7p
A tranzakciós illeték bevezetése még nem riasztotta el a magyar polgárt az átutalástól és a bankkártya-használattól - kérdés, hogy így marad-e a helyzet az ingyenes készpénzfelvétel kapcsán. Az MNB mindenesetre vizsgálná a készpénzkezelés költségeit.

Az előzetes félelmeket nem igazolta az elektronikus fizetési eszközök 2013-as forgalma – derült ki a Magyar Nemzeti Banknak a hazai fizetési rendszer tavalyi működéséről készült jelentésében. Mint azt Bartha Lajos, a jegybank Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának vezetője elmondta, a jóslatokkal ellentétben a tranzakciós illeték bevezetése nem okozott jelentős változást a fizetési szokásokban, a korábbi tendenciáknak megfelelően folytatódott az elektronikus fizetési eszközök használata. (Azt a jegybank nem tudja kimutatni, hogy egy-egy komolyabb cégcsoport átutalásainak és cash-managementjének külföldre vitele mennyire üthette meg a számlavezető bankját, itt csak szektorszintű adatok játszanak.)

Az átutalások összege a GDP 14,5 százalékáról 15,3 százalékra bővült, a vásárlások esetében a teljes fogyasztás 13 százalékát fizette a lakosság elektronikus úton az egy évvel korábbihoz képest, míg a közüzemi szolgáltatások esetben a 2012-es 23,5 százalék után 24,3 százalékos arányt képvisel az elektronikus úton történő fizetés – fájdalom a fennmaradó rész továbbra is a sárga (és a fehér) csekk világa. A lemaradásunk fokozatosan csökken az EU átlagához képest, de még mindig számottevő volt 2013-ban – amikor pedig még nem érződött az ingyenes készpénzfelvétel hatása.

Ez utóbbival kapcsolatban elhangzott: fokozatosan növekszik a készpénzállomány, ám ez egy fejlődő gazdaságban természetes. Ami problémás lehet az az, hogy az állomány az év elejétől kissé jobban bővül, ám ennek az ingyenes készpénzfelvétel mellett oka lehet például a betéti kamatok csökkenése is. A jegybank június végére állítja össze az első negyedéves pénzforgalmi jelentését, ott igazolódhat először, hogy valóban nőtt-e készpénzfelvételek összege, miközben az ATM-használat tranzakciószáma csökkent. Ugyancsak napirenden van a készpénzforgalom társadalmi költségeinek újbóli átvizsgálása – emlékezetes, hogy a 2012-es jegybanki felmérés ennek költségeit éves szinten 100 milliárd forintra teszi. Amiben ugyanakkor igaza van a jegybanknak az az, hogy ha ilyen komoly a készpénz többletköltsége és a kereskedő észtvesztve nem rohannak POS-terminálokért, ott a készpénzkezelés banki költségeivel lehet gond - vélhetően túl kedvezőek.

Hogyan zajlott az áthárítás?

Bartha szerint a tranzakciós illeték áthárítása több lépcsőben történt meg a pénzügyi szolgáltatóknál – jellemzően az első félév során – amikor még a régebbi, kisebb kulcsok voltak érvényben – a piaci szereplők az illeték mértékénél kisebb tételt hárítottak át mind a lakossági, mint a vállalkozói ügyfelekre, azonban a nyári kulcsemelés utáni hullámban teljes lett az áthárítás – a vállalatok esetében lényegében a tranzakciós illeték mértékében, a lakosság esetében ennél az MNB értékelése szerint jelentősebb mértékben is. A lakossági pénzforgalmi szolgáltatások költsége átlagosan 60 százalékkal nőtt tavaly – mondta Bartha Lajos.

Szinte mindenhol automatikus áthárítás történt, ám érdekes a bankkártyás vásárlás története. Itt ugyanis a jegybank 2013. októberig vizsgált adatai szerint nem direkt, hanem döntően a bankkártyák éves díjában történt meg az áthárítás – a vásárlási tranzakciók ingyenesek maradtak. Az MNB szerint az átlagos éves díj 1700 forintról 3000 forintra nőtt. A jegybank megítélése szerint ez az emelés döntően a tranzakciós illetékkel függ össze, azonban az a tény, hogy 2013. októbere óta a bankkártyák éves díjában érdemi növekedést nem tapasztalt az MNB azt jelzi, hogy - miknt azt prognosztizálták – a kártyakibocsátó bankok a 2014. januárjától érvényes kibocsátói jutalék (interchange-díj) csökkenését is ráterhelték a kártyadíjakra. A két hatás tranzakciós illeték + ic-díj csökkentés) együttes hatása ugyanakkor a Privátbankár.hu számításai szerint alacsonyabb, mint az az 5,2-5,3 ezrelék, amit a kártyák éves díjának megemelése jelent a forgalomra vetítve.

Ingyen sem kell a POS

Az ic-díj csökkentését a jegybank szerint az elfogadóknak át kell adniuk a kereskedőknek, akiknek ösztönözniük kellene az elektronikus fizetés elterjedését – azt, hogy ezt miként akarja elérni a jegybank a készpénzt támogató kormányzati intézkedések mellett, nem részletezi az anyag. A kereskedők érdekelté tételében felemás eredményt hozott az év végi Fejér megyei pilot projekt: bár a kihelyezett POS-szám bővülése kétszerese volt az országos átlagnak, a kihelyezett 114 készülék messze elmarad az MNB által várt 400-500 bekötéstől.

A jegybank szerint ennek egyik oka az volt, hogy sok helyi kereskedő nem értesült az ingyenes bekötés lehetőségéről – nagyjából 100 ezer forintot spórolhattak meg így, ám emellett az is közrejátszott – szól az anyag -, hogy a kereskedők jó részének még ingyen sem kellett a POS – amely a feketegazdaság visszaszorításának egyik hatékony eszköze. Az anyag megjegyzi, hogy nem épp szerencsés időben zajlott a MasterCard 300 millió forintos felajánlásából folyó projekt, hiszen az egyeztetés elhúzódása miatt épp a karácsonyi időszakra esett a kampány és egy időben történt a bevezetés az online kasszák bevezetésével. (azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ugyanebben az időben hozták meg az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó szabályozást is.

Olcsóbb lesz az átutalás

Ami a fizetési infrastruktúrát illeti: mindhárom nagy pénzforgalmi rendszer (VIBER, BKR, KELER) forgalma – magas megbízhatóség mellett - nőtt tavaly 2012-höz képest, egyesített forgalmuk több mint 55-szerese a GDP-nek, ami EU-s szinten a középmezőnybe helyezi az országot. A mi az MNB által a kötzelmúltban megvásárolt Giro-t illeti: a bankközi átutalások a törvényben megszabott 4 óra helyett jellemzően 2 óra alatt teljesülnek. Az MNB új tulajdonosként azt tervezi, hogy az átutalások 15 forintos átlagos díjait úgy csökkenti, hogy a rendszer már ne termeljen profitot, azonban a szükséges fejlesztésekre minden esetben álljon rendelkezésre pénz. Napirenden van az átutalások további gyorsítása, de az még kérdéses, hogy a napközbeni elszámolási ciklusok sűrítésével, vagy az azonnali átutalás bevezetésével lépik ezt meg.

Az bizonyos, hogy az éjszakai rendszer megszűnne: a csoportos beszedések és a Magyar Államkincstár utalásai is a normál rendben bonyolódnának – az viszont elképzelhető, hogy a csoportos beszedésre a magyar módi helyett immár a SEPA-előírások vonatkoznak majd.

Új irányok

Más jegybanki instrumentumhoz hasonlóan a kötvényeket felváltó kéthetes MNB-betétet pénzforgalmi fedezetként sem lehet majd felhasználni a jövőben – az MNB szerint emiatt összesen 500 milliárd forint összegű banki alkalmazkodás szükséges, ám ennek módját – hogy mit választanak a bankok - egyelőre még találgatják a jegybankban, ahol arra is felkészültek, hogy megérzi-e a pénzforgalmi rendszer, ha egy nagybank kivonulna Magyarországról, amit egyelőre nem tartanak jelentősnek.

A tervek szerint jövő júniusra az MNB bevezeti az amerikai CLS nemzetközi elszámolási folyamatba a forintot, amely kiküszöböli a devizakiegyenlítési kockázatot, amivel tovább erősödhet a hazai pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását.

Egyrészt nem reális a Bitcoin áttörés az MNB szerint, akik szerint a piaci szereplők számára jól felmérhető veszélyekkel bír a sehol nem felügyelet virtuális rendszer. A mobilfizetésen alapuló fizetések esetében ugyanakkor – mivel döntően kis összegű fizetésekről van szó – az MNB egyelőre nem érzékel számottevő kockázatokat, ám a Privátbankár.hu kérdésére Bartha Lajos elmondta: ha azt látják, hogy hirtelen növekszik a forgalom, a jegybanknak joga van arra, hogy beavatkozzon a jelenleg a szabályozási körén kívül eső folyamatokba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG