6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A CIB nem akar kivonulni Magyarországról, a brand erős, hosszú távra terveznek - mondta az anyabank nemzetközi divíziójának vezetője ma Torinóban. Csak egy működő bankrendszer képes támogatni a gazdasági növekedést, Magyarországon azonban még nem indult be a hitelezés. Helyszíni tudósításunk Olaszországból.

Olaszországon kívül a kelet-közép-európai régió az Intesa SanPaolo a második legfontosabb célpiaca, az itteni első leányvállalatunkat Magyarországon alapítottuk – emlékeztetett Ignacio Jaquotot, az olasz bankcsoport nemzetközi divíziójának vezetője mai torinói sajtótájékoztatóján. A szakember szerint Magyarországon az elmúlt években megtörtént a CIB átstrukturálása és most az új menedzsmenttel az üzleti tevékenység újbóli felfutására törekszenek - ez összhangban van az anyacég megváltozott stratégiájával. Jaquotot szerint hosszú távra terveznek Magyarországon. A növekedéshez a szolgáltatási színvonal növelése, a háttérfolyamatok felgyorsítása, a kockázatkezelési megoldások továbbfejlesztése szükséges. A magyarországi brandünk erős – mondta Jaquotot.

 

 

Ki szereti a bankokat?

A szabályozói változások okán érthető, hogy a bankok nem elégedettek a kormányzati intézkedésekkel, de látni kell, hogy a válság után nem csak Magyarországon születtek megszorító intézkedések. Az Intesa SanPaolo mindenhol a világban betartja a szabályozásokat. A bankok megítélése az elmúlt 2000 évben abból a tekintetben nem változott, hogy az emberek nem igazán kedvelik a bankárokat. A választások révén megerősített kormányzat a gazdasági növekedés érdekében és az emberek életszínvonalának növelése céljával hozza meg intézkedéseit, ezek a célok a bankok számára is fontosak. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy csak egy működőképes bankrendszer képes – céljának megfelelően – hozzájárulni a gazdasági növekedéshez a finanszírozás révén.

A hitelezés terén fontos látni, hogy a bankok nem saját, hanem betéteseik pénzét helyezik ki, az ő bizalmuk érdekében kell felelős döntést hozni a hitelek kihelyezéséről. Az MNB Növekedési Hitel Programja pozitív lépés a vállalkozói hitelezés felfuttatásához, bár önmagában aligha elegendő a fenntartható növekedés megteremtéséhez – már csak azért is, mert a jegybank maga is jegyezte, hogy csak átmeneti szerepet akar vállalni, nem célja és nem is lehet célja, hogy kereskedelmi banki feladatokat lásson el.

A devizahitelek állománya az Intesa-csoport egyetlen tagjánál sem okozott akkora problémát, mint a CIB-nél. A probléma megoldása a Kúria döntésével közelebb került, reméljük, hamarosan végleges döntés születik a kérdésben a kormányzattal folytatott tárgyalásokon – mondta Ignacio Jaquotot.

A külföldi bankok döntésén múlik, hogy egyes piacokat az ottani üzleti lehetőségek beszűkülése, vagy épp a megnövekedett kockázatok miatt elhagynak-e – mondta Ignacio Jaquotot, aki emlékeztetett, hogy az Intesa új stratégiája a biztos alapokon álló bővülésre épül. A kockázatos területekről épp ezért inkább kivonulnak – Ukrajnában épp most adták el a Pravex Bankot. Ami Magyarországot illeti, a CIB erős pozícióval rendelkezik, jó ismertséggel, megfelelő piaci részesedéssel bír, itt a jelenlét továbbra is fontos, az itteni piaci súly erősödését az organikus növekedés újraindításában látja az Intesa.

Újrapozicionált pénzintézet

Az Intesa SanPaolo Olaszország legnagyobb pénzintézete, ám nemzetközi szinten is jelentős szereplő: az eurózónában működő bankok közül a 4. legnagyobb. A társaság 6134 fiókjából 4680 található Olaszországban – tájékoztatott Michele Raris, az Intesa Sanpaolo nemzetközi banki divíziójának (ISBD) igazgatója.

A bankcsoport mérlegfőösszege 625,1 milliárd euró, a társaság 339 milliárd eurónyi hitelt folyósított ügyfeleinek. Az olasz ügyfelek hiteleinek 15,1 százalékát folyósította a bank, a betétek terén 16,4, az alapkezelői termékek esetében 22,1 százalékos részesedéssel bírnak.

Bár az üzleti bevételek 80 százalékát az olasz ügyletek adják, a társaságnak 16 országban van leánybankja, az ISBD irányítása alá tartozó 12 országban a bankcsoportnak 8,4 millió ügyfele van, akiket 1435 fiókban szolgálnak ki.

Az Intesa SanPalo részvényesei által elfogadott tervek szerint 2017-re a társaság nettó profitja a tavalyi 1,2 milliárdról 4,5 milliárd euróra növekszik, a társaság ROE-mutatója 10 százalékra emelkedik a 2013. év végi 2,3 százalékról. A növekedési tervek 200 milliárd eurónyi többlet-bevételt irányoznak elő, amelynek döntő részét egyrészt a gazdasági növekedés kiváltotta üzleti bővülés, másrészt a közel 350 ezer új üzleti/befektetési kapcsolat, ügyfélakvizíció jelentheti.

A bank Olaszországban az erős jelenlétre és a messze legjobb költség/bevételi mutatójára alapozhat: ez 50,8 százalék, míg a versenytárs nagybankok adataival számolt európai átlag 62,4 százalékon állt. A Bázel III-as 9,5 százalékos tőkemegfelelési mutatóval szemben az Intesa SanPaolo 12,6 százalékos szinten áll, tőkehelyzete az egyik legstabilabb Európában.

Magyarország, Szlovénia – a hitelbővülés egyelőre álom

A hiteloldali üzleti bővülés motorja az ISBD régióban Oroszország lehet, ahol a kihelyezett hitelek éves átlagos bővülése a 2014-17-es időszakban 11,9 százalékkal bővülhet majd az Intesa várakozásai szerint. Miközben az olasz bankcsoport makroelemzői Magyrországon éves átlagban 1,8 százalékos GDP-növekedést várnak, a magyarországi hitelfelvételi kedv esetében szkeptikusak: megítélésük szerint éves átlagban 0,6 százalékkal zsugorodhat az előttünk álló három évben a banki hitelállomány. Nálunk rosszabb, s hazánk mellett az egyetlen negatív adatot Szlovénia produkálja majd az Intesa elemzői szerint, akik ott éves átlagban 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak.

A külföldi érdekeltségek nettó eredménynövekedését éves átlagban 3,5 százalékban határozza meg az új üzleti terv, ezzel a nettó profit a 2013-as 2,1 milliárd euróról 2017-re 2,4 milliárdra növekedhet.

Jól indult az év

Az Intesa SanPaolo az első negyedévben 503 millió eurós nettó eredményt ért el, amely az elmúlt 8 negyedév tekintetében a legjobb adat. A 953 millió eurós adózás előtti nyereség 22 százalékos növekedést takar. A bankcsoport nettó kamatbevétele hat negyedévi folyamatos csökkenés után 4 százalékkal, a stratégiai célok szerint az átlagosnál jobban bővítendő díj- és jutalékbevétele 8 százalékkal haladta meg a tavalyi év első három hónapjának adatait.

A társaság nem teljesítő hiteleinek állománya 24 százalékkal csökkent, a nem teljesítő hitelek után megképzett céltartalék összege 7 százalékkal, 1,077 milliárd euróra csökkent az év első három hónapjában. Ezzel a bank a kockázatkezelési területeken is az európai élbolyba került.

A főbb üzleti területeken komoly előrelépés történt, az olasz lakossági üzletág adózás előtti eredménye például 31 százalékkal, 318 millió euróra nőtt, miközben a nemzetközi érdekeltségek az egy évvel korábbinál 44 százalékkal magasabb, összesen 124 millió euróval járult hozzá a bankcsoport eredményéhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG