknél a négyzetméterár 350-500 ezer forint között alakul, a XI. kerületben 400 ezer forint környékéről indulnak. A sor-, iker- és családi házak négyzetméterára Nagy Csaba szerint 220 ezer forint körül alakul, míg Nagy Andrea szerint Óbudán állapottól függően 250 ezer forinttól indul. Emellett akad néhány luxuskategóriás lakás is a III. kerületben, mint például La Siesta, Sun Palace vagy a Forest Hill lakópark, ahol négyzetméterenként 600-750 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok ingatlanaikért.

Kik és hol keresnek most ingatlant?

A vevőknek nem csak az ingatlantípusok és árkategóriák esetében, hanem a városrészeket, utcákat illetően is megvannak a preferenciái. Egyértelműen kirajzolódik például a III. kerületben, hogy a panellakások iránti kereslettel összhangban szeretik a vevők a Faluházat és a Lajos utcai lakótelepet, ami persze a négyzetméterárakban is jelentkezik: itt 230-250 ezer forint között alakulnak az árak. Belső-Óbuda legkedveltebb része a Zápor utca és a San Marco utca közötti rész, ahol 330-350 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhat a vevő, míg kifelé Csillaghegy és Rómaifürdő a legvonzóbb.

A XI. kerületben komoly a kereslet Kelenföld panellakásai iránt 15 millió forintos értékhatárig, míg Lágymányoson, illetve a 4-es metró összes kerületi megállójának környékén 20 milliót is hajlandóak fizetni a vevők egy téglalakásért. Emellett keresett még Albertfalva és Gazdagrét, utóbbi esetében egyébként érezhetően belterjes a vásárlói kör, ahogy Sasadon is.

Az ingatlantulajdonosok egyébként nagyrészt még mindig készpénzes vevőkre számíthatnak, és mintegy 30-40 százalék vásárol hitelre. A befektetők jelenléte nem markáns, arányuk mindössze 10-15 százaléka lehet a teljes vásárlóközönségnek - jelezte Nagy Csaba, aki még arra is felhívta a figyelmet, hogy érezhető egy határozott “nagyobból-kisebbe” irányuló folyamat többek között az agglomerációból érkezők részéről.

A Balla Ingatlanirodák III. kerületi vezetője szerint a paneleknél eddig típustól függően 10-15 százalékos áremelkedést figyeltek meg az év ezen szakában, míg a téglalakásoknál stagnálást. A jövő azonban elsősorban attól függ, hogy a devizahitelek forintosítása miatt mennyi és milyen minőségű lakás kerül a piacra. Nagy Andrea szerint ez kínálatnövekedéssel fog járni, míg Nagy Csaba szerint biztosat inkább csak 2015 tavaszán lehet erről mondani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG