1p
Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a PSZÁF és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mivel a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól. Egy bírósági ítélet nyomán az érintett pénztártagok szeptember végégig már visszakapták pénzüket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) célvizsgálatot folytatott le az ING alapkezelőjénél az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárának pénztári vagyonkezelése során fölmerült költségek jogszerűségének áttekintésére, 2008 januárjáig visszamenőleg. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró határozatában megállapította: az ING alapkezelője indokolatlan többletköltséget okozott a nyugdíjpénztári tagoknak, miközben ugyanakkora összegű vagyoni előnye származott egyes, általa kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. A kimutatott jogtalan tagi többletköltség közel 3,19 milliárd forintra rúgott - áll a PSZÁF közleményében.

Az ING hibázott: jogszerűtlenül okozott többletköltséget a nyugdíjpénztári tagoknak

Az ING alapkezelője olyan módszert alakított ki, amely révén a közvetlen külföldi befektetési alapokba történő olcsóbb befektetés helyett a pénztári vagyont nagyobb (főképp alapkezelési) költséggel járó módon közvetetten – itthoni ING befektetési alapok közbeiktatásával – fialtatták. E befektetési módszer célja nem többlethozam elérése volt a pénztártagoknak, hanem az egy kibocsátó által igénybe vehető értékpapírokra vonatkozó befektetési limitszabályok megkerülése, és – a vagyonkezelő saját vállalatcsoportjához tartozó alapok lejegyzése révén – megfelelő haszonszint elérése a vagyonkezelőnek.

A vagyonkezelő befektetéseinél a közvetlenül megvásárolt befektetési jegyek intézmények részére kibocsátott változatait közvetetten, magyar befektetési alapok termékeibe „csomagolva” is megvásárolta, így azt a szabályt is megsértette, amely szerint a befektetések hozamai a lehető legkisebb mértékben függhetnek egymástól.

Az ING 200 milliós büntetést kapott, és visszafizette az elvont pénzeket

A közlemény szerint, jogszabálysértések miatt a PSZÁF pénteken határozatban 200 millió forint bírsággal sújtotta az ING Befektetési Alapkezelő Zrt.-t, felszólította a pénztári vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályi előírások betartására, továbbá a nyomozóhatósághoz is fordult.

A PSZÁF-nak a téma kapcsán az ING nyugdíjpénztárával szembeni korábbi határozata és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i azt megerősítő jogerős ítélete nyomán az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágazatának valamennyi érintett tagja visszakapta az őt megillető elvont költséget 2012. szeptember 30-ig.

Más vagyonkezelők is hibáztak: összesen 5 milliárdot kaptak vissza az érintettek

A PSZÁF 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította, hogy a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

Elsőként, az ellenőrzési eljárás lezárása előtt az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár térítette meg tagjainak az okozott többletköltséget, majd a kötelezés után az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, illetve idén nyáron az OTP Magánnyugdíjpénztár is visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

A PSZÁF által az elmúlt közel két évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy nyugdíjpénztár összességében mintegy 5 milliárd forintnyi összeget térített meg több százezer volt és jelenlegi pénztártagnak - derül ki a PSZÁF közleményéből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG