4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hálapénz megszüntetése az első lépés a magyar egészségügy rendbetételében - véli az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Egy konferencián elhangzott: nem az a baj, ha elmennek az orvosok, hanem ha nem akarnak hazajönni - márpedig egy friss felmérés szerint tízből hét szakembert végleg elveszít az ország.

Hogyan lehet megszabadulni a hálapénztől?

"Ha tiszta rendszert szeretnénk, akkor meg kell változtatni a hálapénzen alapuló rendszert, ehhez sok elképzelés született" - mondta Zombor Gábor, hozzátéve: "nagy levegővétel" és politikai, szakmai támogatás kell ehhez, "ami (...) nem állt eddig össze". Kitért arra, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt területként tekint az ágazatra, amelyben és az elmúlt időszakban történtek pozitív változások, de - mint mondta - humánerőforrás-krízis jellemzi az egészségügyet.

A Heti Válasz című lap által rendezett konferencián a jövőre nézve "nagy kérdésnek" nevezte, hogyan lehet az ágazatban több pénzt teremteni. Erre voltak jó megoldások - jelezte Zombor Gábor, utalva a népegészségügyi termékdíj bevezetésére. Szerinte "ezt a gondolatot érdemes folytatni".

Közölte: meggyőződése, hogy az egészségügybe forrásokat kell bevonni, és akkor a hálapénz rendszere is megszüntethető. "Nem büntetés-jellegűen, nem csendőri módszerekkel, de meg lehet oldani" - fogalmazott az államtitkár.

Komoly feladat továbbá - mondta -, hogyan lehet az ágazatban egyensúlyban tartani a kínálatot és a keresletet, vagyis a társadalombiztosításon alapuló teljes körű ellátást. Zombor Gábor megjegyezte, óriási feszültségek vannak a rendszerben, aminek egyik következménye volt orvosok, szakdolgozók elvándorlása.

Előremutatónak nevezte a Magyar Rezidens Szövetségnek a hálapénz ügyében tett lépéseit, amit továbbgondolásra érdemesnek talált. A rezidensösztöndíjak bevezetését is jó döntésnek nevezte, és szintén támogatja azt, hogy legyen egy meghatározott szakorvosi minimumjövedelem.

Zombor Gábor szerint ha a szakmai tudásnak forintosított értéke van, akkor arra is van esély, hogy a külföldön munkát vállaló orvosok hazatérjenek. Kijelentette, bízik abban, hogy egy év múlva érzékelhető változás lesz az egészségügyi rendszerben.

Hogyan lehet leszámolni a hálapénzzel? Hogyan lehet hazahozni az orvosokat? Honnan lesz több pénz az egészségügyben? Adunk sok-sok ötletet!

Cikksorozatunkban nemrég ezekről is megkérdeztük Bálint Botondot, a Rezidensszövetség budapesti titkárát, a Fenntartható Magyar Egészségügyért egyesület alapítóját. A korábbi részekben Pusztai Erzsébetet, az Antall- és az első Orbán-kormány volt államtitkárát, a Modern Magyarország Mozgalom alelnökét kérdeztük az egészségügyről, akárcsak Rácz Jenőt, a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Főigazgatóját, a Kórházszövetség korábbi elnökét, Kovácsy Zsombort, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnökét, Gaál Pétert, az Egészségügyi Menedzserképző Központ megbízott igazgatóját és Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkárt.

Miért mennek el az orvosok, és miért nem jönnek haza?

A konferencián Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke arról beszélt: nem az a baj, hogy a fiatal tudósok, orvosok külföldre mennek, hanem az, ha nem akarnak hazatérni. Mint mondta, olyan feltételeket kell kialakítani, hogy érdemes legyen Magyarországra visszatérni. Úgy fogalmazott, az anyagi feltételek nem jók, de nem is "borzasztóak", és ahhoz, hogy jobban legyenek, "a gazdaságnak működnie kell".

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy fogalmazott, minden pozitív reform kerékkötője a hálapénz, továbbá úgy vélte, hogy a bérrendezés folytatását nem lehet tovább halogatni.
Kiss Katalin, a Szinapszis Kft. közvélemény-kutató programvezetője egy friss - nem reprezentatív - felmérést ismertetve azt mondta, a megkérdezett 130 orvos elsősorban az anyagi megbecsültség miatt vállal külföldön munkát, a hazatérés okait firtató kérdésre pedig első helyen a honvágyat jelölték meg. A megkérdezettek szerint a hazatérésüket segítené az anyagi biztonság, a szervezett, tisztázott viszonyok és a jobb munkakörülmények.

A jelenleg külföldön dolgozók válaszaiból kitűnik - ismertette Kiss Katalin -, hogy tízből heten nem akarnak visszatérni, és csak 17 százalékuk tervezi, hogy újra Magyarországon dolgozik majd. Közlése szerint a megkérdezettek 29 százaléka válaszolt úgy, hogy a külföldön szerzett szakmai tapasztalatára nem kíváncsiak itthon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG