1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány nyugdíjreform címén olyanra vállalkozott, amire senki sem volt eddig képes. A költségvetési háttér átalakítása egyelőre csak a tételek ide-oda tologatása, miközben a rendszerben 0 forint tartalék van - és kikerült abból 3000 milliárdnyi megtakarítás, aminek fele államadósság-csökkentésre ment el, hiába. Az egyéni számlák sehol, a rendszer kockázatai viszont ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt. Nagy gondban a nyugdíjrendszer.

Államférfi betartja, amit ígért - mondta egy televíziós műsorban Giró-Szász András, kormányszóvivő (a MÁV-Cargo privatizációjából beígért összegek kifizetése kapcsán). A 2012-es költségvetésben a nyugdíjkassza két lábra áll - ezt ígérte a büdzsé első tervezetének bemutatásakor Matolcsy György gazdasági miniszter, és lám: a nyugdíjalap jövő évre tervezett bevételei forintra megegyeznek annak kiadásaival. Gördül a nyugdíjreform, mint a vasutassztrájk.

Nyugdíjreform: az eddigi lépések

A nyugdíjreform első felvonása a magánnynugdíjpénztári vagyon átterelése volt az államkasszába. A közel 3000 milliárdos vagyon már több kormányzat érdeklődését felkeltette, de 2010-ig egyik sem nyúlt hozzá - korábban csak egy szűk réteg előtt nyitották meg annak lehetőségét, hogy visszatérhessenek az állami rendszerbe.

Az elégetett vagyon elégetése

Matolcsy György ma elárulta, mire költi a kormány a magánnyugdíjpénztári vagyon fennmaradó részét, a tervek ugyanis változtak a félévvel ezelőttihez képest. Részletek >>>

A tőkefedezeti magánnyugdíjrendszert januárban jóformán felszámolták, a pénztári portfólió átvétele után egyelőre csak ígéretek maradtak. A vagyon közel fele volt állampapírban, ezt nyomban "el is égették" az államadósság csökkentése végett, ami így 80% alá süllyedt. Ezt "égette" el a megemelkedett árfolyamszint és az hozamfelárak megugrása - az államadósság ugyanott van jelenleg, ahol a nyugdíjreform első lépése előtt (a GDP 82%-a).
A pénztári vagyon másik felét az állam már elköltötte, így lehet, hogy szufficites lesz a 2011-es költségvetés, de mindez úgy, hogy a vagyon mindössze egyhatoda ment nyugdíjakra - csakhogy ezekből egy fillér sem jutott a "jövőre", pedig eredetileg a munkaadók erre a célra fizették be ezt a pénzt.

Olyanra vállalkoztak, ami senkinek sem sikerült

A kormány az állami rendszerbe visszalépőknek egyéni számlás rendszert ígért - erről azonban semmi konkrétumot nem tudni. A nyugdíjreform második lépéseként a gazdasági kormányzat a költségvetési háttér rendbetételét tűzte ki célul, vagyis az egészségügyi- és nyugdíjkassza rendbetételét. Ahogy Matolcsy György fogalmazott, a kasszákat "zárni kell", vagyis azok bevételeiből kell a kiadásaikat finanszírozni. Olyan vállalkozás ez, ami a rendszerváltás óta senkinek sem sikerült - a tb-kassza ugyanis folyamatos hiánnyal működött, költségvetési támogatásra szorult. Nem egyedülálló jelenség ez, az egyre inkább elöregedő társadalmak mind ezzel küzdenek szerte Európában.
Mindezt ráadásul úgy akarta kivitelezni a kormányzat, hogy nem emeli döntően a járulékszintet, csak a munkáltatói egészségügyi hozzájárulás emelkedett egy százalékponttal - továbbá az újonnan bevezetett adónemekből is ide folyatják majd a pénzt, csakhogy a chips- és baleseti adóból a remélt 60 milliárd helyett közel 40 milliárd fog "csak" befolyni jövőre. 

Az alapelv hamar feledésbe merült

Mindeközben jelentős szerkezeti átalakításra nem került sor az ellátórendszerben, azon kívül, hogy a nyugdíjak indexálását egy gyors módosító indítvánnyal megváltoztatta a kormány, hogy azok később se jelentsenek nagyobb terhet az államkasszának: a nyugdíjak értéke az inflációval emelkedik majd ezentúl, a gazdasági növekedés kikerült a képletből, így bár a postás lehet, hogy több pénzt visz majd ki, annak értéke nem feltétlenül lesz több.

Egyensúly - de csak papíron

A nyugdíjkassza bevételeit érintő módosítások
Tétel Bevétel Változás*
Szociális hozzájárulási adó 1794 milliárd - 120 milliárd
Biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék 742 milliárd + 13 milliárd
Adórendszer átalakításából
101 milliárd + 101 milliárd

* A költségvetési törvényhez benyújtott 450 módosító indítvány alapján.


A kasszák megtisztításánál az az alapelv látszott kirajzolódni, hogy a bevételeket "összekötik" a kiadásokkal: a baleseti adóból az E-Alap profitál, a nyugdíj-hozzájárulásból a nyugdíjalap, és így tovább. Ezt az elgondolást azonban megborította a szociális adó bevezetése. Ez az adónem a korábbi egészségbiztosítási járulék, a munkaerő-piaci járulék és a nyugdíj-hozzájárulás helyét veszi át, és ennek megfelelően 3 célterület részesül belőle. A kormány ezzel két legyet üt egy csapásra: egyrészt nagyobb a játéktere, így valóban zárva tudja tartani a kasszákat, másrészt ellehetetleníti azokat az igényeket, melyek szerint a magánnyugdíjpénztári tagoknak is járna állami nyugdíj. Az adóból befolyó summa 88,89 százaléka illeti a nyugdíj-, 7,41 százaléka az egészség-, míg 3,7 százaléka a munkaerőpiaci alapot - márpedig a befolyó összegek nem így oszlanak meg. A nyugdíjalap viszont így egyensúlyba kerül - de csak papíron.

Az E-Alap bevételeit érintő módosítások
Tétel Bevétel Változás*
Járulékszintű bevételek 390 milliárd - 37 milliárd
Munkaadók járulékbefizetései 152 milliárd - 14milliárd
Munkavállalói befizetések 556 milliárd + 3 milliárd

Egészségügyi hozzájárulás

99 milliárd + 43 milliárd
Költségvetési támogatás 183 milliárd

+ 47 milliárd

Chips-adó 20 milliárd - 10 milliárd

* A költségvetési törvényhez benyújtott 450 módosító indítvány alapján.


A korhatár előtti rokkantsági nyugdíjak például átkerültek az E-Alaphoz, holott eddig a nyugdíjkasszából fizették ki azokat. Nem véletlen, hogy az egészségügyi kiadásokhoz még hozzácsaptak 183 milliárd forintot az utolsó pillanatban benyújtott módosítóindítványokkal, ez a költségvetési támogatás a rokkantsági illetve rehabilitációs ellátásokra megy majd el.



Vagyis a nyugdíjkassza jövőre sokkal kevesebb igénynek tesz majd eleget, miközben megerősítették bevételeit - a profiltisztítás áldozata lett a korhatár előtti nyugdíj is. A kormányzat ugyanis korábban úgy kalkulált a gazdaság növekedésével egyre bővülő munkaerőpiac majd felszívja azokat potenciális munkavállalókat, akiket a felülvizsgálat után kiírnak a rokkantsági nyugdíjrendszerből, illetve akik a korhatár előtti nyugdíj utáni megcsappant szociális ellátások miatt újra visszatérnek a munkaerőpiacra. A várt gazdasági bővülés azonban egyelőre csak vágyálom, a kormány a közmunkaprogram átdolgozásával juttatna így munkához 150 ezer ember, akik viszont nem fizetnek majd be a nyugdíjalapba. Legalább is 150 ezer emberről beszélt még a kormányszóvivő legutóbb, ma egy zalaegerszegi eseményen Papp Károly, a BM közfoglalkoztatásért felelős államtitkára már 200 ezer főről beszélt.

Az egyensúlyteremtés "vesztese" az E-Alap, mely továbbra is támogatásra szorul, ráadásul mint fent írtuk, plusz tételekkel gyarapodott. A költségvetéshez beadott módosítók azonban "gyorsan" 32 milliárdos pluszbevételhez juttatták az alapot (lásd táblázatunkat fent) - amiből az is látszik, ezt a kasszát toldozni-foltozni kell. Matolcsy György szerint ez a kassza is két lábra áll majd, de 2012-ben még nem.

Startvonalon - a startpisztoly eldördülése után is

A nyugdíjrendszer tehát egy pillérrel kevesebb alapon áll, de ugyanazokkal a problémákkal küzd. Mert bár a nyugdíjalapot sikerült bezárni, a jövőben az ellátórendszerbe belépő nyugdíjasok száma a Ratkó-generáció gyermekeinek nyugdíjba-vonulása miatt drasztikusan megnő majd - növelve ezzel az explicit államadósságot is. Ráadásul a nyugdíjkassza bevételei már most sem csupán a nyugdíjhoz kötődő járulékok bevételéből áll és a kormány nem hozott olyan döntést, mellyel hosszú távon biztosította volna azt, hogy a kassza zárva is maradjon. A jelenlegi rendszerben ráadásul semmi fajta tartalék nincsen, erre más országok nyugdíjrendszereiben épp az egyéni számlán felhalmozott összegek szoktak szolgálni. Ami biztos: az eddiginél mélyebb átalakításra van szükség.

Újabb pillért építenek?

Információnk szerint az egyéni számlás rendszert úgy csempésznék be a magyar nyugellátásba, hogy újabb pillért vezetnének be, vagyis egy alapnyugdíj mellett munkanyugdíj is járna - ez utóbbit a munkában eltöltött évek és a bevallott jövedelmek alapján kapnánk. Az alapnyugdíj összege az egyéni számlán halmozódna fel - információink szerint ezt az elképzelést a kormányfő is támogatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG