3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországé a világ második legnagyobb aranytartaléka - májusban viszont inkább eladóként léptek a piacra, Ukrajnához hasonlóan. Oroszország és Kazahsztán viszont folytatta tartalékainak feltöltését. A magyar jegybank tartalékának mindössze 0,3 százaléka áll aranyban - a rendszerváltás előtt még 65 tonnás készletünk volt.

A németek és az ukránok eladtak, az oroszok vettek

1 troy uncia = 31,10348 gramm

Németország, amelynek az aranytartalékát csak az Egyesült Államoké múlja felül, a múlt hónapban 69 ezer uncia (bő 2,1 tonna) nemesfémet adott el, de még így is maradt 108,8 millió uncia (3 384 tonna) - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint.

Oroszország, amely tradicionálisan jelentős felvásárlója az aranynak a belföldi piacon, 306 ezer unciával 34,7 millió unciára növelte aranytartalékát, míg Kazahsztán 87 ezer unciával mintegy 5 millió unciára bővítette.

Májusban a vevők között volt még Mexikó is, amelynek a tartalékszintje a nemesfémből 11 ezer unciával 4 millió unciára emelkedett, de Portugália is vásárolt 3 ezer unciát és ezzel a jegybanki tartalékszint 12,3 millió unciára nőtt.

Az IMF adatai szerint az ukrán központi bank 90 ezer unciával 1,3 millió unciára csökkentette aranytartalékát - írja az MTI.

Figyeld a jegybankok kezét!

A jegybankok aranytartalékainak az alakulása iránti figyelem azóta nőtt meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.

A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált.

Az MTI összefoglalója szerint a jegybankok 2012-ben 544,1 tonna aranyat vásároltak, 48 éve a legtöbbet, tavaly ez hároméves mélypontra, 368,6 tonnára csökkent.

Mennyi aranya van a Magyar Nemzeti Banknak?

A Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi tartalék részét képező arany értékét euróban illetve dollárban teszi közzé havi rendszerességgel honlapján, nem pedig unciában. Hogy mennyi aranya van a jegybanknak, azt azért nagyjából lehet tudni: Matolcsy György elnök tavaly egy parlamenti kérdésre adott válaszban elárulta: a jegybank aranytartaléka 2013. április 30-án 111 millió eurót tett ki, mennyisége 99 ezer uncia, ami bő három tonnának felel meg.

A Világgazdaság beszámolója szerint Matolcsy arra is emlékeztetett, hogy 1989-ben az MNB akkori vezetése a nemzetközi tendenciákkal összhangban azt a stratégiai döntést hozta, hogy a jegybank aranykészleteit a technikailag szükséges minimális szintre csökkenti. A döntés következtében a nemzetközi aranypiacon történt értékesítések után 1989 májusától 1992 októberére az MNB aranykészlete 65 tonnáról a mostani 3 tonnára csökkent.

2014. május végén a jegybank aranya már csak 91 millió eurót ért - mivel azonban a két időpont között az arany ára euróban mérve éppúgy 19 százalékkal esett, mint az MNB aranykészletének euróban kifejezett értéke, nagy valószínűséggel nincs változás a mennyiségben, továbbra is 99 ezer uncia lehet a tartalékban lévő arany mennyisége.

A 91 millió euró értékű arany a teljes, 36 milliárd euró értékű tartaléknak kevesebb mint fél százaléka.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG