4p
Három komoly és ijesztő botrány után tegnap terjedni kezdett egy újabb bankcsőd-pletya. Az érintett Erste hamar cáfolt és feljelentést tett, nem is lett semmi különösebb gond az egészből. A baj az, hogy egyáltalán kialakulhatott egy ilyen helyzet, amikor a bizalom elpárolog, és roppant könnyű pánikot kelteni.

Pár héttel az események után, kissé higgadtabban végiggondolva, a háromszoros brókercsőd (vagy nevezzük, ahogy akarjuk, legyen a három csalás, egy kicsi és két óriás) egy olyan extrém helyzet, amelyre talán példát sem tudunk mondani, világválságok kivételével. Pénzügyi, gazdasági „békeidőben” három ilyen esemény véletlenül nem következhet be, komoly rendszerszintű hiba kellett ahhoz, hogy ez megtörténhessen.

Visszatartó erők

Szerdán rémhír terjedt az Erstéről, pedig a banknak semmi baja nem volt>>>

Az első ok, ami normál esetben kizárja a tömeges jelenséget, az, hogy súlyos bűncselekményről van szó, és aki belekezd, vagy akár belesodródik, annak egy idő után félnie kellene a következményektől. Vagyis meg kellene jelennie a visszatartó erőnek, mint minden bűncselekménynél. A jelek szerint ez nem működött, valamiért nem féltek az elkövetők a sokéves börtönbüntetéstől, hisz akkor azért egyszerre hárman nem merték volna ezt megjátszani. Mindezt erősíti is, hogy a Quaestor vezért egyelőre nem is vonja felelősségre senki.

A másik dolog, amiért nem futhat három ilyen csalás sokáig, hogy egy rendes ellenőrzésnél legalább egynek óhatatlanul ki kellett volna buknia, főleg ha kettő már időtlen idők óta megy. Ráadásul a három közül egyről (Quaestor) évek óta ordít, hogy pilótajáték, hisz bárki, aki kicsit utánaszámolt, látta, hogy a cégcsoport eredménye nem fedezi a kamat-, és tőkekifizetéseket, sőt érdekes módon, kötvénylejárat idején jött az újabb kibocsátás. És akkor nem is említettük az engedély nélküli kötvényeket, pedig 150 milliárd forint eltűnése egy rendszerben már kell, hogy mutatkozzon valahol.

Egy is sok

Ugyanakkor ilyen botrányból nem hogy három, de egy is sok, hisz a bizalom megrendülhet, ijedelem fut végig a lakosságon, és rohanni kezdenek a pénzükért. Először csak egy intézményben nem bíznak, utána már a másikban sem, ha romlik a helyzet, akkor már a ropogós készpénzt akarják szorongatni, és végül még attól is megijednek, más valutára váltják és elszaladnak vele az országból. Nem szükséges ecsetelni, mi történik akkor, ha ez tömegessé válik. Az adott ország bankrendszere, és így gazdasága összeroppan.

Rendezni kellene

Ezért roppant fontos lenne a helyzet megfelelő kezelése állami oldalról. Az első két ügyben, a Buda-Cash és a Hungária esetében megfelelőnek is tűnik a reakció, rögtön felügyeleti biztos vette át az irányítást, további pénzkihordás nem lehetséges, és a kártalanítás is hamar megindul. Ellenben a Quaestor ügyben teljes zűrzavar van, a cég vezére átadja helyét egy lumpen alaknak, majd gyorsan visszaveszi tőle. A cégcsoportot pedig kezdettől ellenőrzése alá kellett volna vonni az állami szerveknek, hogy onnan egy fillért ki ne hordhassanak, vagy el ne tüntethessenek további bizonyítékot. Ráadásul a kártérítés is az ötletelés szintén zajlik: a jegybank bejelenti, hogy a BEVA fizet, utána a BEVA tanácstalankodik, és közben pletykák futnak végig az érintettek között, hogy akkor most fizetnek, vagy sem?

A szituáció a legjobb gyúelegy bármilyen további pánik kirobbantására. Elég egy intézményt megemlíteni, és a nagy bizonytalanság miatt az ember könnyen elhiszi, hogy akár igaz is lehet. Hiába a komoly ellenérvek, a jelenleg látható zűrzavar is olyan hihetetlen, hogy mellette semmi nem tűnik már hihetetlennek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG