5p
Az általános banki betétcsökkentési ciklust egyelőre sziget-jelleggel, de már megtöri egy-egy a korábbinál kedvezőbb ajánlat. Persze a nagyobb forrásversenyhez komolyabb hitelboom kellene.

Miközben az elmúlt hónapok rendre arról szóltak, hogy a bankok – alkalmazkodna a jegybank kamatcsökkentési trendjéhez - rendre csökkentik kamataikat, novemberben halvány változás tűnt fenn a pénzintézeti ajánlatokban – egyelőre csak szigetekként, de megjelentek betéti kamatok emeléséről szóló ajánlatok is.

A lépés abból a szempontból érthető, hogy a hitelezés beindításához – a külföldi források elapadásával – belső források kellenek majd a bankoknak. A pénzintézetek legalapvetőbb megtakarítási instrumentumai ugyanakkor kétirányú nyomás alatt állnak: a nem elég attraktív betétekkel szemben valós alternatívát jelentenek az állampapírok és a befektetési alapok. Ami az állampapírokat illeti: az év első kilenc hónapjában állományuk közel 40 (!) százalékkal 2770 milliárd forint fölé nőtt, míg befektetési alapokba szeptember végéig több mint 520 milliárd forintnyi friss megtakarítást fektettek a polgárok, a befektetési jegyek állománya a kilencedik hónap végére 3788,1 milliárd forintra nőtt. Mindeközben a jegybanki adatok szerint a bankbetétek állománya az év első kilenc hónapjában 4 százalékkal, 7586 milliárd forintról 7281 milliárd forintra apadt.

Sokan úgy vélik, ilyen versenytársakkal szemben a bankbetétek egyszerűen nem jelenthetnek komoly vetélytársat (még úgy sem, hogy például a tranzakciós illetékkel nem is számolunk), más oldalról viszont nem nagyon van más út. Épp ezért lehet kérdés, hogy mikor kezd majd igazán versenyezni a piac – egyelőre aligha, hiszen a jelenlegi „hitel-boom” finanszírozása még minden további nélkül megoldható a bankok rendelkezésre álló forrásaiból.

Az első fecskék

Az első fecskék ugyanakkor megjelentek. A Bankráció.hu adatsora szerint hétfőtől az FHB tartós befektetési betétszámla adóelőny betétének kamata 20 bázisponttal (6 hónapos lekötésnél 2,40, 12 hónapnál 2,50 százalékra), az FHB dupla3 betét kamata hasonló mértékben 2,40 százalékra emelkedett, míg az FHB Privilégium Betét kamata 2,40 százalékról 2,50 százalékra emelkedett. Az FHB akciós FHB welcome betétet is kínál december 12-ig számlát nyitnak a bank zalaegerszegi vagy soproni bankfiókjában – az egy hónapos futamidőre szóló ajánlat évi 2,15 százalék.

A Banif Plus Bank tegnaptól a 2 és 3 hónapos lekötés esetén a korábbinál egy százalékponttal emelte ajánlatát, amelyekre így a betét nagyságának függvényében 0,60-2,70 százalékos kamatot fizetnek. A K&H az euró lekötött betét kamatát emelet hasonló mértékben 2 és 6 hónapos lekötés esetén.

A kamatcsökkentő tömeg

Persze, az elmúlt napokban is inkább a betéti kamatok csökkentésén dolgozott: a Raiffeisennél november 6-tól csökkentek 0,10-0,30 százalékponttal a a kamatok, s a Raiffeisen aktív lekötött betétnél csak a 12 hónapos lekötésnél változott 10 bázisponttal a kamat 2,20 százalékra, míg a Raiffeisen bizalom és a Raiffeisen DirektNet betét 3 hónapra 1,50 százalékról 1,40 százalékra, 6 hónapra 1,50 százalékról 1,30 százalékra csökkent. A Raiffeisen Fundamenta Mix Betét a korábbinál 20 bázisponttal alacsonyabb, 2 százalékos kamatot fizet. Ennél nagyobb, 30 bázispontos volt a csökkenés a Raiffeisen tartós lekötött betét új forrásra esetében, az új kamat 2,20 százalék lett, a Raiffeisen fix tartós lekötött betét 3 évre a korábbi 2,50 százalék helyett 2,40-et, 5 évre 3,00 százalék helyett 2,90 százalékot kamatozik, míg a Raiffeisen aktív tartós lekötött betét új kamata 2,30 százalék helyett 2,20 százalék lett.

A CIB Bank classic betéteinek kamata november elején megfeleződött, 0,50 százalék lett, ez alól csak az immár 3 hónapra is leköthető akciós CIB Classic és CIB Elektronikus betét a kivétel, ott marad az egy százalékos kamat.

A Porsche Bank úgy akciózik, hogy a 3 hónapos Teleforint periodikusan lekötött betét kamatát 2,5 százalékon tartja, sőt új forrásra 3 százalékos éves kamatot is kiajánl, míg a többi futamidőre 30 bázisponttal esett az ajánlat, 2 százalékra.

A Sberbanknál a látra szóló kamat november 3-tól a korábbi 0,1 százalékról az immár láthatatla 0,01 százalékra esett.

Az FHB betétlekötési akciói november 21-ig még legalább élnek, ám új forrást maximum 25 millió forintig fogad be a bank egy betétestől. A pénzintézet ugyanakkor az FHB aktív forint és lojalitás betét kamatprémiumát, valamint a pénzhozó betét kamatát 10 bázisponttal csökkentette. A kamatgarancia euró betét éves kamata 1,30 százalékról 1,20 százalékra csökkent.

És akkor még egy negatív kamatos megoldás: a K&H infláció plusz betét inflációs kamata 0,2 százalékról mínusz 0,5 százalékra változott, mivel azonban a konstrukcióhoz továbbra is 1,7 százalékos prémium kamat jár, így az első hónapra érvényes éves kamat 1,20 százalékra csökkent csak.

Érdekes kombó az OTP-től és a Groupamától

A végére pedig legyen itt egy érdekes ajánlat az OTP-től: eddig megszoktuk a betét/befektetési alap kombót, nos itt van a biztosítással együtt működő megoldás. A GenerációDuó TALÁLAT biztosítással kombinált akciós betétnél a befizetett összeg egyik része a Groupama Garancia Biztosító Zrt. Generáció TALÁLAT életbiztosítási termékében, másik része 3 hónapos akciós lekötött betétben kerül elhelyezésre. A betéti rész kamatozása új forrás elhelyezése esetén 5,3, meglévő forrás esetén 4,3 százalékos. Az akció visszavonásig, de legkésőbb 2014. december 13-ig érvényes.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG