1p
Van-e ma reálkamat Magyarországon, azaz ha lekötjük, befektetjük pénzünket, akkor többet kapunk-e az inflációnál, vagy sem? Az utóbbi egy évben a betétesek többsége átlagosan 1,1 százalékát veszítette el megtakarításának az infláció és az adóztatás miatt. Mi várható a következő egy évben, és hogyan lehet kivédeni azt, hagy negatív reálkamatot kapjunk?

A legutóbbi, júniusi év/év inflációs adat 5,6 százalék volt, azaz tavaly június és idén június között ennyivel nőtt a KSH által összeállított fogyasztói kosár árszintje. Az MNB adatai szerint tavaly júniusban a lekötött lakossági betétek átlagos kamata 5,37 százalék volt (ezen belül az éven belülieké 5,39, a kevéssé elterjedt éven túliaké csak 4,77). Pontosan egy éves lekötésekről sajnos nincsen statisztika, de ha feltételezzük, hogy az is 5,37 százalék körül lehetett átlagosan, akkor bizony az utóbbi egy évben a bankokban 0,23 százalékos negatív reálkamat volt Magyarországon.

A TBSZ menthet meg az elinflálástól

Ez is csak akkor lenne igaz, ha a betétesek tartós befektetési szerződéssel rendelkeznek és az ahhoz tartozó TBSZ-számlán tartják megtakarításukat legalább öt naptári évig, mert ekkor adómentes a kamatuk. Ha viszont a 16 százalékos kamatadót is ki kell fizetni – ami az esettek többségében valószínű -, akkor már csak 4,51 százalék volt az átlagos nominális kamat, ami már 1,09 százalékos negatív reálkamatot jelent.

 

A betétesek pénzének mintegy 1,1 százalékát elinflálták és eladóztatták az utóbbi egy évben, ennyivel csökkent a banki megtakarításaik értéke. A különbségek persze nagyok, a folyószámlák kamata például csak mintegy harmada, 1,9 százalék volt, a legjobb, 7-8-9 százalékos kamatú akciós lekötött betétekkel pedig egészen biztosan be lehetett honi az inflációt.

 

Ha eső nem lesz, lesz, ha lesz, nem lesz

No de mi a helyzet most? Az átlagos kamatszint a legutóbbi adatok szerint májusban már 6,9 százalék volt, ami adózás után is 5,8 százalék. Az idei, és egyben hosszú ideje (2009 márciusa) óta a legmagasabb inflációs érték februárban 5,9 százalék volt, ezt már felül tudnánk múlni a májusi kamatokkal. De a múlt és a jövő nem keverhető össze: mivel nem tudjuk, mennyi lesz a következő egy év pénzromlása, azt sem tudjuk, hogy mekkora reálkamattal számolhatunk.

 

Elemzések, amelyek szerint az infláció idei megugrását főleg az adóemelések, illetve a relatíve gyenge forint okozták. Sok elemzés, köztük a hivatalból kötelezően optimista kormányé és az MNB-é csökkenő inflációval számol jövőre, az MNB például éves átlagban mindössze 3,5 százalékkal. Rengeteg azonban az ismeretlen tényező, az IMF-tárgyalások kimenetele, az Eurozóna sorsa, a forint árfolyama, a recesszió vagy gazdasági növekedés mértéke, valamint esetleges megszorítások, adóemelések és gazdaságösztönző intézkedések. (Ráadásul a miniszterelnök szerint a gazdasági miniszternek még van pár ötlete a fiókjában.)

 

Pont infláció ellen írták fel az inflációkövető kötvényt

Az infláció pontos becslése tehát máskor is nagyon nehéz, most szinte lehetetlen. Az biztos, hogy amint láttuk, egy hét százalék körüli lekötés, ha az infláció legalább nem nő, már adózottan is kivédi az inflációt. A jelenlegi évi 8,0-8,5 százalék körüli akciós kamatok már némi pozitív reálkamatot is hoznának ebben az esetben, csakúgy, mint az Államkincstárnál a Kamatozó Kincstárjegyek évi nyolc százaléka.

 

Az ellen az eset ellen, ha még feljebb kúszna az infláció, sokféleképpen lehet védekezni, korábban 12 pontban gyűjtöttük össze a lehetőségeket (rövid lekötések, devizavásárlás, változó kamatozású kötvények stb.). A legbiztonságosabbnak és leghatékonyabbnak azonban az inflációkövető államkötvények tűnnek, amelyek egészen biztosan megfizetik az inflációt és még a felette érvényes 3-4 százalékpontos  kamatprémiumot is, csak némi késéssel.

 

Közülük a jelenleg legmagasabb kamatozásúak 9,5 százalékot fizetnek legközelebb (2015/K, 2017/I). A 2014/I pedig azért figyelemre méltó, mert most még ugyan csak 6,5 százaék a kamata, ez augusztus 18-tól 8,6 százalékra fog emelkedni (júniusi infláció + 3 százalékpont), és futamideje mindössze két év.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG