4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lassan már attól leszünk betegek, amit a hírekben hallunk. Válság itt, háború ott, éhezés, menekültek amott… Tényleg ilyen rossz hely lett a világ, vagy ez csak a látszat? A nagy kép egyáltalán nem olyan szomorú, mint amilyennek lefestik.

Húsz érv amellett, hogy a mai világ jobb, mint korábban bármikor – írja a német Die Welt című lap online kiadása. Menekültválság, pénzügyi válság, Lehman-válság, görög válság, ilyen válság, olyan válság, az embernek az az érzése támadhat, hogy minden egyre rosszabb lesz. Pedig valójában nem.

A lap húsz pontjából az első azt emeli ki, hogy az OECD (a világ legfejlettebb országait, köztük Magyarországot tömörítő szervezet) államaiban az utóbbi öt évben 540-ről 570 millióra növekedett a dolgozók száma. Nőtt a foglalkoztatás egy egész sor országban, többek között Magyarországon is. A második pontból pedig az derül ki, hogy a világ gazdasági növekedése a válság ellenére sem fog csökkenni ebben az évtizedben.

Kevesebb szegény és hadiárva

A harmadik pont szerint a szegénység erősen visszaszorulóban van a világon: míg 1990-ben 1,9 milliárd ember élt kevesebből, mint 1,25 dollár naponta, addig ez 2015-ben csak 800 millió fő lesz. De közben a lakosság is nagyon nőtt, így másképpen megközelítve, 47 százalékról 14 százalékra esett a szegények aránya a világon – így már egészen drasztikus a javulás.

A híreket hallgatva azt hinnénk, hogy egy borzasztó háborús időszakban élünk. Pedig nem – 1993-ban 63, 2013-2014-ben viszont csak 31 háborús konfliktus volt a világon. (Az amerikai kontinensen például jelenleg egyetlen egy sincs, Európában pedig csak egy, Ukrajnában – a szerk.)

Feleannyi halott csecsemő

Több pont szól a politikai vagy a gazdasági szabadságról, a bürokráciáról. A nyolcadik pontban az bizonyítják, hogy a bűnözés, bár csak szépen lassan, de alapvetően csökken a nagyvilágban. Évekkel ezelőtt nagy port vert fel a tengeri kalózkodás, ezen esetek száma 2010 óta kevesebb, mint harmadára esett.

Az 1990-es évben több mint 12 millió élve született gyermek halt meg, idén ez a szám várhatóan 5,9 millió lesz. Erősen csökkent az AIDS-ben meghaltak és az úgynevezett AIDS-árvák száma is. Nőtt az egészséges ivóvízhez hozzájutni képes emberek száma, és valamelyest csökkent az éhezőké, bár még mindig 795 millióan vannak, "pont 795 millióval többen, mint kellene" - írja a lap.

Nem népesedünk túl, és okosodunk

A Die Welt szerint az 1999-es évben 204 millió gyermek nem járhatott iskolába, jelenleg csak 121 millió ez a szám. Ráadásul erősen nő azon évek száma, amelyeket a gyerekek az iskolában töltenek, tehát egyre többet oktatják őket, a fejlett országokban (mint Németország) és a feltörekvőkben (India, Kína, Ghána) egyaránt.

Az egész világon nőtt a várható életkor, nőtt a középosztály aránya. Csökkent a nők és a férfiak közötti jövedelmi rés. Igaz, hogy a világ népessége nő és túlnépesedés fenyeget, de a termékenységi ráták folyamatosan csökkennek, így várhatóan valamikor 2100 körül és 11,2 milliárd embernél a népesség tetőzhet, és aztán csökkenni kezdhet. A lap pozitív jeleket lát a környezetvédelem területén is.

De nem csak ők optimisták, a brit The Spectator tavaly Karácsonykor szemléletes ábrán mutatta be, hogyan szorította vissza az emberiség a különböző súlyos betegségeket 1990 óta. (Köszönjük Vakmajom blogjának.) Különösen meglepő a második ábrájuk, amelyen jól látszik, mennyire minimális a háborús konfliktusokban elhuny személyek száma a korábbi évtizedekhez képest.

Ők is kiemelik az éhezés, a csecsemőhalálozás komoly visszaesését.

Vélemény:

Minden egyes halál pont eggyel több annál, mint amennyi kellene. Minden egyes éhező pont eggyel több annál, amennyi kellene. Minden egyes menekült pont eggyel több, mint amennyi kellene. Hogy mennyi a szenzációhajhász média szerepe a rossz hírek túldimenzionálásában, és mennyi az eleve rossz hírekre éhes, szenzációhajhász emberi természeté, az egy másik cikk témája lehetne. Sok lap azt írja, amit az emberek olvasni szeretnének, mert csak így tud fennmaradni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG