5p
Hitelkiváltási őrülettel számol az idén az FHB Bank menedzsmentje, amely a tavalyi üzleti eredményekkel teljesen elégedett, az elszámolás miatt 19,2 milliárdos mérleg szerinti veszteséggel természetesen nem elégedett. A bank közgyűlése különösebb vita nélkül elfogadta az előterjesztéseket.
Kép forrása: MTVA - Simó Endre

Vérzivataros időket él a bankszektor – kezdte az FHB közgyűlésen tartott beszámolóját Spéder Zoltán, a bank elnöke. Szerinte tavaly a bank mind a lakossági, mind a vállalati hitelek területén a terveknek megfelelően tudta hitelkihelyezését bővíteni – több mint 16 milliárd forintnyi lakossági hitelt (ezen belül 9,5 milliárdnyi lakáshitelt) sikerült kihelyezni, míg a vállalati hitelkihelyezés terén 33,5 milliárd forintot értek el, amelyből 7 milliárdot meghaladó volt az nhp-hitel. A hiteloldalon az állományban minimális csökkenés van a lakossági oldalon, a vállalati oldal ugyanakkor nettóban is növekedett a hitelállomány.

Kiváló értékesítési adatok

A bank kamatbevételei 10, a nettó díj- és jutalékbevételek 24 százalékkal emelkedtek. Az FHB 24 ezer új bankszámlát értékesített a postákon, emellett 25 milliárd forintnyi betétet kötöttek le a postai hálózatban. A postával való együttműködést erősítette, hogy szeptember végén a Magyar Posta 49 százalékos részesedést szerzett az FHB Kereskedelmi Bankban. Rohamléptekben került kialakításra az együttműködés a befektetési szolgáltatási termékkör tekintetében, ennek ellenére számlaszámban, termékben és kezelt vagyon tekintetében dinamikus növekedés volt tapasztalható. Konszolidált környezetben is nehéz egy év alap a piaci részesedését megnégyszerezni, ez a mostani turbulens környezetben a Diófa Alapkezelőnek sikerült. Az alapkezelő által kezelt állomány már a piac 2 százalékát tudhatja magáénak 350 milliárdos állománnyal – mondta Spéder Zoltán, aki szerint a legjobban teljesítő ingatlanalapokkal úgy fest, jókor léptek a piacra. Az organikus növekedés a betétállomány bővülésében is visszaköszönt.

Víziók a rendkívüli történések nélküli évekről

A kellemetlenebb történetek között a devizahitelek elszámolásával kapcsolatos törvény végrehajtása kapcsán Spéder Zoltán megjegyezte, hogy senki nem készült fel és nem készülhetett fel arra, hogy a korábban évek alatt felépített állomány esetében az elszámolást hetek alatt kell végrehajtani. A bank ugyanakkor megfelel a kihívásoknak és eleget tesz a törvényi szabályozásnak – amelynek társadalmilag érthetőek, ám a piaci szereplők azonban nem készülhettek fel a rendkívüli időkre – mondta Spéder.

A magyar piacon 3-4 olyan piaci szereplő van Magyarországon, amelynek világos célkitűzése van, az FHB Bank ezek közé tartozik – mondta Spéder Zoltán, aki szerint a bankcsoport célja, hogy nemcsak volumenben, de hatékonyságban is a TOP 4-5 szereplő közé kerüljön.

Spéder szerint Soltész Gergő távozása után Oláh Márton legalább olyan jó fogja tudni vezetni az FHB Kereskedelmi Bankot, míg Tokodi Gábor mellett Szuda János is vezérigazgató-helyettesként dolgozik a jövőben. A kkv-üzletág vezetésére Takács Zoltánt szemelték ki, aki a Budapest Banktól igazolt át.

Örülni is lehet a veszteségnek?

A Spéder által elmondottakat továbbfonva Köbli Gyula vezérigazgató Janus-arcú évnek minősítette a tavalyi évet, ahol az üzleti folyamatok jó irányba indultak el, ám ez – az elszámolásnak köszönhetően – az eredményben ez nem mutatkozott meg. Jó hangulatú közgyűlésünk van, noha komoly veszteséget realizáltunk – emlékeztetett Köbli.

A vezérigazgató elmondása szerint a lakossági számlák száma 184 ezerre nőtt, míg a vállalati számláknál ennél is jelentősebb, 18 százalékos növekedést mutat a 14 ezret meghaladó állomány. A postai kapcsolat sikerét tovább elemezve Köbli Gyula elmondta, a Posta hálózatában 80 milliárd forintnyi megtakarítást sikerült begyűjteni, a befektetési szolgáltató a postai hálózatban 20 ezer új számlát tudott nyitni.

Ha a politika igér, nem fizet a hiteles

Köbli szerint a portfolió-minőséget alapvetően a politikai ígéretek szabják meg: ha van ilyen ígéret, akkor az emberek lazábban kezelik a kölcsön-törlesztést. Az FHB csoportszinten mindent megpróbált ezen hatások kivédésére és szerény mértékben, de sikerült is javítani az adatokat. A bank nem teljesítő hiteleinek aránya 20,2 százalékos, a fedezettség 53 százalékos. Az értékvesztési állomány stabilan 37-39 milliárd forint között mozog.

46 ezer elszámolás

A bank az elszámoláson és a forintosításon 24 milliárd forintot számolt el céltartalékként, e hatás nélkül a bank 3,8 milliárd forintos pozitív eredménnyel zárta volna az évet. Az FHB-nál 46 ezer ügyfél érintett az elszámolásban, közülük 28 ezer a forintosításban is érintett – mondta Köbli Gyula.

Kiváltó őrületre számít az FHB

A 2015-ös tervekről beszámolva Oláh Márton vezérigazgató-helyettes elmondta, a júliusra várt családi otthonteremtési kedvezmény a lakossági oldalon komoly plusz-felfutást indukálhat, míg a vállalati oldalon az nhp és az nhp+ lesz a katalizátor. A betétek terén nem igazán növekednek, a magasabb hozamokat kínáló befektetési termékek esetében lehet bővülés. A betéti oldalon 20 százalékos növekedést várnak el ügyfélszámban, ám a kamatkörnyezet miatt ugyanakkor az állomány nem bővül majd - mondta Oláh Márton.

A fair banki törvény miatt csökkenő marzsokkal számolnak az idén. A hitelezési aktivitás a lakossági oldalon közel 30 százalékkal bővül majd, 22 milliárdos új kihelyezéssel számolnak, míg a vállalati hitelek állománya 27,5 milliárd forinttal nőhet - ebből 6 milliárd lehet nhp-s hitel.

Postán új személyi hitellel jelenik meg az FHB, míg a kiváltó hitelek terén "őrületre" számít az FHB a levelek megérkezését követően - mondta Oláh Márton.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG