5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Van olyan bank, ahol március végére le akarják zárni az elszámolási és forintosítási értesítők kiküldését, a többség azonban ütemezetten, a törvény által megszabott április végi határidőig küldi meg az elszámolást. Úgy fest, azok a bankok is tartani fogják ezt a határidőt, akiknél még zajlik a bírósági per a kamatemelések tisztességtelenségének ügyében.

Az elszámolási és forintosítási törvény értelmében alapesetben március 1 és április 30. között kell megküldeniük a pénzintézeteknek a tájékoztatókat az ügyfeleknek arról, hogy miként változik majd hitelük a jogszabály által előírt változások után. A kiküldés időpontja annak fényében fontos, mivel a jogszabály az elszámolási értesítő átvételétől számított 15. napot jelöli meg az elszámolás gyakorlati megvalósításának napjaként, azaz ekkor kell az elszámolt összeget jóváírni az ügyfél hitelszerződésén, vagy – ha a kölcsön már megszűnt – kifizetni számára.

A Privátbankár.hu a fentiek miatt igyekezett feltérképezni, hogy mely hitelintézet mikorra tervezi az értesítők megküldését a rendelkezésre álló időszak alatt. A CIB Csoport (CIB Bank, CIB Lízing, CIB Ingatlanlízing) és az MKB csak a „kötelezőt” hozta, amikor arról számolt be, hogy az értesítők kiküldésekor a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően, a jogszabályban meghatározott határidőn belül megküldik érintett ügyfeleiknek az elszámolásról szóló tájékoztatást.

A bankoknak most minden olyan hitelesükkel kell elszámolniuk, akiknek 2004. május 1-je után, de legkésőbb 2014. július 26-át megelőzően megkötött, jelenleg is élő, valamint a 2009. július 26-át követően lezárt, illetőleg 2009. július 26-án vagy azt megelőzően lezárt, de még el nem évült fogyasztói kölcsönszerződése van (deviza, deviza alapú vagy forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződések, pénzügyi lízingszerződések, kivéve állami kamattámogatással nyújtott forintalapú hitelek, hitelkártyák, folyószámla hitelkeretek). A tavaszi időpont a deviza alapú hitelekre vonatkozik, a forinthiteleket, illetve a tényleges devizahitelek esetében az elszámolás az ügyfelekkel 2015. augusztus 1. - szeptember 30. között várható.

A Budapest Bank csoport tagjainál (BB, Budapest Autó) áprilisban érdemes várni az elszámolást, a bank ugyanis a levelek zömét áprilisban, több részletre elosztva adja postára.

Az UniCredit Bank devizalapú hitellel rendelkező/rendelkezett ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet – mondták el a banknál.

Az FHB márciusban és áprilisban, egészen április 30-ig ütemezetten küldi majd ki az elszámoló leveleket az ügyfeleknek.

Az Erste – miként arról Harmati László vezérigazgató-helyettes szerdán sajtótájékoztatón számolt be – szintén több lépcsőben március elejétől, április végéig tájékoztatja az ügyfeleket. Azok kapnak majd hamarabb értesítést, ahol csak elszámolás történik – tipikusan ilyenek az autóhitelek -, a forintosított devizahitelesek a rendelkezésre álló időszak második felében kapnak majd tájékoztatást, de – hangsúlyozta Harmati László – április végéig a törvény értelmében náluk is megtörténik majd az elszámolás. A banki elszámolás és forintosítás komplexitását mi sem mutatja jobban, minthogy az Erste Banknál többszáz ügytípust azonosítottak, így az ügyfeleknek legalább 50-féle tájékoztatót kell majd kiküldeni – a banknál a 400 ezer érintett hitelszerződés kétharmada devizahitel, ezek döntő részére a tavaszi elszámolás vonatkozik.

A még perelők

A vonatkozó törvény értelmében azok a hitelintézetek, amelyek esetében még nem zárult le a jogorvoslati eljárás, az elszámolásokat a végső (Kúria) ítélet meghozatala után 60 napon belül kötelesek megküldeni az ügyfeleknek. Ezen jogi szabályozás alapján a K&H Banknak devizahitelek esetében 2015. május 5-ig kell kipostáznia az ügyfeleknek az elszámolásról és forintosításról szóló levelet. Jelenlegi tervek szerint a fenti lehetőséget nem kihasználva, a K&H 2015. március második felében számol el az ügyben érintett, nagyságrendileg 200 ezer devizahiteles ügyfelével – adta hírül a hitelintézet.

Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank, valamint a csoporthoz tartozó Merkantil Bank most úgy számol, hogy március-április hónapban megkapja majd több százezer ügyfelük azt az elszámoló levelet, amely pontosan tartalmazza a hiteltörténetet, az elszámolás részleteit, ingatlanhitelek esetén a forintosítás részleteit és az ehhez kapcsolódó információkat. Mindezt annak ellenére, hogy a bank továbbra is kitart azon álláspontja mellet, hogy mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járt el, ezért a Kúriához fordult, hogy ott bizonyítsa, nem volt tisztességtelen az elmúlt évek egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlata. A peres eljárás befejezésére jó eséllyel nem kerül sor a héten, így az elszámolás végső határideje a törvényben foglaltak alapján módosulhat. Fontos azonban kiemelni, hogy a 60 nap elméleti maximum, azaz a levélküldés ennél hamarabb is megtörténhet – hangsúlyozták a banknál, ahol láthatóan erre készülnek. Ami bizonyos: 2015. május 1-tő kezdve kell az új feltételek szerint törlesztenie ügyfeleiknek meglévő kölcsönét. Az érintett hitelek ekkortól már megfelelnek az elszámolási, a forintosítást előíró, valamint a fair banki jogszabályoknak is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG