6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Magyar Nemzeti Bank az erős elemzői ellenszéllel dacolva hajtotta keresztül kamatcsökkentési programját és fogadtatta el a piacokkal az alacsony magyarországi kamatszintet. Kedden újabb csökkentés jöhet.

Az alapkamat 2011 decembere óta állt 7 százalékon, az MNB 2012 augusztusában 25 bázispontos vágással indította el kamatcsökkentési programját. A lépés meglepte a piacokat.

Az ötéves magyar szuverén kötvényre köthető törlesztésbiztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) árazása akkor 430 bázispont, az euró árfolyama 280 forint volt. A CDS-árazás jelenleg 245 bázispont, az euró árfolyama pedig 313 forint.

Elkezdődött éleződni a konfliktus

A szeptemberi újabb 25 bázispontos kamatcsökkentést a londoni elemzői közösség az MNB Monetáris Tanácsán belüli éleződő konfliktus jelének tekintette. 2012-re akkor még egy további 25 bázispontos csökkentést valószínűsítettek, 2013-ra pedig 5,00 százalék körüli mélypontot, ami után az MNB az inflációs és külső kockázatok miatt kamatemelésre kényszerül majd és az év végére az alapkamat 6,00 százalékra emelkedik.

Forrás: Bloomberg, Equilor

A 2012 októberi 25 bázispontos újabb kamatvágással az MNB már átlépte a tűrésküszöböt az elemzőknél. A Capital Economics szerint az euróövezeti válság elhúzódása miatt Magyarországnak már ahhoz is egy új IMF/EU-megállapodásra lenne szüksége, hogy az alapkamatot egyáltalán szinten tarthassa.

Aztán jött Matolcsy György...

A novemberi újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésre már ellenlépéssel készült a piac: a Standard & Poor's a döntést megelőző hét utolsó napján "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. Ekkor merült fel első alkalommal a prognózisokban a jegybankelnöki utódlás kérdése is. Az elemzők attól tették függővé az MNB kamatcsökkentési mozgásterét, hogy az elnöki posztot a piacoknak tetsző vagy nem tetsző jelölt tölti-e majd be.

A JP Morgan elemzői kifejtették, hogy ha viszonylag hiteles jelölt követi Simor Andrást a jegybankelnöki székben, akkor az MNB az 5,00 százalékos alapkamat eléréséig folytathatja az enyhítést. Erősebb politikai kötődésű, vagy unortodox utód, például Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kinevezése azonban negatív lenne piaci szempontból, ez pedig korlátozná a jegybank mozgásterét - szögezték le.

A decemberi (szintén 25 bázispontos) kamatvágás előtti napon öthavi mélypontra esett a forint árfolyama, amit elemzők az MNB-nek címzett üzenetnek tekintettek. Arra intették a jegybankot, hogy az euróövezeti válság 2013-ban csak fokozódhat, ami a külső források elapadását vonja maga után. A JP Morgan közölte, hogy a 300 forintos euróárfolyam megállítja az MNB enyhítési ciklusát.

300 felett az euró

A következő, 2013 januári kamatdöntés előtt az euró árfolyama át is lépte a 300 forintos szintet, az MNB pedig újabb 25 bázisponttal 5,50 százalékra csökkentette az alapkamatot. A JP Morgan erre 305-310 forintra emelte az MNB tűréshatárát és közölte, hogy a forintgyengülés 5,00 százalékos alapkamatnál fogja a monetáris enyhítési ciklus befejezésére kényszeríteni az jegybankot.

Matolcsy György első kamatdöntő ülésén 2013 márciusában a jegybank 25 bázisponttal 5,00 százalékra, történelmi mélypontra csökkentette az alapkamatot. Az elemzők meg voltak győződve róla, hogy a jegybank új elnöke csak a 305 forintos euróárfolyamtól rettent vissza, és a piaci visszacsapás veszélyétől tartva csökkentette mindössze 25 bázisponttal a kamatot.

A kamatvágások sorozata újabb 25 bázispontos lépésekben egészen augusztusig folytatódott. A májusi kamatdöntés idején volt a forint 286-os eurójegyzésen, 2013-as legerősebb árfolyamán.
Elemzők ezalatt a jelentős devizaadósság-teherre hivatkozva az enyhítési mozgástér szűkülését vetítették előre. Prognózisaik szerint euróövezeti válság újbóli fellángolásának veszélye és a kiszámíthatatlan magyar gazdaságpolitika kérdésessé teszi, hogy meddig lesz folytatható az MNB enyhítési ciklusa. Akár kamatemelésekre is szükség lehet, és 2013 végéig 5,25 százalékig is visszaemelkedhet az MNB-alapkamat.

2013 vége: 3 százalék

A 2013-as évet az alapkamat 3,00 százalékon zárta, szemben a kamatcsökkentés kezdetén az elemzők által jelzett 6,00 százalékkal, illetve két százalékponttal az alatt az 5,00 százalék alatt, amit a piacok egy "hiteles" jegybankelnöknek még megengedtek volna.

Az idei januári és februári kamatcsökkentések után az alapkamat jelenleg 2,70 százalékon áll. A februári vágás az euró árfolyamát 308-ról 310-re, majd a következő napon 314-re emelte. Elemzők ebből azt a következtetést vonták le, hogy a jegybankot ezen a szinten még nem aggasztja a forintárfolyam, ami további monetáris enyhítés lehetőségére utal. Rámutattak azonban, hogy tekintettel a magyar gazdasági növekedés ütemének gyorsulására és a 2015-től már várhatóan emelkedő inflációra, a csökkentés mozgástere már meglehetősen beszűkült.

Mi kell, hogy vége legyen?

A JP Morgan megítélése szerint a kamatcsökkentések leállításához 315-320 forint feletti euró árfolyam kellene, a monetáris politika szigorítására pedig csak szélsőséges piaci volatilitás és rekord gyenge forintárfolyam tudná rákényszeríteni a jegybankot.

Mi lesz a jövő héten?


Az elemzők többsége arra számít, hogy a jegybank jövő héten 10 bázisponttal fogja csökkenteni az alapkamatot.

10 bázispontos vágással folytatódhat a Magyar Nemzeti Bank alapkamat csökkentési hulláma – véli az MKB Befektetési Alapkezelő befektetési igazgatója. Daróczi Andor szerint ez a gyengébb forintárfolyam mellett is borítékolható, feltéve, hogy nincs nagyobb mozgás az árfolyamban.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége is arra számít, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa folytatja a kamatcsökkentést a jövő keddi ülésén. 10 bázispontos lesz a kamatvágás, ami egyben az utolsó lesz a mostani kamatcsökkentési ciklusban.

A felmérésbe bevont 22 elemző közül 14 szerint a kamat 10 bázisponttal rekordalacsony szintre, 2,6 százalékra csökken a jelenlegi 2,7 százalékról. Egy szakértő ennél nagyobb, 15 bázispontos kamatcsökkentésre számít, heten pedig arra, hogy már nem változik a kamatszint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG