1p
A spanyol kormánypárt egyik erős embere lemondott a bankrendszer leggyengébb láncszemének tartott Bankia vezető posztjáról. A kormány mindent megtesz, hogy a lehető legolcsóbb módon mentse a bankot és annak tulajdonosát - de mindebből jól látszik, mekkora is a gond a spanyol bankszektorral. Nehéz lesz kihúzni mentőcsomag nélkül.

Nem kérnek a mentőcsomagból

A Rajoy-kormány minden igyekezetével azon van, hogy a spanyol bankrendszert gatyába rázza, nagyon rossz üzenete lenne, ha az EKB-nak vagy az Európai Bizottságnak kellene likviditás adnia a spanyol bankrendszernek, melynek stabilitása az ingatlanlufi kipukkanása miatt és a nemzetközi válság elhúzódásával rogyott meg. Egyetlen bank nehéz helyzete vagy bedőlése láncreakciót indítana el, Spanyolország kockázati megítélése pedig tovább romolhat, miközben a kormány szigorú megszorításokat jelentett be, a költségvetés közel 40 éve nem volt ennyire szigorú, főleg ami a kiadások visszavágását illet, Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek ráadásul még azt is sikerült kilobbiznia Brüsszelben, hogy Spanyolország magasabb hiánypályát futhasson. A spanyol kormány továbbra is kiáll amellett, hogy nem lesz szüksége nemzetközi mentőcsomagra.

Befolyásos bankvezér-politikus távozott

Rodrigo Rato - befolyásos háttérember

A bankrendszer instabilitásának azonban egyre több jele mutatkozik. A Banco Financiero y de Ahorro (BFA) alá tartozó spanyol Bankia vezető posztjáról tegnap mondott le Rodrigo Rato, aki egy igazi pénzügyi nehézbombázó. A most kormányzó Néppárt (Partido Popular) befolyásos emberéről van szó, aki 1996 és 2004 között az ország gazdasági minisztere volt, 2003 és 2004 között pedig a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes José María Aznar mellett. A 2004-es kormányváltás után 3 évig volt az IMF ügyvezető igazgatója. A Bankia pedig a spanyol bankszektor egyik leggyengébb láncszeme.

A konzervatív kormányfő tegnap beszélt a bankárral, ismerői szerint nem kérte távozásra, de érzékeltette Ratóval, mekkora rajta a nyomás, így a volt miniszter tegnap bejelentette lemondását a BFA-nak. Rato helyzete azután vált tarthatatlanná, hogy piaci szakértők arról kezdtek el beszélni, a Bankianak a kormánytól kell mentőcsomagot kérnie, hogy rendbe hozza mérlegét. A pénzintézet 31 milliárdnyi hitelt helyezett ki főleg az ingatlanpiacra, mérlege így tele van "mérgező" eszközökkel - a bank nehéz helyzete már az egész spanyol pénzügyi szektort fenyegeti.

Egy ideje tudják, nagy a baj

A bankár tegnap a kormányfővel és Luis De Guindos gazdasági tárcavezetővel is tárgyalt. A szituáció nem volt éppen egyszerű, hiszen Ratónak igencsak nagy a befolyása a Néppártban, de a helyzet súlyosságára való tekintettel végül belátta: mennie kell. Nem mellesleg 1,2 millió eurós végkielégítést kap.

A Bankia gazdálkodásának rendszerszintű és súlyos problémáira még Rodrigo Rato egykori kenyéradója, az IMF is felhívta a figyelmet egy jelentésében, ezelőtt ilyet a Valutaalap soha nem tett.

Félnek beavatkozni?

Rajoy nem mentene bankot közpénzből. Fotó: europa.eu



"A spanyol kormány óvatos, fél beavatkozni bármilyen szinten is a bankrendszer problémáinak megoldásába. Rajoy meggyőződése szerint ugyanakkor az összeomlás elkerülése és Spanyolország kockázati megítélésének javítása ott kezdődik, hogy szakszerűen kezelik és rendezik a Bankia helyzetét" - mondta a bank elnökségének egy magas rangú tagja.

Szakértők szerint a Bankia helyzetén egy 7-10 milliárd euró közötti mentőcsomag javíthatna, de ez ossz fényt vetne az egész spanyol bankszektorra. A mentőcsomaggal azonban az is gond, hogy sem Rajoy, sem pedig a PP-hez közeli Rato nem tudta volna - és nem is akarta - politikailag felvállalni, hogy milliárdokkal segít egy pénzintézetet, miközben ugyanennyit von el a megszorítások miatt az oktatástól és az egészségügytől.

Rato utódja, Jose Ignacio Goirigolzarri lehet, aki a 2009 szeptemberéig a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) óriásbank vezérigazgatója volt. Nem lesz egyszerű dolga, szerdán veheti át a bankcsoport, tehát a BFA és a Bankia irányítását. Legfőbb feladata, hogy lehetőleg állami beavatkozás nélkül szanálja a pénzintézetek mérlegét.


Rossz bankot hozhatnak létre

A piaci szereplők szerint a Bankia anyacége, a BFA valójában egy "rossz bank". Egyelőre tehát nem zárható ki, hogy a két pénzintézetet összevonják és kiveszik mérlegéből a "mérgező eszközöket", ami nagy veszteséggel járhat a bankcsoportra nézve, így nem biztos, hogy az állami támogatás elkerülhető. Ezekkel a fájdalmas lépésekkel ugyanakkor stabilizálni lehetne a pénzintézetet. Hasonlóan járt el korábban a belga állam a Dexia bank szanálásakor.

A helyzetet bonyolítja, hogy a BFA-ban az államnak 4,5 milliárd euró értékben van elsőbbségi részvénye. De Guindos gazdasági miniszter javaslata szerint az állam újabb részvények "vásárlásával" juttathatná lélegzetvételhez (vagyis forráshoz) az ingatlanhitelei miatt súlyos válságát élő BFA-t.

Nagy feladat vár a bilbaói születése baszk pénzügyi szakemberre, Goirigolzarrira, aki megmászta a ranglétrát a BBVA-nál, ahol 30 évig dolgozott egészen 2009-ig. Rato szerint Goirigolzarri a legalkalmasabb a feladatra, más kérdés, hogy elvállalja-e a hatalmas felelősséggel járó munkát "átlag" fizetésért. A spanyol jegybank és a kormány presszionálja a szakembert, hogy egye át Rato helyét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG