6p
A magyar gazdaság mutatói jók, kérdéses azonban, hogy ez mennyire tartható fenn hosszú távon – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán. A forintot az egymás ellen ható tényezők miatt inkább stabilnak látják, a tőkepiacok ingadozása ellen pedig kombinált, többféle eszközből összeálló portfóliót ajánlanak.
Horváth István

A gazdasági növekedés, a költségvetési hiány, az infláció nagyon kedvezően alakult Magyarországon az utóbbi időben, az államadósság pedig, ha lassan is, de csökken – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég prémium befektetői előadásán. Az európai mezőnyben középtájon vagyunk növekedésben, a régióból Csehország, Románia, Lengyelország, Bulgária is túltesz rajtunk.

A magyar gazdaságnak sokat segített, hogy folyamatosan érkezik Brüsszelből a pénzeső, a GDP öt százaléka. Magyarország az egyik nagy haszonélvezője az európai uniós pénzeknek, nagyjából a GDP három százaléka érkezik évente.

Nincs tőkebeáramlás

Az évi 2-3 százalékos növekedés akkor lenne jó, ha tartósan fenn tudna maradni. Akkor nem lenne reménytelen az Ausztriához való felzárkózás – mondta Horváth. Az ország az egész EU-ban a legnyitottabb, egy külső megingás komoly következményekkel járna ránk nézve is. A működőtőke-beáramlás 2010 óta a nullához van közel, ami nem kedvez a növekedésnek.

A növekedéshez munkaerő is kell, ám mi mind a közoktatásra, mind az egészségügyre nagyon keveset költünk a GDP százalékában, ami rontja a hosszú távú növekedési esélyeket. A munkaerőt terhelő adók és közterhek is a legmagasabbak nálunk a régióban.

Laza marad az MNB

Rövid távon az állami intézkedések, beruházások, állami támogatások viszont valamennyire lendítenek a gazdaságon, például az építőiparban.

Az MNB még sokáig laza maradhat, a bankrendszerben pedig már megjelentek a negatív kamatok a betéti oldalon. A forintról azt gondolja az alapkezelő, hogy sok tényező húzza mindkét irányba, a jegybank inkább gyengítené szeretné a gazdaság élénkítése céljából. A beáramló EU-s pénzek azonban forinterősítő hatásúak. Az alapkezelő továbbra is inkább stabil forintra számít az idén.

Csak a bizonytalanság a biztos

Egy dologban sokan egyetértenek, nagy mozgások várhatók az idén a tőkepiacokon – mondta Horváth István. Nagy idegességgel indult ez az év, számos kockázat van a világban, még a fejlett országokban is. Európában a migráció, az USA-ban például az informatikai biztonság, másutt, feltörekvő országokban politikai bizonytalanságok vagy a kimagasló munkanélküliség.

Az idei hullámvasútból a piacok úgy-ahogy ki tudtak lábalni, de a kockázatok megmaradtak. Az alapkezelő szerint a kínai gazdaságot részben a jüan leértékelésével, részben állami beruházásokkal próbálják stabilizálni. A piacokat nagyon elbizonytalanította a nyersanyagárak tavalyi zuhanása. Nyomasztó jóslatok láttak napvilágot, mint például a BP vezetőjének az a nyilatkozata, hogy az úszómedencék is tele lesznek olajjal. A jó hír az egészben, hogy nem a kereslettel van a probléma, hanem túlkínálat áll fenn.

Verziók az olajpiacra

Az alapkezelő várakozásai szerint többféle megoldása is lehetne a helyzetnek, az egyik, ésszerű verzió, hogy a termelők megegyeznek a termelés visszafogásáról. Ennek esélye eléggé csekélynek látszik. A durva megoldás, ha kitermelők menne csődbe, vállalatok vagy egész országok. A harmadik, lassú megoldás, ha az olajár sokáig alacsony marad, és a beruházások elmaradásával fokozatosan csökken majd az olaj ára.

Az alacsony olajárnak örülhetnek az importőrök, közöttük Magyarország is. Az alacsony olajáron megspórolt megtakarításokat várhatóan más területeken fogják elkölteni.

Válságokból tanul Európa

Európában az európai közösség válságokon keresztül építkezik, minden újabb próbatétel megoldásokra sarkall – mondta Horváth István. Van ugyan növekedés, de gazdaságból azonban hiányzik a valódi lendület, a fejlődés nagyon lassú. Amikor a gazdaság döcög, akkor az EKB nem fél bevetni saját eszközeit, alacsony kamatokkal, kötvényvásárlásokkal avatkozik be.

Formálódik egy egyre szorosabb politikai közösség, a legnagyobb kihívás a migráció. A határok visszaállítása a Schengeni Övezetben visszalépés lenne, a nyitott gazdaságok, mint Magyarország szenvednék meg ezt leginkább.

Nem valószínű a Brexit

Ha a Brexit megvalósulna, Nagy-Britannia kilépne, azzal az EU is, a britek is sokat veszítenének. A legnagyobb brit fogadóirodák árjegyzései szerint egyébként 60-70 százalék az esély arra, hogy a britek bennmaradnak az EU-ban. Ez lenne a jobb kimenetel gazdasági szempontból.

Az USA gazdasága most különösen jól teljesít, dübörög a munkaerőpiac, havonta kétszázezer munkahely jön létre már évek óta. Az amerikai háztartások fogyasztása is folyamatosan bővül.

Soros és a reflexió

Az alapkezelő véleménye szerint a kockázatok a gazdaságot nem tudják komolyabban visszavetni, az év eleji félelmek túlzottak voltak. Ennek ellenére nincs itt az ideje annak, hogy a részvények felé nyissunk. Csak hosszú távú befektetésre javasolnak részvényeket.

Ha jó a gazdaság, akkor jók a piacok. De Soros György reflexió-elmélete szerint a gyenge tőkepiacok is visszahatnak a gazdaságra, ezért a tőkepiaci bizonytalanság Horváth István szerint lehúzhatja az üzleti bizalmat is. Évek óta évi három százalék körüli volt az emelkedés a világgazdaságban, ennyit várnak erre az évre is.

Vegyünk a visszaesésekben

A nagyon alacsony kamatok világában különösen oda kell figyelni a megtakarításainkra – mondta Krizsai János igazgató. Míg a korábbi években volt reálkamat, ma már az infláció magasabb lehet, mint a biztonságos kamatozó befektetések kamata, betétben elhelyezett pénzünk veszíthet a vásárlóértékéből. A magasabb hozamhoz azonban pluszkockázatot kell vállalni.

Amikor a fundamentumok alapvetően rendben vannak a piacon, akkor a visszaeséseket érdemes vásárlásokra kihasználni Krizsai szerint, elkerülni a legtipikusabb kisbefektetői hibákat. Például amikor a piac alján megijedve kiszáll, vagy fellendülés után beszáll a befektető.

Vegyünk olajrészvényeket

Az alapkezelő portfólió-építési stratégiája szerint pénzpiaci, tőkevédett, árfolyamvédett vegyes, kötvény- és részvényalapokból érdemes portfóliónkat felépíteni. Nem lehet ugyanis előre tudni, hogy melyik eszközosztály fog a legjobban teljesíteni. A K&H Alapkezelő részben a fogyasztáshoz kapcsolódó szektorok fellendülésében bízik, de az energiaszektorra is figyel.

Az olajipari vállalatok részvényei most olcsók, ráadásul javul a hatékonyságuk, javul az eredménytermelő képességük. Miután az EKB már vállalati kötvényeket is vásárol, az európai olajcégek finanszírozása is könnyebbé válik.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16650 16630 16700 +0,30% 16645 16650 279 344 025 HUF 2024-03-28 10:27:38
MOL 2950 2938 2950 +1,03% 2948 2950 115 018 306 HUF 2024-03-28 10:27:21
MTELEKOM 895 890 895 +0,56% 893 895 8 446 752 HUF 2024-03-28 10:25:47
RICHTER 9295 9295 9340 +0,32% 9295 9300 89 666 390 HUF 2024-03-28 10:26:54
OPUS 403 397 403 +0,50% 399 403 6 900 682 HUF 2024-03-28 10:27:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Kicsúszott az OTP lába alól a talaj
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG