5p
Sz.-F. Zsolt Sándor 7,7 milliárd forintot nyúlt le az ügyfelektől, az egész cégháló több mint tízmilliárdot. Jól hangzó külföldi nevek mögé bújtak, és mellbevágó, havi kilenc százalékos hozamot ígértek akkor, amikor a banki kamat évi kettő. Mintegy kétezer károsult biztosan van, de valószínűleg több is.

Nem kevesebb, mint 1,251 milliárd forintra büntetett különböző cégeket és személyeket az MNB. Messze kimagaslik az eddigi eljárások köréből, a Kulcsár-ügy óta nem volt ekkora nagyságrendű ügy, ami általános tapasztalatokkal is szolgál – mondta el Windisch László, az MNB illetékese sajtótájékoztatón. (A képen balra.)

A Fortress Holdings LLC, a Flow Money Kft. és Ltd., valamint magánszemélyek összesen több mint tízmilliárd forintot vettek át gyanútlan ügyfelektől, tőkegaranciával, hozamgaranciával, ami azonban teljesen irreális volt, havi (!) kilenc százalékot ígértek most, amikor a banki kamatok 1-2 százalék körül járnak. A felügyeleti szerv megállapította, hogy rosszhiszeműen jártak el. Három másik országba is átvezettek a szálak.

Csak másfél milliárd került elő

Az elkövetők bankszámláin csak 1,5 milliárd forintot foglaltunk le, ami alapja lehet a befektetők kártalanításának és kisebb részben a felügyeleti bírságnak is – mondták el. Az ügyfeleket, vagy inkább áldozatokat arra biztatják, hogy jelentkezzenek az illetékes rendőri szerveknél.

 

Általános tanulság, hogy az alacsony kamatkörnyezetben, növekvő kockázati éhség mellett elszaporodhatnak a hasonló esetek, ahol rosszhiszemű csalók igyekeznek kihasználni az ügyfelek helyzetét. A hasonló visszaéléseket egyébként egyértelműen tiltja a Büntető Törvénykönyv (engedély nélküli, jogosulatlan pénzügyi tevékenység), de általában más bűncselekmények is megvalósulnak, mint a csalás. Az elkövetők ugyanis eleve tudják, hogy nem fogják tudni visszafizetni az összegeket.

 

A kisembereken csattan az ostor?

Évente 10-20 hasonló eset is az MNB elé kerül, tízmilliárdos nagyságrendben, egyes elkövetőknek a jelek szerint már kész receptjei vannak. Az áldozatok sokszor okozottan kiszolgáltatott, kispénzű, pénzügyileg képzetlen, tájékozatlan ügyfelek, ezért az MNB nyomatékosan szeretné rájuk felhívni a figyelmet.

Hogyan lehet megismerni a hasonló csalókat? Általában nagyon rövid időre nagyon magas hozamot ígérnek, mint itt is a havi kilenc százalékkal. Az senkit ne tévesszen meg, ha elégedett ügyféllel találkozik, mert egy darabig mindig kifizetik az ügyfeleket, „beetetésként”, illetve amíg jönnek bőven újabbak. Gyanús az is, ha nagyon agresszív marketinggel találkozunk, a cégnek pedig nincsen rendes infrastruktúrája, irodája, az ügyfelekkel például kávézókban tartja a kapcsolatot. Sokszor közvetítőket is megtévesztenek, irreálisan magas jutalékot ígérve nekik.

Nem létezik, de azért hasonlít

Az MNB honlapján van egy „figyelmeztetések” menüpont, illetve le lehet kérdezni a piaci szereplők engedélyeit is, meg lehet győződni arról, legális-e a cég – mondta el Windisch. (A kissé áttekinthetetlen honlap felugyelet.mnb.hu aloldalán, a „piaci szereplők” menüpontban – a szerk.) Az MNB az utóbbi időben tíz határozatban közel kétmilliárd forintnyi bírságot szabott ki, ezen ügyek során 13 milliárd forintnyi forrást vontak el az ügyfelektől – tették hozzá.

A Fortress-ügyben szövevényes céghálót alakítottak ki, amelyben nem létező cég (Fortress Insurance Company) vitte a főszerepet, amely nevében és logójában is hasonlított egy USA-beli pénzügyi társaságra – mondta el Végh Richárd.(Az első képen középen.) Volt még a listán máltai bejegyzésű társaság, illetve a hazai Flow Money Kft. és a brit Flow Money Inc., mint közvetítők, amelyek magas jutalékot kaptak. Összesen több mint tízmilliárd forintért gyűjtöttek össze befektetéseket. Több számlát zároltak magyarországi hitelintézeteknél és külföldi felügyeletek is zároltak ottani (máltai, osztrák) számlákat. A zárolt másfél milliárd azonban csak a töredéke a teljes összegnek.

Zsoltika a nagy hunyó

Részben azért, hogy megtévesszék a befektetőket, nemzetközi pénzügyi csoport látszatát keltették a szereplők. Bebizonyosodott azonban, hogy semmilyen külföldi hatóságtól nem rendelkeztek engedéllyel. Az MNB februárban megtiltotta a cégeknek a tevékenységet, ennek ellenére később is folytatták. Többször adtak ki sajtóközleményt is.

Az ügyben központi szerepet kapott Sz.-F. Zsolt Sándor, aki legalább 1055 befektetővel került kapcsolatba, és ennek során 7,7 milliárd forintot vett át közvetve vagy közvetlenül pénzeszközöket. 2013 novemberét követően Sz.-F. Zsolt Sándor tevékenységét a Fortress Holdings LLC nevében folytatta, legalább 1606, legfeljebb 1654 olyan befektető lehetett, akik ezzel a társasággal álltak kapcsolatba, és ennek során mintegy 2,7 milliárd forintot adták át közvetve vagy közvetlenül.

Eltartott egy darabig a felgöngyölítés

A minimális befektetési összeg félmillió forint volt, de igen magas összeggel is szálltak be személyek. A zárolt összegből az MNB nem tud senkit kártalanítani, azt polgári jogi eljárásban lehet majd kérni – hangzott el.

Újságírók szerint már tavaly nyáron is nyilvánosságra kerültek ennek a „cégcsoportnak” az ügyei, mégis hosszú hónapokig eltartott, amíg a tiltásig és a rendőrségi feljelentésig eljutottak. Az MNB szerint már korábban is tájékoztatták a közvéleményt és ideiglenes intézkedéseket tettek, mindent megtesznek a gyors lebonyolításért.

Piramis ez, nem szövőgyár

Nem találtak arra utaló jelet, hogy ténylegesen is befektettek volna a szereplők, tehát inkább klasszikus piramisjátékról volt szó, ahol az új belépők pénzéből fizetik ki a régieket. Arra a kérdésre, hogy az érintett elkövetők szabadlábon védekeznek-e vagy sem, és ha igen, akkor ezalatt is folytatják-e áldásos tevékenységüket, az MNB nem tartotta magát illetékesnek nyilatkozni.

Sokkal több befektető érintett általában, mint amennyit feltárnak, magas a látencia – mondták el. Körülbelül kétezer befektetőre vonatkozó szerződéseket foglaltak le, de valószínűleg vannak többen is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG