5p
A bankok vagy az ügyfelek miatt nem pörög a magyar hitelezés? Mikor vezessék ki a Növekedési Hitelprogramot? Miért vannak olyan bankok, akik látszólag nem csinálnak semmit? Bankvezéreknek tettek fel fontos kérdéseket.

Az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen a Pénzügyi szekció záró panelbeszélgetésén a magyar bankszektor kilátásairól beszélgettek a résztvevők: Balog Ádám (MKB Bank Zrt.), Hegedüs Éva (Gránit Bank Zrt., az MKT főtitkára), Jelasity Radován (Erste Bank Hungary Zrt.), Kandrács Csaba (MARK Zrt.) és Simák Pál (CIB Bank Zrt.)

Miért nincs hitelezés?

Adnának, ha kérnének - Simák Pál szerint semmi oka sincs a bankoknak, hogy visszafogják a hitelezést – van tőkéjük, és a bevétel is bőven rájuk férne. Szeretnének, sőt akarnak hitelezni, a CIB 200 milliárd forintja vár kihelyezésre – sokkal inkább a kereslet hiányzik, mint a kínálat.

Jelasity Radován ezt azzal egészítette ki: aki hitelezhető, annak mindenki akar hitelt adni, aki nem, annak pedig senki.

Túl szigorúak a bankok - Hegedüs Éva szerint globális szinten érdemes megközelíteni a kérdést. Most megtörni látszik a vállalati hitelezés lassú beindulása, a Gránit vezetője a keresleti és a kínálati oldalon is lát törést. A válság megviselte a vállalati szektort is – elsősorban a devizahitelekre utalt, az árfolyamok elszállása miatti sokk még mindig a cégvezetőkben van. Ettől még értelmes üzleti döntéseket szeretnének hozni: a hitelkereslet akkor fog emelkedni, ha a kínálati oldal hitelezési szándékával is találkoznak. A korábbi hitelezés miatt most magas NPL-rátával küzdő bankok túl szigorú feltételeket szabnak az új hiteleknek. Hegedüs Éva szerint a bankválasztás lehetőségét is biztosítani kell az ügyfeleknek.

Oktatni kellene az ügyfeleket - Balog Ádám szerint is mindkét oldalon van probléma, a bankok valóban túl szigorúak. A vállalkozások pedig nem elég képzettek pénzügyileg, nehéz a kommunikáció a pénzintézetekkel – a bankoknak lehet egyfajta edukációs szerepe, hogy akár már évekkel a hitelfelvétel előtt tanácsadással segítsék a cégeket.

Hogyan kellene kivezetnie a jegybanknak a Növekedési Hitelprogramot?

A dolog pikantériája, hogy a kérdést a beszélgetést moderáló Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tette fel – mintegy tanácsot kért a piaci szereplőktől.

Maradjon még - A jelenlegi kamatkörnyezet nagyon kellemes – mondta Hegedüs Éva. A 2,5 százalékos marzsot a piac elfogadta. A bizalom erősítése érdekében szerinte még jövőre is fenn kéne tartani a programot, bár tény, hogy ha a kamatkörnyezet emelkedik, a jegybanknak veszteséget fog okozni a program fenntartása – a kiszámítható kamat azonban fontos a cégeknek.

Lassan azért ki kéne vezetni - Simák Pál szerint is az NHP legnagyobb előnye az árazás, ami komoly versenyt jelent, még torzítja is a piacot. A beruházási hitelek átlagos futamideje már 7 évre nyúlt. Az ügyfelek hozzászoktak a mostani feltételekhez, és ki is alakult egyfajta elvárás körükben. Hosszú távon ezért nem egészséges, mert nem piaci feltételeket teremt. Simák Pál fokozatos kivezetést javasol. A CIB-nél a kkv-hitelek 35-40 százaléka NHP,

Ma jelentsd be, mi lesz - A te helyedben bejelenteném ma, hogy július 1-jétől csak kisebb összegű hitelek vehetőek igénybe – válaszolt Nagy Mártonnak elég konkrétan Jelasity Radován. Szerinte a 100 millió körüli hitelekre még szüksége lenne a vállalkozásoknak.

Balog Ádám szerint a jövő évben még benne kellene a rendszerben lennie az NHP-nak, de csökkentett összegben.

Mit szólnak a bankok a MARK-hoz?

Elsőre megijedtek - Jelasity Radován szerint elsőre mindig ijesztő, ha az államnak köze van egy új kezdeményezéshez, ezért a MARK-tól is megijedtek, de ahogy alakulnak a feltételek, úgy tűnik egyre működőképesebbnek az ötlet. Szükség van valakire a piacon, akinek ennyi pénze van, különböző érdekeket tud összefogni.

Bátor és előremutató - Tankönyvszerű megoldás – mondta Hegedüs Éva. Nincs még egy ilyen szereplő, aki alkalmas lenne a feladatra.

Máris látszik a pozitív hatás - Simák Pál szerint máris látszik a MARK pozitív hatása, megjelentek ugyanis a piacon olyan szereplők, akik nem voltak jelen: ők talán még azelőtt akarnak rosszhitel-portfóliókat vásárolni, mielőtt a MARK elkezdene valóban működni. Mivel még nincs piac nálunk, az árazás sincs megfelelően kialakulva, de a MARK megjelenésével sokat fejlődik a helyzet, kialakulnak a reális árak.

Gyorsan fel fog pörögni - Jól állnak, de eddig még egyetlen eszközt sem tudtak megvásárolni - amint megkötötte az első üzletet a MARK, nagyon komoly piaci igény fog rájuk szabadulni – jósolta a Kandrács Csaba, a MARK vezére.

Vannak olyan bankok, amelyek nem csinálnak semmit?

A passzív bank is kivonuló bank – utalt saját korábbi nyilatkozátara Nagy Márton. Aki nem hitelez, aki bezárja fiókjait, az nem értékes, nem járul hozzá a növekedéshez – véli az MNB alelnöke.

Alkalmazkodni kell - Hegedüs Éva emlékeztetett: nemrég jelentették be, hogy a Citi lakossági ügyfeleit átveszi az Erste, és más tárgyalások is folynak a háttérben. Egy Darwin-idézetet tett még hozzá: nem a legerősebb, legintelligensebb fajok maradnak életben, hanem azok, akik a leggyorsabban alkalmazkodnak környezetükhöz.

Ez stratégia - Egyszer azt mondták nekem: amit számokkal nem lehet alátámasztani, azt nevezd stratégiának – anekdotázott Jelasity Radován. Ha megnézzük, hogy a bankrendszer mi mindenen ment át az elmúlt 5-6 évben, nem csodálkozunk a stratégiákon. Minden bank életében van aktívabb és passzívabb időszak is, a legfontosabb a kiszámítható környezet.

Hosszú távon nem lehet passzívnak lenni - Simák Pál szerint hosszú távon nem opció a passzivitás. 7-8 nagy univerzális bank jött létre a piacon, amelyek profitabilitása egyre csökken – ebben a környezetben előfordul, hogy bizonyos szegmensekben csökkenti aktivitását egy bank, más szegmensekben viszont növeli. Ha egy bank minden fronton visszavesz, akkor valószínűleg kivonulásra készül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG