3p
A miniszterelnök jelenlétében mutatták be Matolcsy György Egyensúly és növekedés című könyvét. A jegybankelnök szerint a magyar modell sikeréhez politikai stabilitás, a gazdaságirányítás iránt elkötelezett kormányzati támogatás és a foglalkoztatás bővülésének megteremtése kellett.

Hatalmas érdeklődés mellett mutatta be új könyvét Matolcsy György. Az MNB elnökének könyvbemutatóján a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tagjai és a bank vezetői mellett megjelent egyebek mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, Domokos László, az ÁSZ és Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója is. Az eseményen több egyetem rektora is megjelent.

Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnök társaságában érkezett a bemutatóra. Matolcsy György Az egyensúly és növekedés kötettel kapcsolatban elmondta: az összes kötetben maradt radikális nézet őt terheli, a kihúzott radikális részek pedig kollégáinak tanácsainak nyomán került ki a könyvből. A sikeres gazdasági konszolidáció és növekedési fordulat eseményeit számba vevő beszéd elején Matolcsy köszönetet mondott a választóknak, akik kétharmados felhatalmazást adtak az új gazdaságpolitika végigviteléhez. Személyesen köszönetet mondott a miniszterelnöknek, aki támogatta a gazdaságirányítás változását. Ehhez kellettek a kollégáim is, akik mindvégig kitartottak mellettem - tette hozzá a jegybankelnök.

A könyv gazdaságtörténeti horizonton elemzi a 2010-2014. közötti fordulat sikereit, amely az előző évtizedek - szavai szerint 150 év -  elhibázott politikáját váltotta fel Matolcsy György véleménye szerint. Hogyan sikerült ez? - tette fel a kérdést a jegybankelnök. Költségvetési konszolidáció és stabilizáció többször történt az ország életében, ám a legtöbbször külső segítséggel, kölcsönnel, vagy - miként 1946-ban - egy új fizetőeszköz, a forint befizetésével sikerült ezt megteremteni. A Bokros-csomag ugyan sikeresnek tűnt, ám a program a jövőre tolta a konszolidáció és stabilizáció terhét. Nem állunk egyedül a problémával: az EU válsága ismert - mondta a jegybankelnök.

A 7 IMF-programország közül egyedül Magyarország az egyedüli, nem jövőt terhelő konszolidációt végrehajtó ország - mondta Matolcsy. Ehhez ugyanakkor az IMF-fel történő szakítás kellett. Fontos volt, hogy szerkezeti, strukturális reformot hajtsunk végre és politikai stabilitás megőrzése is fontos volt. Ez utóbbihoz a foglalkoztatás bővítéséhez volt szükség - hangsúlyozta Matolcsy György.

A következő 50-70 milliárd forinttal csökkenhet a költségvetés kamatkiadása - jelentette be a könyv kapcsán tartott pódiumbeszélgetésen Barcza György.

Voltak ugyan kísérletek, de 2006-ban a magyar konszolidációs kísérlet azonnal megbukott, s tetézte a bajokat, hogy 2008-ban beköszöntött a gazdasági világválság. Ilyen helyzetben vette át az új kormány az irányítást. A 2010-es konszolidációt ugyanakkor nehezítette, hogy 2013 márciusáig a jegybank nem támogatta a kormányzati reformokat - emlékeztetett Matolcsy György.

Az egyensúly és növekedés egyik feltétele az új Alaptörvény, a másik az egyensúly és növekedés érdekében elkötelezett politika. A magyar modell sikerét - ahol egyszerre van egyensúly és növekedés - a fenti két pillér mellett a foglalkoztatás bővülése segíti - hangsúlyozta ismételten Matolcsy György.

A könyv az MNB makrogazdasági és monetáris politikai könyvsorozatának első része lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
Makro / Külgazdaság Valóban lassul az élelmiszerek drágulása, de mennyi ebben a kormány szerepe?
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 09:57
Az elmúlt hónapokban mért lassuló infláció sikerét Nagy Márton gazdasági miniszter rendre a kormány tevékenységének tudja be, miközben a szakértők szerint más a helyzet.
Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG