6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyelőre egy társaság kapott felhatalmazást arra, hogy üzletszerűen bizalmi vagyonkezelést végezzen, de 5-10 ilyen társaságnál több nem is lesz a piacon – véli dr. Menyhei Ákos ügyvéd, a STEP Hungary elnöke és Karagich István privátbanki szakértő, a STEP Hungary alapító tagja. A szakemberek szerint a generációváltás kapcsán mind több klasszikus kkv-vezetőnek ésszerű segítséget nyújthatnának a bizalmi vagyonkezelők.

Privátbankár: Összesen hány szereplő van a bizalmi vagyonkezelési piacon? Mennyi szereplőnek lehet hely?

dr. Menyhei Ákos

dr. Menyhei Ákos: A piaci szereplőket szét kell választani aszerint, hogy üzletszerű bizalmi vagyonkezelést végeznek-e vagy sem. Üzletszerű vagyonkezelésre jelenleg egy engedélyt adott ki a Magyar Nemzeti Bank, de a cégjegyzékbe további három bizalmi vagyonkezelő vállalkozást már bejegyeztek, akik közül kettő már megkérte a működési engedélyt a jegybanktól.

Karagich István: Üzletszerű üzemi vagyonkezelést végző vállalkozásból a következő 1-3 éves időszakban talán 5-10-nek lehet helye a magyar piacon, de részben az ország méreteinél, másrészt a bizalmi vagyonkezelés „evolúciója” miatt ez a piac erősen limitáltnak látszik. Jelentős lehet ugyanakkor a nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelést végző magánszemélyek vagy vállalkozások szerepe is. A jelenlegi tapasztalat az, hogy a családi vállalkozást tulajdonló magánszemélyek jellemzően maguk szeretnének bizalmi vagyonkezelők lenni a saját vagyonuk tekintetében.

Pb.: A korábbi jogi akadályok mekkora részben hárultak el? Van-e még olyan terület, ami további pontosításra szorulna?

Karagich István

KI: Bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló törvény valamennyi technikai akadályt elhárította a bizalmi vagyonkezelés magyarországi végzésének útjából. Van még néhány további átgondolást igénylő részlet, de összességében nagyon jó szabályozás került kialakításra, ami alapján lehet végezni a bizalmi vagyonkezelést itthon.

MÁ: Talán csak a vagyonrendelő hitelezőit esetlegesen megillető felmondási jog kapcsán látunk olyan tisztázandó kérdés köröket, amelyek módosítása szükséges.

Pb.: Milyen érdeklődést tapasztaltok az intézmény iránt? Mit gondoltok, Magyarországon mekkora lehet az érintettek köre?

MÁ: Óriási az érdeklődés a bizalmi vagyonkezelés iránt, ami világosan látszik témakörben szervezett konferenciák több száz fős látogatottságából valamint az ügyfelek folyamatos érdeklődéséből is. A magyar vállalkozások döntő részét a kis és középvállalkozások adják, amelyek nagy része potenciálisan érintett a generációváltásban, ezért számukra a bizalmi vagyonkezelés a végrendelet vagy a törvényes öröklés alternatívája lehet. Fentiek alapján, potenciálisan több tízezer család lehet érdekelt az intézmény megismerésében és alkalmazásában.

KI: Azt látni kell, hogy csak lassan barátkoznak meg a mai 60 év körüli cégtulajdonos apák a gondolattal, hogy a cégfelépítmények átadása, örökül hagyása, valamint ennek a jogi keretrendszerének megteremtése egyre aktuálisabb menedzsment feladat számukra.

Pb.: Mennyi idő kell egy-egy ügylet létrehozásához (hány, milyen mélységű találkozás)?

A Society of Trust and Estate Practitioners, a vagyonkezeléssel, adó- és vagyontervezéssel foglalkozó szakemberek nemzetközi szakmai szervezete, mely 22 éve alakult meg Nagy-Britanniában. 2013-ban megalakult a STEP Hungary 12 alapító szakember közreműködésével, de a tagság 1 év alatt a magas felvételi szakmai szint elvárások mellett is jelentősen, elsősorban praktizáló jogászokkal bővült. A STEP vezető szerepet tölt be – a mindenkori kormányokkal, adóhatóságokkal és törvényhozási testületekkel folytatott folyamatos szakmai konzultáció révén– a gyakorlati tapasztalatok jogszabályokba történő átültetésében, valamint ezen jogszabályok gyakorlati alkalmazásának elősegítésében.

MÁ: A bizalmi vagyonkezelési ügylet létrehozása hosszú folyamat, sok esetben hetek vagy hónapok szükségesek a létrehozásához. Meg kell ismerni mind a vagyonrendelőt, mind pedig a családját ahhoz, hogy átgondolt legyen a vagyonkezelés szabályrendszere. Maga a bizalmi vagyonkezelési szerződés elkészítése sem gyors, hiszen évtizedekre kell előre gondolkodni. Ez különösen nem könnyű az elmúlt évtizedek rendkívül sokat változó jogszabályi és vállalkozási klíma viszonyaihoz szokott, jellemzően 1-3 éves üzleti tervezéshez szocializálódott hazai vállalkozói elit számára. Ám éppen ezért csodás szakmai és bizalmi kihívás ez a konstruált előrelátást kínáló vagyonkezelő számára.

Pb.: Kit kell meggyőzni az intézmény hasznosságáról: a vagyon felhalmozóját, vagy a potenciális örökösöket?

KI: A vagyonrendelésről természetesen minden esetben a vagyonrendelő dönt, ezért őt kell meggyőzni az intézmény előnyeiről.

Pb.: A bizalmi vagyonkezelésnek mennyire kell attraktívnak lennie? Az érdeklődések alapján, hogy látjátok: az itthoni potenciális érdeklődők elvárása a vagyon biztonságos kezelése, vagy a hozamnövelés? Mennyivel tér el az attitűdjük azoktól az országoktól, ahol már múltja van a bizalmi vagyonkezelésnek?

KI: Mivel a generációváltás, és az ehhez kapcsolódó vagyontervezés, a polgári konzervatív gondolkodás alapeleme kell, hogy legyen, ennek természetes velejárója a jobb módú családoknál a jellemzően már igénybe vett privátbankári szolgáltatások mellett a vagyonstrukturálás hosszú távú elemeként a konzultáció a vagyon elhelyezésével, későbbi generációs átruházásával kapcsolatban egy ehhez értő szakemberrel.

MÁ: A bizalmi vagyonkezelés lényege a vagyon megőrzése és egyben tartása, továbbá a vagyonrendelő akaratának megfelelően a kedvezményezettek részére történő strukturált átadása. A bizalmi vagyonkezelők tehát alapvetően nem végeznek pénzügyi tanácsadást, banki tevékenységet meg végképp nem, feladatuk nem elsősorban a vagyon „hozamoptimalizálása” és gyarapítása, ennek megfelelően a hozam teljesen másodlagos. E tekintetben nincs különbség Magyarország és külföldi országok között, ám a bizalmi vagyonkezelés nem nélkülözheti a hozzáértő banki/privátbanki szakemberek segítségét és tapasztalatát.

Pb.: Milyen költségstruktúra alakul ki a magyar piacon szerintetek?

MÁ: Itt az üzletszerű bizalmi vagyonkezelést érdemes és lehet vizsgálni. Az üzletszerű üzemi vagyonkezelés magas fokú szabályozottsága miatt mindenképpen számolni kell éves alapköltséggel, ami nagyságrendileg három-négyezer euró között mozog. A költségek további részét nagyban meghatározza a vagyonrendelő által meghatározott feladatok mértéke és összetettsége, továbbá a kezelt vagyon nagysága és a hozzá kapcsolódó feladatok mértéke.

KI: A bizalmi vagyonkezelés összetett és bonyolult feladat, nem hasonlítható össze más jogintézménnyel. A bonyolultsága abban rejlik, hogy minden esetben teljesen egyéni kívánságokat kell teljesíteni, ezért a szolgáltatás árazása is minden esetben egyedileg alakul. A szolgáltatás egyedi jellege, komplexitása és költségvonzatai miatt behatárolható, milyen vagyon és vállalkozásméret fölött veszik igénybe majd az ügyfelek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG