4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Működésének 4. évében nyereségessé vált a Gránit Bank. A pénzintézetben 49 százalékos tulajdonos államnak nem kell és nem is áll szándékában eladni a részesedését. Az alapító főrészvényes, Demján Sándor szerint a Gránit továbbra is a tőzsdére lépésben látja a jövőt - erre 2017-ben kerülhet sor.
Tulajdonostársak - Varga Mihály és Demján Sándor. Fotó: Őry Gábor / Privátbankár.hu

Tetszik a kormánynak a Gránit - nem is adják el

A Gránit Bank elmúlt két éves teljesítménye igazolta a kormányzat várakozásait, hiszen az adatok azt mutatják, hogy akár egy induló bank is rövid távon nyereséges tud lenni – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank közgyűlését követően. A miniszter szerint a 49 százalékos részvénycsomagot a kormány befektetésként, jól fialó befektetésként kezeli. Az EBRD-vel kötött megállapodás a rendszerszinten kiemelkedő bankokban szerzett pénzintézetek esetében írja elő a 3 éven belüli értékesítést, ez nem vonatkozik a Gránit Bankra, amelyben a kormányzat a jövőben is meg akarja tartani részesedését – mondta Varga Mihály.

Hamar összejött a nyereség

A 2010-ben 7 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett a WestLB jogosítványait átvevő, lényegében zöldmezősként induló Gránit Bank Hegedűs Éva, a pénzintézet alelnök-vezérigazgatója szerint a legjobban fejlődő hitelintézet volt tavaly Magyarországon.

A bank mérlegfőösszege a tavaly év végén 142 milliárd forint volt, a négy éve indult bank 183 milliós adózás előtti és 156 milliós adózott nyereséget tudott felmutatni. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy a bank a 7. évben legyen nyereséges.

Új pénzügyi törvénycsomag jön

A kormány tegnap elfogadta azt a jogszabály-csomagot, amely a pénzügyi rendszer ellenőrzésének hatékonyságát teremti meg. Új befektetővédelmi szabályokat, a jegybanktörvényt módosítják majd. Ennek ellenére a magyar pénzügyi szféra stabil, jól teljesít és fontos eleme a magyar gazdaságnak. A banki ügyfeleknek, a betéteseknek nincs oka arra, hogy elbizonytalanodjanak – hangsúlyozta a miniszter, emlékeztetve, hogy a bankrendszer 29 ezer milliárd forintnyi összeget kezel, a befektetési vállalkozások által kezelt vagyon ennek töredéke, 3 ezer milliárd forint – problémák most itt keletkeztek, de ennek ellenére a rendszer stabilitása megkérdőjelezhetetlen és az új szabályok mellett még biztonságosabb lesz – mondta Varga Mihály.

Nincs devizahiteles problémájuk

A pénzintézet tavaly év végén 46,5 milliárd forintnyi hitelállományt és 110 milliárdos betétállományt kezelt. A diverzifikáció jegyében a betétek 20 százaléka már lakossági forrás. A Gránitot nem érintette a devizahiteles probléma, a társaságnál lényegében nincs minősített hitelállomány.

A Gránit Bank 14 ezer számlát kezel, ennek fele lakossági. A hitelállomány tavaly 55 százalékkal nőtt, ennek 90 százaléka vállalati hitel, amelyen belül – 47 százalékban – nhp-hitelt folyósított a Gránit.

Hegedűs Éva – akit a Business Worldwide magazin az év magyarországi vezérigazgatójának választott a napokban – a bankrendszer jelenlegi helyzetét elemezve komoly sikerként jellemezte, hogy a bankrendszer hitel/betét mutatója 105 százalékra csökkent az elmúlt hónapokban. A Gránit 37,3 százalékos hitel/betét mutatója ennek fényében kiemelkedő, ám Hegedűs Éva szerint egy ilyen induló banknál indokolt az óvatosság, hiszen kulcsszó a biztonság.

Az ügyfelek számára komoly előny, hogy a kamatszintek számottevően csökkentek, ám az ezzel járó marzs-szűkülés a korábbi hagyományos banki működést már nem teszi lehetővé. Ezért a jövő az elektronikus bankolásé – vélekedett Hegedűs Éva, aki szerint a Gránit Bank indulásától ezt az irányt vette fel.

A Gránit stratégiájának központjában a konzervatív kockázatkezelés, diverzifikált forrásgyűjtés és innovatív megoldások állnak. Ennek legfrissebb lépése, hogy az ingyenes üzenetküldést lehetővé tevő Gránit Üzenő immár IOS platformon is elérhető.

Demján Sándor is elégedett

A legnagyobb magántulajdonosként elmondhatom: elégedett vagyok – mondta Demján Sándor. A szakember szerint egy bank alapvető feladata, hogy megőrizze a betétesek pénzét és nem az, hogy hitelezzen. Demján Sándor szerint a közép-hosszú távú cél, hogy a bank tőzsdére lépve tudjon új forrásokat szerezni a növekedéséhez.

Idén nem terveznek tőkeemelést

Az idei üzleti terv nem tartalmaz tőkeemelést - a bank tőkemegfelelési mutatója 16 százalék - mondta el a Privátbankár.hu kérdésére Hegedűs Éva. Tavaly sem terveztek ilyen lépést, ám magántulajdonos megkeresése alapján mégis történt tőkeemelés. (A tulajdonosok megtartották tulajdoni arányaikat.) A tőzsdére lépést a bank 2017-re tervezik - mondta az alelnök-vezérigazgató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG