4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bár hivatalos megerősítés még nem érkezett, a hírek szerint piaci árfolyamon forintosítják majd a devizahiteleket. A bankok biztosan nagy versenybe kezdenek az ügyfelekért, a magyar alapkamat azonban rekordmélységben van, ami azt jelenti, hogy a jövőben jó eséllyel csak felfelé mozdulhat el, ami a hitelkamatok emelkedését is jelenti majd. Nagyon nem mindegy, milyen hitelre váltunk.

Hiába vártak a devizahitelesek a kedvezményes árfolyamon vagy támogatott hitellel történő forintosításra, az értesülések szerint piaci árfolyamon válthatják majd át devizahitelüket forint alapúra. A devizakockázatot és kamatkockázatot így kizárólag kamatkockázatra cserélik majd az ügyfelek - nagy verseny lesz a bankok között, érdemes lesz alaposan megfontolni, milyen hitelt választunk.  3%-os kamatváltozás esetén akár több mint 2 millió forinttal is változhat a visszafizetendő összeg egy 5 milliós hitel esetén.

Sokan reménykedtek a kedvezményes árfolyamban

Néhány napja a portfolio.hu úgy értesült: 2015 első felében a meglévő deviza alapú hiteleket aktuális árfolyamon kell forintra váltani és a fizetendő kamat mértékét a bankok közötti verseny szabályozná.

Léteztek olyan piaci várakozások is, melyek szerint a forintra váltás egy rögzített árfolyamon történne, ezért nagyon sokan kivártak, bízva abban, hogy a jelenleginél akár lényegesen kedvezőbb feltételekkel cserélhetik le hiteleiket forint alapúra. „Ügyfeleink régóta várnak a devizahitelek forintosításának részleteit rögzítő törvénycsomagra és szinte mindenki a korábbi végtörlesztésre hasonló kedvezményes árfolyamra vagy támogatott kamatra számított.” - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu hitelpiaci szakértője.

Mennyi lesz a kamat?

A részletek még nem ismertek, de amennyiben az átváltás során a november elején benyújtandó "fair bankrendszerről" szóló törvény nem korlátozza egységesen az alkalmazható kamatfelár mértékét, akkor az a  hozzá nem értőnek akár további komoly kockázatokat is rejthet, hiszen az árfolyamkockázat helyett  legalább ugyanakkora veszélyt jelenthet az új forint alapú hitelek kamatkockázata - írja a hitelnet.hu.

Mivel a hitelek árazása mindene esetben valamilyen referenciakamathoz kötött (nem támogatott hitelek esetén a BUBOR-hoz), ezért annak emelkedése értelemszerűen a fizetendő törlesztő részletek emelkedését is eredményezi.

Innen csak felfelé mehet az alapkamat, így a hitelek kamata is

A hitelnet.hu szakértői megvizsgálták, jelenleg mekkora eltérések mutatkozhatnak az egyes banki hitelkiváltó ajánlatok között. Számításaik során 5 millió forint lakásvásárlásra felvett hitel kiváltására elérhető 3-6 havi illetve egy hosszabb, 5-10 éves kamatperiódussal kínált hitelkiváltó hiteleket hasonlítottak össze.

* A jövedelem bankhoz utalása esetén 150-250 ezer Forintos nettó jövedelem esetén az adósok részéről, 2 csoportos megbízással, havi díjas törlesztési biztosítással, A1 ügyfél kategória esetén.
** Induló díjakkal, a jövedelem bankhoz utalása esetén K1 kategória esetén
*** A jövedelem a bankhoz utalása esetén

„Amennyiben a devizahitelek forintosítása egy magasabb forint-/devizaárfolyamon valósul meg a jelenlegi alacsony jegybanki alapkamat mellett, akkor ez további jelentős kockázatokat jelenthet az ügyfelek részére.” – mondta Fitos. A fenti számítás alapjául vett hitel és hitelösszeg esetén az alábbi számítás megmutatja, hogy 20 éves futamidővel mekkora emelkedést eredményezne az alapkamat emelése.

 

 

Minél hosszabb a kamatperiódus, annál jobb?

A kamatkockázat kivédésére megoldást jelenthet a hosszabb kamatperiódus választása, amivel akár 5, 10 évre is rögzíthető a törlesztő részlet nagysága, megelőzve ezáltal a kellemetlen meglepetéseket.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG