6p
Elismerés helyett vélhetően furkósbotot kapnak majd a bankok az elszámolási folyamat levezényléséért a holnapi sajtótájékoztatón. Pedig a folyamat rendben zajlik - igaz nem csak a szabályozóknál, de a számoknál is futóvad-lövészet zajlik - senki nem tudja, hol az igazság.

Most jön a feketeleves? Windisch László, az MNB alelnöke holnap egy órásra tervezett egyeztetést folytat Rogán Antallal, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnökével a devizahitelesek banki elszámolási folyamatának helyzetéről, majd ezt követően közösen tájékoztatják a sajtót. Sajtótájékoztatónak nem lehet hívni az eseményt, amelyet doorstep módra terveznek, azaz leginkább kinyilatkoztatások hangzanak majd el, kérdésekre meglehetősen szűk lehetőséget biztosít ez a kommunikációs megoldás.

A fentiek jegyében vélhetően nem dicsérő szavak hangzanak majd el az elszámolási folyamattal kapcsolatban, s nagyobb tétben le tudnánk fogadni, hogy a bűnbakok a pénzintézetek lesznek, akik "nem megfelelő módon, előrelátóan, ütemezetten láttak neki az elszámolási és forintosítási folyamatnak, hanem a küldemények küldését az utolsó hétre tolták, csalárdul." Hogy valami ilyen készül, azt mindennél jobban elárulja, hogy a gazdasági bizottság vezetője a múlt héten, amikor bejelentette, hogy konzultálni fog az elszámolás állásáról, csak a jegybankot és a Postát említette, a bankok képviselőivel feleslegesnek tartotta a találkozót. (Meglehet, azóta történt ilyen egyeztetés is, ezt azonban nem verték nagydobra.)

Eközben a maximális elismerés hangján kellene szólni a most zajló folyamatról: a magyar pénzügyi közvetítőrendszer, az MNB, sőt még a Magyar Posta is olyan teljesítményt tesz le ezekben a napokban az asztalra, amely európai szinten is megsüvegelendő.

Futóvadlövészet

A bankrendszer feladata az volt, hogy néhány hét alatt egyedi szerződésekre lebontva forintra pontosan meghatározza, hogy a képtelen képlet alapján melyik ügyfélnek mennyi is jár vissza. Hja, kérem, hónapokkal ezelőtt kész volt a törvény és az elszámolóképletek, miért sírnak már megint a bankok? - kérdezheti az elmúlt évek bankellenes hangulatában edződött honpolgár. Neki, devizahitelesként még igazat is lehet adni, azt azonban fontos tudni, hogy a politikai, állami döntéshozók pontosan tudják, hogy az elszámolási törvénnyel kapcsolatos tájékoztatási előírás alig 2 hónapos, maga az elszámolási törvény pedig legutóbb e hét keddjén módosult. Önmagában is embert próbáló feladat egy évtizeden át épülő állomány adatainak, 2 millió hitelszerződésnek átszámolása - emlékeztetett épp a mai napon az állammal a takarékszövetkezeti rendszer átalakítása révén meglehetősen baráti viszonyt ápoló FHB elnöke, Spéder Zoltán. Most tessék elképzelni azt, hogy mindezt a feltételek folyamatos változása mellett kellett megtenni, egyfajta futóvad-lövészetként elkészíteni az elszámolást, kinyomtatni a leveleket. Köbli Gyula, az FHB vezérigazgatója szerint volt olyan hétvége, ahol 48 órában dolgoztak, máshol az összes munkatárs a hivatalos munkaidőn túl a megcímzett etikett-matricákat ragasztotta fel a borítékokra, merthogy kézbesítő partner azt jelezte, ilyen rövid határidővel nem tudja vállalni a küldemények "megszemélyesítését" és kiküldését. (Az elszámolások leprogramozását, az egyedi levelek összeállítását, nyomtatását most ne is említsük meg.)

Megmozdult a megaszervezet

Dicsérő szó illeti a Magyar Postát is, amely a mai napig úgy fest, állni tudja a rohamokat és megoldja a - magunk közt szólva értelmetlenül tértivevénnyel kiküldött - levelek kézbesítését. A Privátbankár.hu korábbi cikkeiben viszonylag pontosan jelezte, hogy az ügyfelek harmada bizonyosan nem lesz olyan helyzetben, hogy a kézbesítőtől át tudja venni a küldeményeket, ennek ellenére a postákon egyelőre nem dúl ökölharc, a sorok az értesített küldeményeknél nem nőttek hosszabbra, mint korábban "megszokott" volt, hiszen az eddigi egy ablak helyett kettő, sőt van ahol három is várja az ügyfeleket. (Más kérdés, hogy egyszer és mindenkorra le kellene számolni ezzel a szocialista korszakból ittmaradt, "állam az államban" elavult eljárásrenddel és persze az sem ártana, ha normál napokon még rövidebb lenne a sor...) A Posta dicséretére legyen mondva, hogy bár az előzetes egyeztetéseken szemmel láthatóan nem tudatosult az illetékeseiben, hogy a küldemények zöme a finisben kerül feladásra és nem a kiküldésre álló 8 hét alatt 250 ezresével viszik be a bankok, az elmúlt napokban már végre mozdult a megaszervezet és úgy fest, elkerülhető lesz a teljes zavar. (Ebbe azért belesegít az előttünk álló hosszú hétvége, ami megnyújthatja a feldolgozást.)

Mennyi az annyi?

Azt persze nem hallgathatjuk el, hogy az adatok azt jelzik: senki nincs tudatában annak, mennyi levél is került már kiküldésre és mennyi várható még. A Magyar Posta pénteki sajtóközleményében arról beszéltek, hogy 870 ezer levél érkezett be addig hozzájuk, tehát még 1,1 millió darabra lehet számítani a rendelkezésre álló 5 munkanapon. Ma arról tudósított a Posta, hogy 700 ezer levél már átvételre is került, s további 400 ezer feldolgozása és kézbesítése folyamatban van. Azaz pénteken és hétfőn több, mint 230 ezer levél érkezhetett a Postára. A nagy kérdés az, hogy mennyi fog még. Ne feledkezzünk el róla: néhány bank esetében (pl. OTP, K&H) a törvény lehetőséget ad arra, hogy április 30 után is postázhassák a küldeményeket, tekintve, hogy esetükben a jogorvoslati eljárás március elejéig nem zárult le – a Kúria a végzését csak később kézbesítette. Nekik az ítélet átvételétől számított 60 napon belül kell kiértesíteni az ügyfeleket. Akiket ugyanakkor emiatt semmilyen hátrány nem ér, hiszen technikailag – a rendszerekben - az elszámolás és a forintosítás már megtörtént, az esetleges „túlfizetéseket” a bankoknak kötelező a későbbiekben jóváírniuk.

Az utolsó forintig”

Végül szóljon a dicséret a jegybank felé is, ahol a jelek szerint minden eddiginél komolyabban gondolják, hogy maximálisan ügyfélbarát módon kezelik a helyzetet: ilyen egységes kommunikációra, mint a devizahiteles elszámolás kapcsán látható volt, még nem volt példa. (Nem akarunk itt és most a brókerbotrány kapcsán sok helyen meglehetősen érdekes kommunikációval párhuzamot vonni.) Az MNB becsületére legyen mondva, nem ült fel a politika szekerére, s – a számok ismeretében persze – ő maga hűtötte a várakozásokat a visszatérítendő összegre vonatkozóan – talán ennek is köszönhető, hogy a kipostázott közel 900 ezer elszámolás ellenére nincsenek felháborodott tüntetések „minket megint becsaptak” felkiáltással. A hitelesek ugyanakkor abban is biztosak lehetnek – és ebben sem hagyott cseppnyi kétséget sem az MNB -, hogy a törvény alapján nekik járó utolsó forintot is kivasalja a pénzügyi szolgáltatókból.

Nos, ilyen helyzetben kerül sor a holnap sajtótájékoztatóra. Ott leszünk és természetesen tudósítunk róla.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG