5p
Tovább tart a vita a forintosítás szabályairól - még a kormánypárti CÖF is kinyitná az árfolyamkülönbözet miatti perelhetőség lehetőségét, noha a novemberi átváltás jól mutatta, hogy a bankoknál ez nem jelent nyereséget. Az MNB nyereségét ugyanakkor jogszabályok és költségvetési megfontolások miatt nem lehet adósmentésre használni.

Egyre több jel mutat arra, hogy a sokadik „végleges” devizahitel-mentés sem lesz „végleges”. Az ellenzéki pártok most egy emberként támadják a kormány döntése alapján a Parlaement által elfogadott forintosítási törvényt. Nem a piaci alapú forintosítás a megoldás a devizahiteleseknek, hanem az, ha a bankok kártérítést fizetnek- jelentette ki pénteken Vona Gábor pártja fővárosi tüntetésén, a Bank Center épületénél, mintegy ezer ember előtt A Jobbik elnöke szerint a forintosítás valójában bankmentés, illetve bankkonszolidáció.

Még most is kérdés, hogy volt-e deviza a devizahitel mögött?

Sokadjára kerül elő a vitában az, hogy volt-e deviza a devizahitelek mögött. E tekintetben talán a legérdekesebb Varga Istvánnak, a Magyar Nemzeti Bank Jobbik által delegált felügyelőbizottsági tagjának a véleménye, amely szerint bírósági ítéletek mondják ki, hogy a devizakölcsönök valójában átszámított forintkölcsönök, vagyis az embereket hamisan tájékoztatták, átverték, ami semmisségi ok. Már csak az kell, hogy 15-20 ezren ennek alapján közérdekű bejelentést tegyenek és akkor végrehajthatatlan lesz a jogszabály - tette hozzá Varga István. Érdekes módon hasonló kiskaput nyitna

Mit nyer az a bank, aki piaci árfolyamon veszi a devizát?Ezen vélekedés kapcsán sokadszor kell leírni azt, hogy az elmúlt években nem pusztán a Kúria, de a régi és az új jegybanki vezetés is konzekvensen tartotta magát ahhoz a közgazdaságilag megalapozott és pl. a jegybanki statisztikák révén bizonyítható tényhez, amely szerint a bankok ilyen termékei mögött valóban deviza állt. A kétkedőket legvégül az kellett volna, hogy meggyőzze, hogy a forintosítás miatt a pénzintézeteknek november elején 7,8 milliárd eurót kellett a jegybanktól megvásárolniuk, hogy azzal fizessék vissza a számukra deviza forrást biztosítóknak (döntő részben az anyabankoknak) a hitelek alapjául szolgáló devizát. Az pedig, hogy az ehhez szükséges forrást piaci áron kellett megvenniük a bankoknak a jegybanktól, azt mutatja, hogy a bankoknak a devizahitelek árfolyam-mozgásán semmilyen nyeresége nem volt. (A neutrális jelleget az is bizonyítja, hogy a törvény szerint, ha az elkövetkező hónapokban a bankok nyernének a novemberi forintosítás és az elszámolási időszak árfolyamkülönbségén, azt a költségvetésnek kellene befizetniük, míg ellenkező esetben, az esetleges árfolyamveszteségüket a bankadóból írhatják le.)

meg a kormányhoz lojális Civil Összefogás Fórum (CÖF), amikor azt kéri, hogy az „szabályozza rendeletben, hogy a devizaárfolyam áthárításával kapcsolatosan induló perekben a károsultak kapjanak teljes vagy részleges költségmentességet és soronkívüliséget”. A CÖF véleménye szerint a Kúria jogegységi döntése után is lehetséges, hogy egyes devizahiteles szerződések kapcsán, az árfolyam-emelkedés terheinek áthárítása miatt az érintettek peres eljárást indítsanak, azonban bizonyítani kell a bankok tisztességtelen magatartását. A szervezet szerint a hitelező bankoknak felróható, hogy „uzsorás érdekeik miatt elmulasztották kárenyhítési kötelezettségüket.” Vizsgálandónak tatják azt, hogy saját árfolyamveszteségük elkerülése érdekében rendelkeztek-e biztosítással”.

Mi legyen a jegybank „nyereségével”?

A vita másik fele azzal kapcsolatos, hogy a forintosításhoz a jegybank által biztosított devizán – amelynek bekerülési árfolyama lényegesen alacsonyabb, mint a mostani eladás árfolyama – az MNB nagyon sokat nyert. A pontos összeget a jegybank nem hozta nyilvánosságra, így komoly találgatások és nagy számok szerepelnek a sajtóban. „Azt a százmilliárd forintot amit a jegybank a forintosítással kaszál, csoportosítsák át egy alapba, és fordítsák a károsultak javára” - mondta Z Kárpát Dániel, a párt parlamenti képviselője. Varga István szerint erre akár esély is van, mivel szerinte a forintosításról szóló törvény olyan rossz, hogy végrehajthatatlan. A szocialisták szerint erre a lépésre azért volna szükség, mert a forint árfolyamának komoly gyengülése az Orbán-kormány idején következett be, így szerintük a jegybanki nyereség visszaosztása a kedvezőtlen gazdaságpolitika után fizetett egyfajta kompenzáció lenne.

Miért nem lehet?

Ugyanakkor Baksay Gergely MNB-igazgató és Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója Róna Péternek a Népszabadság 2014. november 19-i számában megjelent, a devizahitelek forintosításáról megfogalmazott véleményére reagál, amelyben Róna Péter azt javasolta, hogy a „kormány és az Országgyűlés vegye fontolóra, hogy a jegybank az előírt 256 forintos svájci frank, illetve a 308 forintos euró helyett a devizát annak átlagos bekerülési árán bocsássa a bankok rendelkezésére”. Az MNB igazgatói szerint a szerző nem veszi figyelembe azokat a jogi előírásokat és költségvetési elszámolási szabályokat, amelyek a javaslatát lehetetlenné teszik. A fentiek miatt a jegybanknak és a kormánynak mérlegelési lehetősége sem volt a jegybank által alkalmazott devizaeladási árfolyam megválasztása tekintetében.

Túlzottdeficit-eljárást okozhat a nem piaci ár?

Emellett - hangsúlyozza a két jegybanki szakember - közgazdasági szempontból is problémás a felvetés, mivel a lakossági devizahitelek nem piaci árfolyamon történő konverziója mindenképpen költségvetési hiány növekedését okozta volna, ami pedig túlzottdeficit-eljáráshoz (EDP), így akár az uniós források egy részének elvesztéséhez vezethetett volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG