5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A III. negyedévhez képest 11 százalékkal kevesebb, 1426 fogyasztói kérelem érkezett az immár az MNB-be olvasztott felügyeletre – adta hírül a legfrissebb statisztikákat a jegybank. A bankokra kevesebben panaszkodnak, a pénzügyi vállalkozásokra többen. A kedvenc téma a hitel; kevés ügy végződik bírsággal.

A megkeresések száma utoljára 2011. II. negyedévében volt alacsonyabb, mint a múlt év utolsó három hónapjában. A jegybank ezúttal a III. negyedévi adatokat is elemezte.

Kire panaszkodtunk a legtöbbet?

Eszerint az 1665 megkeresés 2 százalékos emelkedést mutatott az egy évvel korábbi szinthez képest. A megkeresések közül komoly figyelmeztető, hogy a 2012-es bázisadatokban még csak a megkeresek 68,6 százaléka volt a a pénzpiaci területhez köthető, addig a tavalyi III. negyedévben már több, mint 75 százalékos súlyt képvisel a felügyeletre érkezett megkeresések között az 1232 pénzpiaci felvetés.

 

 

A fogyasztóvédelmi összevetések szerint a második leggyakoribb panaszterületen, a biztosítási szektorral kapcsolatos panaszok eközben 12,2 százalékkal, 384-ről 337 darabra estek vissza, a tőkepiaci területen 16, a pénztári szektorban 11 beadványt jegyeztek fel az akkor még a PSZÁF-nál dolgozók.

A IV. negyedévben ehhez képest a pénzpiaci területen a III. negyedévi 1232-ről 1086-ra esett vissza, ami 11,9 százalékos visszaesést jelent, míg a 2012. IV. negyedévi adatokhoz képest csak kissé szerényebb, 11,6 százalékos a visszaesés. Javítani ugyanakkor számottevően nem tudott a banki terület a tavaly szeptember végi adatokhoz képest: a beadványok 74,9 százaléka továbbra is ehhez a területhez köthető.

Az év utolsó három hónapjában tavaly a 2012-es adatokhoz képest 25 százalékkal kevesebb, 301 megkeresés érkezett biztosítási témában az MNB-hez, míg a többi terület továbbra is marginális a beadványok tekintetében – 15 tőkepiaci és 12 pénztári beadványt regisztráltak.

Kevesebb a baj a bankokkal

A pénzügyi területre érkezett panaszok tekintetében ugyanakkor mind a III. negyedévhez kapcsolódóan, mind az egy évvel korábbi bázishoz képest alaposan visszaestek az év utolsó három hónapjában a bankokkal szembeni panaszok: a 3 hónap alatt befogadott 772 panasz negyedéves bázison 9,1, éves számításban ugyanakkor 14,7 százalékos visszaesést mutat.

 

 

Számottevően előretörtek ugyanakkor éves összevetésben a pénzügyi vállalkozásokkal (lízingcégekkel) kapcsolatos felügyeleti megkeresések – az MNB által regisztrált 275 beadvány 27,9 százalékkal múlja felül 2012. utolsó negyedévének adatait.

Sokan panaszkodnak a hitelek miatt

A pénzügyi területen belül természetesen a legnagyobb súlyt a hitelekkel kapcsolatos beadványok adják, az összes, a területre érkező beadvány immár 79,7 százaléka köthető a területhez. Ugyanakkor – miközben a hitelezési terület részaránya növekszik – érdekes, hogy a jelzálog-hitelekhez köthető panaszok (lakáshiteles és szabadfelhasználású jelzáloghiteles megkeresések) aránya 31,2 százalékról 30,5 százalékra csökkent.

Ezen belül ugyanakkor az elmúlt hónapok politikai történései visszaköszönnek természetesen: míg 2012. utolsó negyedévében a deviza alapú lakáshitelekkel kapcsolatban 147 megkeresés érkezett a felügyeletre, addig az idén az utolsó három hónapban 196 megkeresés volt. A legkomolyabb előretörés ugyanakkor a gépjárműhitelekkel kapcsolatos panaszokkal kapcsolatban volt: egy év alatt 125-ről 261-re nőtt a negyedéves megkeresések száma.

Nincs sok panasz az OTP-re

A panaszok arányában mind a III. negyedévben messze a piaci részesedés felett felülreprezentált az AXA Bank Europe fióktelepe és a Merkantil Bank, míg a nagyobb bankok közül mindkét vizsgált időszakban kismértékben piaci részesedése felett teljesített a panaszok terén a CIB.

A IV. negyedévben a továbbra is a Merkantil az, ami messze a piaci részesedés felett teljesít a panaszok terén, itt a már említett CIB és az Erste teljesített rosszul. Érdekes ugyanakkor, hogy még a Merkantil adatait is beszámolva az OTP csoporttal kapcsolatos észrevételek messze a bankcsoport piaci részaránya alatt vannak: a III. negyedévben a panaszok 23,4 százaléka volt köthető a 31,9 százalékos piaci résszel bíró bankcsoporthoz, míg az év utolsó három hónapjában a panaszok 21,9 százaléka volt köthető a 32 százalékos súllyal bíró bankcsoporthoz.

A legtöbbször nincs bírság

A panaszok számához képest továbbra is alacsony a bírság-szankcióval zárult vizsgálatok száma. A tavalyi év III. negyedévében 178 esetben összesen 40,6 milliárd forint bírságot szabott ki a felügyelet. Az MNB-hez átkerült fogyasztóvédelmi terület eredményeként 138 esetben ugyanakkor már 44 milliárd forint volt a kiszabott bírság összege.

A pénzpiaci bírság-szankciók száma a III. negyedévi 117-ről a IV. negyedévre 84 alkalomra csökkent, a bírság összege ugyanakkor 24 millióról 26,86 millióra emelkedett. A biztosítási területen ugyanakkor 59-ről 52-re csökkent a bírságolások száma, azok összege 16 millióról 15 millióra csökkent.

 

 

A legtöbb bírságot - 4,65 millió forintot az AXA Bank fizette az év utolsó negyedében.

Megjegyzendő, hogy a bírságolási határozatok aligha az adott negyedévben bejelentett panaszok nyomán kerültek kiszabásra. Ugyanakkor a felügyeleti adatsor továbbra is adós azzal az adattal, hogy a beadványok mekkora része az, amelyet az MNB kellő megalapozottság hiányában elutasít – a bírságolások száma erre nézve csak óvatos összehasonlítási adatot mutat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG