5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom februárban, az MTI által megkérdezett elemzők szerint még bővülhet a forgalom.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett első becslése szerint februárban 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. A naptárhatástól megtisztított adat megegyezik a nyers indexszel. Az előző hónaphoz, januárhoz képest az élelmiszerforgalom növekedési üteme árnyalatnyit, 8,5 százalékról 8,4 százalékra lassult, a nem élelmiszer jellegű termékek eladásának bővülése 4,1 százalékról 4,4 százalékra gyorsult. Az üzemanyag forgalom volumene 6,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit a januári 4,1 százalékos növekedés után.



Impozáns az adat

Nyeste Orsolya

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: kiemelkedően magas, a várakozásaikat közel egy százalékponttal meghaladja a kiskereskedelem februári éves növekedése, 5,8 százalékra számítottak. Az elért eredményt minden kategóriában - élelmiszer, nem élelmiszer, és üzemanyag - impozánsnak nevezte. Az idei évben a lakosság fogyasztása az Erste Bank várakozásai szerint nagyobb mértékben fog hozzájárulni a GDP növekedéséhez, a tavalyi év utolsó negyedévében indult pozitív fordulat 2014-ben is kitart. A forgalom a tavalyi év utolsó negyedévében a 2003-as mélypontról kezdett el élénkülni - emelte ki.

Az Erste Bank arra számít, hogy ez a pozitív fordulat egész évben kitart. Ez alátámasztja azt a várakozást, hogy a lakossági fogyasztás idén kedvezően fog hozzájárulni a magyar gazdasági növekedéséhez - tette hozzá.

Kitért arra: a statisztika értelmezését kissé megnehezíti, hogy a KSH módszertani váltást hajtott végre, s úgy vélte, a pontos hatás felméréséhez még idő kell. Azt valószínűsítette ugyanakkor, hogy a változtatás nélkül is - bár nem ilyen kiemelkedően magas - de pozitív számokat láthatnánk.

Ugrottak a reálbérek

Balatoni András

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom februári emelkedése elsősorban a háztartási szektorban tapasztalt számottevő vásárlőerő-növekedésből fakad. Utóbbi összefüggésben van az alacsony infláció miatti jelentős reálbér-növekedéssel, továbbá a lakossági bizalom növekedésével.

Az elemző kifejtette, hogy az idén januárban a nettó bérek jelentősen nőttek, főleg a költségvetési intézményeknél, de a vállalkozásoknál is. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül 8,6 százalékos, a vállalkozásoknál 4,4 százalékos, nemzetgazdasági szinten pedig - a közfoglalkoztatottak kiszűrésével - 6 százalékos nettó bérnövekedés volt az év első hónapjában, a nulla közeli infláció miatt pedig gyakorlatilag ugyanennyi volt a reálbér-növekedés is.

Véleménye szerint a jelentős reálbér-kiáramlás azzal együtt, hogy az optimizmus is nő a háztartási szektorban, egyre jobban be fog gyűrűzni a kiskereskedelmi forgalom, illetve a fogyasztás adataiba. A bizalom növekedésével ugyanis a keletkező többletjövedelmet bátrabban költi el a lakosság.

A módszertani változás nehezíti az értelmezést

Az elemző megjegyezte, hogy a kiskereskedelmi statisztika módszertanának változása miatt rövid távon egyelőre informatívabbak az előző módszertan szerint számolt adatok. A korábbi módszertan szerint 4,3 százalékos volt a kiskereskedelem növekedése februárban, ami szintén gyorsulást jelez a januári 3,8 százalékos forgalombővüléshez képest.

Balatoni András elmondta: a statisztikai módszertan az elmúlt 70 évben számos alkalommal változott, ebben tehát nincs semmi újdonság. Az elemzők dolgát azonban megnehezíti, hogy az új adatok kevésbé összehasonlíthatóak a korábbiakkal. A szakértő fontosnak tartja, hogy a változásokat megfelelően kommunikálja a KSH, és véleménye szerint ezen a téren van még hova fejlődni.

Meddig maradhat így?

A kereskedelem és a belső piac számára fontos, hogy a korábbi évek kedvezőtlen iránya 2013. második félévében megfordult, és az adatok növekvő ütemű piacbővülést mutatnak. A vásárlók és a kereskedők számára a 3 százalékot elérő növekedési ütem az, amely már szélesebb körben érzékelhető- -írta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében. 

Kedvező, hogy ezt a mértéket - az átlagot tekintve -, valamennyi főbb árucsoportban túllépi a kereskedelem teljesítménye - közölték. A szövetség fontosnak nevezte azt is, hogy a fogyasztási piac növekedése tartós maradjon. Mivel a hazai és a nemzetközi előrejelzések többsége 2 százalékot elérő GDP növekedést vetít előre 2014-re, éves szinten is a fogyasztói piac bővülésére lehet számítani az OKSZ szerint.

A közlemény szerint 2014 egészét tekintve az év elejeinél kisebb lesz a kereskedelem növekedésének mértéke, mivel a múlt évi 4 százalék körüli reáljövedelem emelkedés az első félévi piacot még felfelé húzza, de 2014-ben a tavalyinál kisebb lesz a reálkeresetek emelkedése a várhatóan magasabb infláció miatt. A szövetség szerint bizonytalan, hogy meddig folytatódik a 300 forint feletti euróárfolyam mozgása. Az elmúlt hónapokban ennek hatására az importtermékek jelentős része már 3-5 százalék körüli mértékben drágult, ami lefelé húzhatja a kereskedelem mérlegét - közölték.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG