5p
A magyar lakosság számára szokatlanul alacsonyak a mostani bankbetéti kamatok, de az infláció is alacsony és ez a fontos, mert reálkamatot így is tudunk realizálni. Mit csináljunk, ha ez mégsem elég? Hogyan fektessük be a pénzünket okosan? A Privátbankár ezekről kérdezte Fáy Zsoltot, a MagNet Bank elnökét.

A legfontosabb az infláció azoknak, akik pénzüket szeretnék befektetni, vagy annak értékét megőrizni – mondta a Privátbankár kérdésére Fáy Zsolt, a MagNet Bank Zrt. Igazgatóságának elnöke. Minden hozamot ehhez viszonyítva kell figyelni, hiszen ez mutatja a pénzünk romlásának az ütemét, ami hozamot e felett realizálunk az a nyereségünk, a reálkamat. Nem az a fontos tehát, hogy mennyi a kamat, hanem az, hogy mennyi a reálkamat.  Az infláció azt mutatja, hogy egy év múlva mennyivel kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkért akkor, ha a párnacihában tartjuk a félretett pénzünket. A cél tehát az, hogy úgy helyezzük el a pénzünket, hogy az legalább annyit kamatozzon, amekkora az infláció mértéke. Ez most nem nehéz, hiszen az infláció nulla körül van.

Érdemes hosszabb távon gondolkozni

A mostani 2 százalékos kamatkörnyezet szokatlan, hiszen magasabb kamatokhoz szokott a magyar lakosság, de azt is figyelembe kell venni, hogy akkoriban az infláció is sokkal magasabb volt. Most egy rövid távú betétben is tudnak két százalék körüli reálhozamot elérni a betéttulajdonosok. Nem beszélve arról, hogy a hosszabb távú lekötés esetén már ennek a hozamnak a dupláját, akár 4 százalékos kamatot is elérhetünk, még ebben az alacsony kamatkörnyezetben is – mondta a MagNet Bank elnöke.

Az osztrákok például már nem ilyen szerencsések, ott egyéves lekötésre nem fizet kamatot a bank, esetleg két év után valami kis kamattal lehet számolni, ennek az az oka, hogy az EKB a negatív kamattal nagy nyomás alá helyezte a bankokat, de a kis befektetőknek ettől még nehéz. Nem tehetnek mást, minthogy vagyonukat vagy hosszabb távon kötik le, vagy más befektetési lehetőségeket keresnek – mondta Fáy Zsolt.

Ez mindenkinek jó

Most 2,1 százalékos a jegybanki alapkamat és ez mindenkinek jó, még a betétesnek is – mondta Fáy Zsolt. A jelenlegi inflációhoz képest a betétes szép reálkamatot kap, közben pedig a gazdaság szempontjából ez az alacsony kamatkörnyezet nagyon jó, hiszen a cégek hitelkamata ettől függ. A gazdaság fellendítése szempontjából előnyös, hogy történelmi mélyponton van az alapkamat, a betétesnek pedig jó, hogy alacsony az infláció.

Magyarországon jelenleg az infláció nulla százalék körül van, így a mostani betétekkel nincs gond. Probléma akkor van, ha az infláció magasabb, mint a kamat. Ha tehát a kisbefektető biztosra akar menni, akkor érdemes olyan terméket választania, amely infláció feletti kamatot kínál, a hozam mértéke az inflációval együtt változik.

Hogy kell befektetni?

Fáy Zsolt

A szakember elmondta azt is, hogy ezeket a termékeket nem találjuk meg a bankok kínálatában, mert ezek a jegybanki alapkamathoz vannak kötve. A bank szempontjából nem éri meg inflációkövető betétet kínálni, hiszen az alapkamat és az infláció ugyan hosszútávon együtt mozognak, de egy adott pillanatban nagy eltéréseket mutathat. A bankok ezért nem kínálnak ilyen termékeket, vagy csak nagyon ritkán teszik ezt, de az állampapírok között több ilyet is lehet találni.

Jelenleg ezek közül a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) érhető el, és speciális kötvény a Babakötvény, amely szintén 3 százalékos infláció feletti hozamot kínál. A lakosság szempontjából ez a legbiztosabb megoldás, hiszen a reálhozam fix.

Nagyobb kockázatú befektetéssel azonban el lehet érni ennél jóval nagyobb hozamot is. Az alapszabály az, hogy a kockázatot meg kell osztani: a vagyonunkat többféleképpen kell befektetni: ez lehet betét, kötvény, befektetési alap, részvény, ingatlan, bármi, csak az a fontos, hogy több lábon álljunk – javasolja a MagNet Bank elnöke.

Ne keverjük a múltat a jövővel!

Az alacsony betéthozamoknak köszönhetően egyre többen viszik befektetési alapokba megtakarított pénzüket. A szakember figyelmeztet arra, hogy ne az alap múltbeli teljesítménye alapján válasszunk! Ha valaki egy alapot a múltbeli teljesítménye alapján választ, akkor csalódhat, hiszen a jövőbeli teljesítmény rengeteg tényezőtől függ, így könnyen veszíthet is az alap, hiába volt sikeres az előző éve. Alapot szerintem úgy érdemes választani, hogy a kisbefektető a saját preferenciájának és a kockázatvállalási kedvének megfelelő alapba helyezi a befektetéseinek egy részét – mondta Fáy Zsolt.

Ugyanez igaz a részvénybefektetésre is, úgy érdemes választani, hogy valamilyen kötődésünk van az adott céghez. Most persze nem a részvényspekulációról beszélek, hanem olyan hosszú távú befektetésről, amelyet a befektető tart 5-10 évig, ez alatt realizál osztalékot és hosszú távú befektetésről lévén szó, valószínűleg árfolyamnyereséget is – mondta. Ez így bőven túlteljesítheti a bankbetétek kamatait.

Az a helyzet, hogy Magyarországon ez a befektetési forma nem elterjedt, pedig nagyon hasznos lenne, de kicsi a Budapesti Értéktőzsde, kicsi a kínálat, alig van választék. Több részvény kellene, és több részvénypiaci befektető – mondta az elnök.

Meg kell osztani a kockázatokat

Van tehát sok lehetőség, de a lényeg az, hogy ne tegyük a teljes vagyonunkat egy helyre. Nem teszek mindent egy részvénybe és nem is teszek mindent részvénybe, hanem mondjuk a vagyonom 10-20 százaléka részvénybefektetés, a többi kötvény, vagy bankbetét, de beszélhetünk akár ingatlanbefektetésről is – magyarázta a MagNet Bank elnöke. Józan paraszti ésszel gondolkodva is erre jutunk: meg kell osztani a kockázatokat.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG