6p
A jól fizető, árfolyamgátba nem belépő ügyfelek 82 százalékának csökken az elszámolás és forintosítás után a törlesztőrészlete a Bankszövetség szerint. A nem fizetők kétharmada továbbra is adós marad, nekik az Eszközkezelő és a magáncsőd jelenthet megoldást. Az ősszel a forinthitelesek zömének nem változik majd a törlesztőrészlete - szólt jó előre a Bankszövetség.

Olyan, mintha minden magyar polgár átlagosan 100 000 forintot kapna vissza a bankrendszertől az elszámolás révén - így lehetne összegezni az elszámolás és forintosítás adatait. Persze az összeget nem minden magyar, hanem csak a hitelfelvevők kapják vissza. A bankrendszer által fizetett 1000 milliárdos teher mellé operációs költségek is adódnak. A Bankszövetség számításai szerint a közvetlen banki költség 10 milliárd, ehhez még több tízmilliárd forint közvetett költség adódik. A foglalkoztatottak 1 százaléka dolgozik a bankszektorban, ráadásul az elszámoláshoz több bank még embereket is vett fel – mondta Kovács Levente.

A rendesen fizető ügyfelek 82 százalékának csökkent a törlesztőrészlete

Kovács Levente szerint jelentős csökkenés az ügyfelek 82 százalékában történt, komolyabb változás nem történt 16 százaléknál, s csak 2 százalék esetében nőtt a törlesztőrészlete. Az átlagos tehercsökkenés 20 százalékos a Bankszövetség számításai szerint – ez a rendesen (határidőben) törlesztőkre vonatkozó számítás – hangsúlyozta a főtitkár. Ebbe a körbe az árfolyamgátba nem belépett, jól fizető ügyfeleket kell érteni. (A tájékoztatón - az újságírói kérdésekből - kiderült, hogy a fő gondot az okozhatta, hogy az emberek a tőketartozás-csökkenést a kiinduló és nem a forintosítás előtti tőketartozáshoz mérik, ez okozhatja a legtöbb problémát.)

Ki, hogyan járt? - 5 ügyfélcsoport

Becsei András, a Bankszövetség alelnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója 5 csoportra sorolta a most elszámolást kapókat.

1. Az árfolyamgátba be nem lépett átlagos ügyfélnél 20-25 százalékkal csökkent a törlesztőrészlet.

2. Az árfolyamgátba belépett ügyfelek esetében fontos figyelembe venni, hogy a januári árfolyamrészlet 180 forintos szinten került meghatározásra – esetükben ez a törlesztési szint marad meg az árfolyamgát végéig. Számukra kedvező, hogy a gyűjtőszámla-tartozások szinte mindenkinél eltűntek – emlékeztetett Becsei András. Az ő esetükben további garanciális elem, hogy a gyűjtőszámla lejárta után sem nőhet a havi törlesztőrészlet összege. Becsei emlékeztetett: a korábbi megállapodás szerint 270 forintos árfolyam felett a kormányzatnak kellett volna fizetnie a teljes mentesített követelésrészt. Becsei megismételte: az árfolyamgátasok jártak a legjobban, hiszen ők már korábban a kedvezményes forint árfolyamon törleszthettek.

3. A csak kamatot fizető ügyfelek esetében – akiknek mostanában jár le a türelmi idő – azért emelkedett a törlesztőrészlet, hogy immár a tőketörlesztést is meg kellett kezdeni – ők 1 százaléknyi ügyfélkört tehetnek ki. A másik 1 százalékot azok az ügyfelek jelentik, akik japán jenben adósodtak él és olyan kedvezményes kamatozású a hitelük, amely az új forinthitelre történő számítás alapján nem adja ki a minimális 1 százalékos kamatfelárat, amit a törvény előír. Ezen ügyfelek esetében nőhet a kamat, ám a törvény értelmében ők azok, akik jogosultak arra, hogy továbbra is devizában maradjanak. Ezt 30 napon belül jelezhetik bankjuknak.

4. A nem fizető ügyfelek esetében az elszámolás során először a késedelmes hátralék csökkentésére fordítódott a visszaírás. Közülük sokan teljes mértékben mentesültek a korábbi késedelmes tartozástól, s így újra „tisztán” indulhatnak. Akiknek fennmaradt tartozásuk, azok esetében is segített az elszámolás – számottevően csökkent a tartozás -, ám számukra további segítséget már egyéb – nem banki -megoldás segíthet. A Bankszövetség ezért a Nemzeti Eszközkezelő kvótájának emelését szorgalmazza, illetve folyamatosan tárgyal a magáncsőd szabályozásáról. A nem teljesítők harmada bizonyosan kénytelen lesz az Eszközkezelőhöz fordulni, míg másik harmaduk – akik már rendelkeznek jövedelemmel – a magáncsőd intézményét vehetik igénybe, s a Bankszövetség reméli, hogy harmaduk visszatérhet rendesen fizetők közé.

5. Az ötödik kört a fogyasztási hitelesek (személyi- és autóhitelek) képviselik. Náluk törvényi forintosítás nincs, az ő esetükben az elszámolás arra azért jó volt, hogy az árfolyam-megugrásának hatásaitól mentesüljön az ügyfél. A bank az ő esetükben felajánlhatja a forintosítást, ám erre nincs általános feltétel, mint ahogy az is fontos ismérv, hogy nincs kötelező forintosítás, azaz az ügyfélnek el kell fogadnia a bank ajánlatát.

Verseny van, kevés szexi kiváltó ajánlat lesz

Kérdésre válaszolva Becsei elmondta: a hitelkiváltásban ma jelentős verseny van a bankok között, ám a szakértők között megoszlik a vélemény, hogy mennyien válthatnak valójában. A törlesztőrészlet-csökkenésben a legjelentősebb tételt az elszámolás okozta, ráadásul a bankok kamatcsökkentési lehetőségeit jelentősen beszűkítette az, hogy csak mérsékelt (lakáshitelnél 4,5, szabad felhasználású hitelnél 6,5 százalékos) kamatfelárral lehet kiszámolni az új törlesztőrészletet. Ezen kamatszintek mellett 0,2-0,3 százalékos kamatcsökkentésnél nagyobb lehetőség nincs, ez pedig nem okoz olyan szintű kamatcsökkentést, ami a legtöbb devizahitelesnek érdemi – váltásra késztető – törlesztőrészlet-csökkenést okozna.

A forinthitelesek zöménél nem lesz változás

A következő elszámolási kör augusztus 1–szeptember 30. között lesz aktuális: ekkor a forinthitelek elszámolás ideje indul. Becsei ezzel kapcsolatban jó előre arra figyelmeztetett, hogy az ügyfelek zöme ott nullás értesítést kap majd, hiszen ott nem lesz árfolyamrés-elszámolás és a bankok zöme nem is emelt forintkamatot.

Ugyancsak ekkor kapnak értesítést a valódi devizahitelesek. Esetükben ugyan több bank már megcsinálta az elszámolást, ráadásul a forintosítás törvényileg meg is történt. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet Becsei – az MNB megkötötte a bankok kezét, azaz ezen ügyfélkör esetében sem lehet az elszámolási értesítőket augusztus 1. előtt kiküldeni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG