3p
Jelentősen csökkent az IOR vatikáni bank nyeresége tavaly, a Szentszék kasszái pedig hiányt mutatnak - derült ki a vatikáni bank 2013-as mérlegének keddi bemutatásán.

83,3 millió euróval kevesebb

Az IOR vatikáni bank 2,9 millió euró nettó nyereséggel zárta a tavalyi évet. Ez jelentős csökkenés a 2012-ben elért 86,6 millió euróhoz képest.

Az Istituto per le Opere di Religione (IOR) a Vallási Művek Intézete, a Vatikán bankja. A Wikipedia összefoglalója szerint az IOR nem a hagyományos értelemben vett bank, inkább pénzintézet, mivel a befektetései nem spekulatívak, továbbá bankok nem nyithatnak benne folyószámlát. Paolo Cipriani főigazgató elmondása szerint az IOR küldetése: "az ügyfelek által az intézetre bízott, vallási és karitatív célokat szolgáló ingó és ingatlan javak kezelése."

Több mint hetven éves történetében tavaly először közölte éves mérlegét az IOR: 2012-t majdnem 87 millió euró tiszta nyereséggel zárták, ez olvadt el 2013-ban.

Balul sikerült befektetések, bezárt és gyanús számlák

A Vatikánvárosban tartott sajtótájékoztatón Ernst von Freyberg, az IOR távozó elnöke elmondta, hogy a különbség a 2013 előtti nem megfelelő befektetések következménye, másrészt a banknál tavaly megkezdett átalakítási folyamat is csökkentette az IOR nyereségét.

Von Freyberg beszámolója szerint azóta az IOR több mint 3300 számláját zárták be. Ezek közül 2600 alvó számla volt, a többit laikusok nyitották, például külföldi országok nagykövetségei. Ezeknek a számláknak a bezárásával 44 millió euró került el az IOR-tól.  További 2100 számla van ellenőrzés alatt "tisztázásra szoruló" tranzakciók miatt.

Azért nem állnak olyan rosszul

Június 30-án az IOR több mint 15 ezer számlát kezelt, ezeknek jelentős többsége egyházi intézmények tulajdona. A számlákon elhelyezett összegek meghaladják a hatmilliárd eurót. A nyereség-visszaesés ellenére az IOR 54 millió euróval támogatja a pápai állam költségvetését. Ez az összeg megfelel a 2012. évinek, és az egyház elsősorban karitatív célokra fordítja.

A különböző vatikáni hivatalok mérlegének ismertetéséből kiderült, hogy a Szentszék tavaly 24 millió eurós hiánnyal számolt. A hiányhoz a Vatikánban dolgozó közel háromezer alkalmazott bére is hozzájárult, ami az államnak évi bruttó 125 millió eurójába kerül. 

Ernst von Freyberget XVI. Benedek nevezte ki a vatikáni bank élére 2013 februárjában. A belga bankár helyét most a francia Jean-Baptiste de Franssu veszi át.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG