4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Április közepéig kézimunkával lehet csak fedezetet bejegyeztetni a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszerbe, de legalább a rendszer elindult. A csúszás okán úgy fest, csak a fedezett mellett nyújtott kölcsönszerződések folyósítása állhat meg - maximum egy hétre.

Szószerint kézimunkázva, de a kormány ígéretének megfelelően elindult a hitelbiztosítéki nyilvántartás új rendszere (hbny). Ahogy azt korábbi cikkünkben jeleztük, a megkésett kormányrendelet tűzoltó-jelleggel igyekezett megteremteni annak lehetőségét, hogy az új Polgári törvénykönyv (ptk.) hatályba lépését követően ne akadjon el hosszú időre a hitelezés, a lízing és a faktoring-finanszírozás.

Tartozások: a ptk itt is rendet vág

A március 15-től hatályos ptk. szigorítja az elévülés szabályait, amelyet a joganyag szerint a jövőben nem szakít meg a követelés teljesítésére irányuló felszólító levél. Vagyis a tartozás behajtására irányuló peres eljárást 5 éven belül meg kell indítani.

A cégvezetők és -tulajdonosok kockázatos üzleti döntéseikért saját vagyonukkal felelnek, így mostantól akár ellenük is kezdeményezhető fizetési meghagyás a cég tartozása miatt.

A ptk. további újítása, hogy nem követeli meg a tartozás írásbeli elismerését, azaz olyan ráutaló magatartások, mint például részletfizetés megkezdése egyértelműen a tartozás elismerését jelenti - hívta fel a figyelmet Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

A csúszás az új szabályok szerint maximum egy hét lesz, ám szakértők szerint ez is legfeljebb az olyan kölcsönszerződések esetén lesz érezhető, ahol a fedezetbevonását megakasztja az átmeneti szabályozás. Erre a csúszásra is pusztán azért kerül sor, mert a Magyar Közlönyben március 13-án megjelent részletszabályok szerint az első héten, március 17. és 24. között csak a hbny. bejegyzésre jogosultak regisztrálhatnak a rendszerbe.

Az ezt követő héttől, vagyis, március 25-től vihetőek be a hbny adatai közé új bejegyzések, ám mivel maga a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett rendszer elektronikus formában csak április 15-től indul, az átmenet három hetében valóban kézi formában történik majd a fedezeti biztosíték bejegyzés. Erre egy űrlap szolgál majd, amelyet a bejegyzést kérő cég egy közjegyzőhöz visz el, aki azt beszkenneli, e-aláírással lát el és beküldi a MOKK rendszerébe. Ott ellenőrzik az adatokat, majd e-mail útján értékesítik a közjegyzőt, aki ezt követően záradékolhatja majd a hitelbiztosítéki bejegyzést.

A papír-alapú rendszer hibája, hogy - szemben a későbbiekben felálló elektronikus ügymentettel -, hogy nincs pontosan körülhatárolva az időbeliség. Míg április közepétől az első bejegyzés beérkezését követően a többi kérelem, csak hátrébb sorolódhat ugyanazon biztosítéki tárgy esetében, addig az átmenet heteiben lényegében a közjegyző gyorsaságától függ, hogy kiszűrhető-e esetleg olyan turpisság, hogy ugyanazon vagyontárgyat közel egy időben több helyen akar elzálogosítani valamely finanszírozó partnere.

Bár a papírozás és a fenti problémák okozhatnak gondokat, a piaci szereplők úgy látják, a részletszabályok megalkotásával - a már említett fedezett kölcsönök kivételével - a héten sem lesz akadálya az új szerződések kötésének. Most, hogy már tiszták az átmeneti szabályok, a finanszírozók számára vállalhatóbbá válnak a kockázatok is. A lízing esetén, amikor a finanszírozók tulajdonában marad az eszköz, viszonylag kisebb a kockázat. A gépjármű-lízing esetén az átmenet idejére elég lesz a rendszámozás kapcsán amúgy is rendelkezésre álló okmányirodai nyilvántartás (ahol hazai értékesítés esetén automatikusan adásvételi szerződést kérnek) jelenti a védelmet, míg az egyéb gép- berendezés esetén eddig is lényegében az eszköz viszonylag korlátozott másodpiaci értékesíthetősége volt eddig is a "biztosíték".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG